Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky. Za dva týdny bude našemu broučkovi 6 měsíců a chtěla jsem se zeptat, jaký režim máte u stejně starých miminek? Kolik hodin vám v noci spí, jestli se v noci budí a jak dlouho vydrží koukat přes den? A kolikrát vám přes den spinká? Nám spí prcek tak od půl deváté do půl šesté, někdy do šesti (ale rozhodně ne v kuse), pak se nakojí a už se mu spát nechce, takže si hraje. Spinká znovu mezi osmou a půl devátou, pak kouká asi 2 hodiny, jde do kočárku, kde vydrží někdy 45 minut spát, někdy hodinu a půl. Znovu kouká, znovu kočárek a pak si ještě zdřímne okolo páté půl hodiny. No a do postele (mojí!) jde okolo osmé. V noci se ale často budí, pořád ho trápí bříško. No a spánek přes den je otřesný i v kočáře, po půl hodině je úplně vzhůru a musí se znovu uspat, jinak je protivný jak činže ![]()
Tak mě zajímá, jak to máte vy? Moc děkuji!
Ahoj..tak náš vstává kolem sedmé ráno, dám mlíčko a usne ještě do 8:45..pak ho převleču, nechám chvili pohrát, v deset má jídlo, pak si tak na dvacet minut schrupne, pak si zase hraje, nebo jdem třeba ven, pak má oběd kolem jedné, pak zas tak dvacet minut až hodinu spí, pak si zase hraje, nebo se chce tulit, nebo jdem ven, pak jídlo kolem páte, pak už si hraje, už mu nedovolím spát ( pak by se mu nechtělo večer )..no před osmou koupeme, pak večerní jídlo, pak čučí na telku nebo se chvili po jídle válí aby mu slehlo, a kolem deváté až pul desáté jde spát…spí celou noc až zase do těch sedmi rána.( má poslet mimo naši ložnici - nechtěl s náma spát )..
Tak u nas je to takhle…mala se budi kolem 7 dostane mlicko a hraje si..pak jde spat kolem 9 spi +- 40min pak ma zase kolem 10 mlicko poflakujeme se doma nebo jedeme na nakup..uklizime atd. pak papa kolem pul 1 az 1 jenze to vetsinou nevydrzi a v poledne chce spat zase tak max. 40 min pak se tedy nabasti a jde do kocarku a zdrimne si…pak basti kolem 4 a kolem 5 si jeste tak na pul hodky zdrimne. koupeme kolem pul 7, vypije mlicko a do postylky chodi kolem 7 kde spinka az do rana.
V půl roce to u nás bylo ještě celkem dobré, dopoledne malá spala tak 1-2 hodiny, odpoledne hodinu, večer chodila spát cca ve 20 hodin a vstávala mezi 6-7 ráno, budila se tak 2-3× na kojení. Ale když měla 6,5 měsíce, začala nějak blbnout, možná kvůli zubům a v noci vstávala někdy i 10×…vydržela jsem to skoro 3 měsíce ale už jsem měla dost, teď před Vánoci jsem si přečetla knížku „Každé dítě může dobře spát“ a konečně jsem pochopila, jaké chyby dělám a jak je napravit. Během 4 dnů se spánek malé zlepšil, ze vstávání 8-10× za noc máme zatím 2 vstávání za noc, takže doporučuju, od toho půl roka už to můžeš zkusit taky ![]()
Vstáváme ráno v 9:30 dáme si přesnídávku nebo jogurtík, pak si hraje na dece a kolem 11:00 usíná a spinká do cca 13:30. Naobědváme a jedeme ven na 2 hodinky, občas usne v kočáru. Pak kolem 17:00 přesnídávka a hraní si. Ob den kolem 17:30 koupeme, v 18:30 koukáme na Niklovou - malej je v křesílku, pak si ještě hrajeme v 19:30 kašička nebo sunar a blbneme do 20:00 pak chodí spát ![]()
Naše v půl roce:
20-7 spánek bez probuzení
8 mlíko
8-10 hraní na zemi
10 přesnídávka nebo kaše s ovocem
10-11 spánek
12 masozelenina
12-16 v kočárku, většinou spící
16 mlíko
16-18 hraní na zemi
18 kaše
pak hraní (nošení, prohlížení věcí apod., protože už je nevrhlá) a koupání
19:30 mlíko
20 večerka
Striktně to dodržuju už tak od 3 měsíců a funguje to dodnes, jen už dopoledne nespí
Ale mám štěstí na tvárný dítě, který se v noci nebudí, spí bez odmlouvání a tak ![]()
Naše malá spí většinou od 8 večer do 6 do rána nebo od 9 večer do 7 do rána. V noci většinou jedno kojení.
Jídlo neřeším, teprve jsme začali s prvními příkrmy(třetí oběd),je plně kojená, podle své potřeby.
Přes den spává většinou cca hodinu a půl dopoledne, usíná kolem 10, podle toho, kdy ráno vstane a hodinu a půl odpoledne - kolem 16.hodiny.
Ale někdy naopak neusne dopoledne vůbec a usne kolem poledne a spí třeba 2 nebo 3 hodiny, v kočárku, když v tu dobu jdeme ven.
Denní režim kolem toho taky neřeším, protože mám starší děti, vodíme je do školky, do školy a na kroužky. Každý den je jiný..Zvládá to docela dobře.
Ahojky. Moc děkuju za příspěvky. Ten náš vydrží vzhůru tak dvě hodiny, jinak je pak protivný jak činže. Jak dlouho si vydrží prckové hrát sami? Ten náš tak 20 minut a už mě vyžaduje. Hraje si na zemi, má hrazdičku, pak v lehátku a pak má ještě hrací deku.
Jsem překvapená, jak vám ty vaše miminka vydrží dlouho vzhůru a tiše závidím. Spát čtyřikrát denně mi přijde v půl roce dost, ale on prostě nevydrží. Možná, že kdyby v noci kvalitně spal, bylo by to něco jiného, ale nevím, jak ho to naučit. Tu knížku o spaní jsem taky četla a pokusila se jí aplikovat, ale asi byl ještě malý, byl to masakr. Časem to zase zkusíme. Malý se mi nastěhoval do postele, v kolíbce bylo spaní ještě dvakrát horší! Jak jste docílili toho, že vám miminka spí celou noc bez častého buzení? Nebo to umějí od malička? Ten náš byl už jako novorozeně se spánkem otřesný.
Spani celou noc - proste jsem si jednou rekla, ze ji misto mlika zkusim dat dudlik, co to udela, a ono to klaplo
Delala jsem to tak kazdou noc a pak se prestala uplne budit.
Hrani - tady jsme asi extrem, nase dite si vzalo samo do ruky hracku uz v 5 tydnech a od ty doby jsem ho ucila si s nima hrat. Melo spoustu ruznejch chrastitek a provlikatek a otacitek a mackatek, takze s kazdou veci zkouselo nejak manipulovat. Kdyz pak sla uz z hraci postylky na zem na bricho nebo pod hrazdicku, tak si umela hrat a hraje si sama dotedka.je to neskutecna vyhoda, rano ji vylozim z postele na zem a chodim k ni pouze pokud ma problem nebo dela neco sebevrazednyho
Ale jak rikam, opravdu jsme ji to cilene ucili :-/
Vydrz, az se zacne poradne hybat, tak bude spat lip
S posteli nneporadim, ja ji k nam vzala asi 2× v zivote, jako novorozence, pak uz ne. Ale to neni tim, ze bych byla superprisna matka, ale Helenka byla az asi do 5 mesicu strasne blici dite, musela byt sikmo, takze rovna postel nehrozila, noseni v satku absolutne vylouceny, ani v naruci ji nebylo nejlip. Tim se eliminovalo spousta potencialnich nastrah v budoucnu.
Nesinko, moc díky za rady. No to je teda Helenka frajerka, že si takhle hraje sama. To je obrovská výhoda, já toho při něm moc neudělám. Je fakt, že já jsem ho to asi cíleně neučila a jakmile se objevily babičky nebo návštěva, hned si s ním všichni hráli, manžel taky, takže si na to čumák zvyknul a vyžaduje nás. No, dudlík taky používáme. Když ho nebolí bříško, tak mu stačí vrazit dudlíka a spinká dál, ale jak má bolení, trvá mu třeba i půl hodiny, než zabere. Ale co se mu děje přes den, že tak málo spí, to netuším
Pak je protivný a už po hodině a půl, co je vzhůru, by spal zase… No jo, musím vydržet, ale je to náročné ![]()
Náš si hraje sám jak kdy, tak 10 minut, pak musím si hrát s ním, nebo ho vzit, nebo řve..spí takhle celou noc sám..do tří měsíců se budil na jídlo 4× v noci, pak prostě jeden den prospal celou noc a od té doby tak spí..jako samo třeba jdeme dát v noci dudla protože mu vypadne on se vzbudí a hledá ho, ale jak dostane dudel do pusy tak hned usne..
zkoušíš nějaké kapečky na prdíky? nám to teda přešlo po tom 3 měsíci..používala jsem baby calm a kminový odvar.. a ted jak se malý už více hýbe by to mělo uplně přestat ![]()
@smurfka: No já už vyzkoušela snad vše, co je na trhu. Sam Simplex, Espumisan, Lefax, pak Bio Gaia probiotika, teď dáváme Baby calm a myslím si, že je malinko lepší. Samozřejmě žádné nadýmavé potraviny a pila jsem fenyklový odvar. A s tím spaním je to mazec. Už jsem třeba přemýšlela, jestli nemá v noci hlad, ale to těžko, protože je vzhůru třeba půl hodiny, tlačí a pak zase usne. Ale většinou mně na ruce. Přitom večer usíná normálně v posteli, má dudlíček a pohoda. Kdyby měl hlad, tak mi to dá patřičně najevo a ne že by usnul. No ještě to zkonzultuju s doktorkou a přemýšlím, že zítra ho šoupnu do postýlky, třeba to bude lepší než u mě…
@PetrušeKl
možná by nebylo od věci použít občas rektální rourku..ne furt, ale tak třeba jednou za tyden
nevim no, když se malej začal více hýbat, kopat nohama a tak, tak prdíky přešli sami, ale taky to byl do toho třetího měsíce mazec než to přešlo
![]()
@smurfka
když já se té rource pořád bráním, to to bývalo i horší a nepoužívala jsem ji. Dnes v noci například celkem pohoda. Usnul před devátou a vzbudil se až ve 4. Před spaním ho teda trochu bolelo bříško, ale pak usnul a dobrý. No nic, budeme muset vydržet. Proberu to ještě s doktorkou na půlroční kontrole. On přes den vůbec bolení nemá, jak se mrská, krásně se vyprdí, ale v noci je to pak blbý, jak leží a nehýbe se… Moc děkuju za rady!