Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky, já jsem sice v půlce prvního trimestru, ale myslím že žádná vážnější omezení nejsou, záleží asi na tom, na co se cítíš a co ti bude vyhovovat atd… Já teda toho zrovna moc neudělám protože mam šílenou únavu ale jinak mě nic moc netrápí.. sem tam nevolnost… ale abych vyloženě plašila kvůli tomu co můžu a nemůžu dělat, to neplaším..
myslím že se zbytečně strachuješ..
možná tak nelez po vejškách (mytí oken, věšení záclon) a nedělej nic co je hodně fyzicky náročný.. ![]()
Pokud nemáš nějaký konkrétní zdravotní problém, jako že bys třeba krvácela nebo měla zjištěný třeba hematom, tak žádná zvláštní omezení nejsou…
já teda dělala absolutně všechno. dělej to, na co se cítíš, že zvládneš fyzicky a nebude tě to vyčerpávat. já až do konce druhého trimestru běžně myla okna a dělala běžný úklid včetně věšení záclon.
Myslím, že důležitá je hlavně psychická pohoda a moc se nepozoruj ![]()
jo, asi bych vynechala adrenalinové sporty ![]()
Ahoj, ja jsem v 10 tt a delam uplne vsecko, uklizim celej bejvak a v praci jsem od rana do vecera. Jsem sice vic unavena, ale jinak ok. Muj doktor mi rikal, ze se mamchovat uplne normalne, ze nejsem nemocna, tak se podle toho chovam, i kdyz parit nechodim ![]()
Já jsem teď ve 13 tt a normálně celou dobu chodím do práce a doma dělám všechno jako dřív, jen se snažím netahat těžké věci. Jenom víc odpočívám než dřív, když přijdu z práce večer domů, tak si většinou na chvilku zdřímnu. A když je mi ráno hodně špatně od žaludku, tak si taky chvíli ještě pospím. Z omezení mě napadá snad jen nedělat žádné nebezpečné sporty, já jsem ještě navíc přestala chodit do bazénu, protože jsem celkem náchylná na různé infekce a mykózy. Tak hlavně buď v pohodě a gratuluju k těhotenství ![]()
taky jsem dělala všechno, bez tahání težkých věci a hraní squashe…jen jdem byla unavenější, takže jsem si vždycky musela odpoledne na chvíli lehnout…
chodila jsem plavat, abych měla jinou sportovní aktivitu než jen chození…
Ahoj já jsem také po IVF a nechci strašit ale v prvním trimestru jsem měla 2× hematom a krvácela jsem (v 6tt a v 10tt)…těhotenství po IVF je obecně rizikovější a náchylnější na hematomy. Z vlastní zkušenosti můžu doporučit hodně vitamínu C ten dělá cévy pevnější a klídek, schody pomalu a netahat nic těžkého.
ahoj
taky bych se být tebou trochu víc šetřila,netahala nic těžkého a nedělala žádný sporty kde můžeš upadnout nebo dostat do břicha. Ono každý těhotenství je jiný ale po ivf je lepší se víc šetřit,tím nic nezkazíš.Gratuluju a držte se ![]()
ja jsem tehotna normalne, prvni trimestr byl sileny, zvladala jsem jen chodit do prace a spat a to jsem nastesti nemela zadne nevolnosti, o vikendu kdyz jsem se dospala to uz bylo lepsi, jeste jsem byla parkrat na badmintonu, dohrat permici. Jinak jsem prestala uplne pit, jinak nic extra, s tou unavou jsem nic nezvladala tak jak tak.
Myslíte že můžu dělat sporty jako aerobic a badbington? Posilování břicha asi dělat nemůžu že? Ptám se jelikož studuji sportovní školu a tyto předměty mám povinné a nevím do kdy je můžu dělat
Jinak se cítím celkem dobře,jen jsem občas unavenější a jsem v 7tt děkuji za reakce ![]()
no upřímně v prvním trimestru bych si tohle odpustila…ale asi záleží na tom jak se cítíš a jestli jsi po IVF
Tak já bych si aerobic odpustila i netěhotná
badminton mi přijde v pohodě…
já vynechala pouze kolo, neb s mojí šikovností je velké riziko pádu, třeba na lyže jsem jela normálně.
Režim po IVF? To je strašně individuální. Já zkusila všechno možný a jediný,,co u mě zatím opravdu funguje je,dělat všechno jak jsi byla zvyklá,jen vynechat vyloženě těžký práce. Dokud jsem se opatrovala a dávala na sebe pozor,tak to nikdy nedopadlo dobře.
Teď jsem měla jen tři dny klidový režim,pak už jsem i odhazovala sníh apod. a vypadá to,že to je to pravý ořechový. Prostě se snaž fungovat jako před tím,sama poznáš co dáš a co už ne a tím se řid.
Držím pěsti,ať je všechno tak jak má.
Ahojte všichni, mám dotaz. Jsem po úspěšném IVF, a zajímalo by mě jaký je režim v prvním trimestru těhotenství,co můžu a co ne. Třeba jako domácí práce a tak, . Mám pořád obavy, abych mimču neublížila. Děkuji za všechny rady zkušenějších těhulek.