Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, čekáme dvojčátka, dva kluky. Mám za sebou 1. trim. screening a vše se jevilo být v pořádku (nosni kustky, sijove projasneni, organy, srdicka…) jen chlapeček č.2 nam delal trochu potíže a schovaval se před měrením tlaku v ductus venosus. Po dvou dnech opakoveno vysetreni a nekolikatem skakani poschodech kliniky, aby malej zmenil polohu se Dr. povedlo ho kvalitne zmerit. Bohuzel se potvrdilo to, co uz asi Dr. tusil nez nam to oznamil. V cevce ma druhy klucik vyssi rezistenci nez je standardni. To nam rapidne zvysilo riziko downova syndromu na 1:345. Prvni chlapecek je na tom o poznani lepe 1:10595. Dr. me trochu uklidnoval, ze je dobre, ze tam neni patologicky reverzni tok, coz by bylo asi uplne v haji. Jelikoz se vejdeme do hranice 1:300, kdy posilaji na odber plodovky, je toto vysetreni pro nas dobrovolne a doporuceni je pouze genetcky utz ve 20tydnu. Mate nekdo zkusenosti, ze se vam rezistentni tok v ductus venosus upravil nebo se vam ve 20tt potvrdil DS?
Můj chlapeček měl abnormální průtok v ductus venosus v 1. trimestru., ve 20. tt to bylo již v pořádku
@iiiv jejiz, to je skvela zprava..jsem z toho uplne vydesena. Jak vam to ovlivnilo vypocet rizika na DS? Mela jsi nejake blizsi info k tomu abnormální mu prutoku?
Příspěvek upraven 22.04.15 v 09:51
@Majaha Luky měl hodnotu 1,7. Výpočet 1:825 mi pak vylepšila krev 1:5627.
ve 20.tt jsem podstoupila detailní genetický utz a tam bylo vše v pořádku, ale nervy jsem měla pořádné, pořád jsem o tom zjišťovala informace ale skoro nic nenacházela
Příspěvek upraven 22.04.15 v 09:55
@iiiv tak to znam, taky se snazim k tomu zjistit co nejvice a moc toho zatim teda neni. Na screeningu mi rekli, ze se to meri snad teprve rok nebo dva. Me proste videsilo to cislo 1:345…to je uz takove na hrane.
@meduzza rodila jsem 5 dní před termínem, žádný problém nebyl. růstovou retardaci jsem měla 1:379 a preeklapsii 1:4119. Ale ty to máš určitě vyšší i kvůli dvojčátkům.
V tomto případě bych na plodovku nešla. Já měla vzhledem k ductus venosus riziko 1:59, podstoupila jsem odběr z placenty a 5 týdnů se nervovala, než byly výsledky. Zbytečný stres a při tvém riziku, které ani není hraniční, bych do toho nešla.
@meduzza A jak jsi dopadla ve 20tt? Porad jsi ten odpor mela? Kolik ti ho namerili?
@Majaha 1,4. Vyloženě mě do odběru tlačili, strašně mě vystrašili, což v tvém případě určitě není. Všechno se upravilo a ve 20tt už vše úplně v pořádku.