Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ano, já mám pozitivní protilátky. Z 1. Těhotenství zdravou dceru a 2. se má narodit příští týden. Celé těhotenství jsem teda hodně sledovaná, kontroly co 14 dnů, ale pracovala jsem do 36.tt. Kdyby tě něco zajímalo, klidně napiš zprávu.
@Anonymní píše:
Ještě ne, teprve minulý týden se to z krve zjistilo, jdu teď na další odběr prý podrobnější a následně se máme domluvit na dalším postupu. Jsem 11. tt. Ale díky za info, že taková speciální poradna existuje, teprve se snažím zjistit, co mě vlastně čeká a co je potřeba dělat.
Aha, tak pokud jsi takto maly tyden, postup je spravny. Z dalsich odberu vyplyne dalsi postup podle typu a hladiny protilatky. Drzim palce
@Anonymní píše:
Ahoj, potřebovala bych nějaké zkušenosti s těhotenstvím s protilátkami při negativním Rh faktoru. Už mám za sebou bohužel několik těhotenství a žádné nedopadlo dobře, z různých příčin. Podařilo se mi otěhotnět znovu, a hned od začátku je tu zase komplikace - vyšly mi pozitivní protilátky. V předchozích těhotenstvích jsem injekce s protilátkami dostávala, myslela jsem tedy naivně, že je to tím vyřešené a nic v případném dalším těhotenství v tomto směru nehrozí. Takže mě to dost vyděsilo. Měl jste někdo těhotenství od začátku s protilátkami a dopadlo to dobře? Jaká je pravděpodobnost, že to dopadne nejhůř a dítě umře ještě před narozením? U doktora mě uklidňují, jako že o nic nejde, všechno vyřešíme, nemám se stresovat, ale to bylo minule taky a bohužel se ukázalo, že tak mluvili jen proto, aby mě nestresovali, přitom moc dobře věděli, že je zle. Takže tentokrát tomu tak úplně nevěřím.
Stalo se mi to ve třetím těhotenství. Brali další odběry aby se zjistilo, na které přesně protilátky to reaguje… vyplašená jsem byla hrozně, každý mě uklidňoval. Dcera se narodila absolutně v pořádku (ťuk ťuk)
@Nell2
Díky moc za odpověď, tak držím palečky, to už máš za chvilku a je super číst, že to může být dobrý. A na těch kontrolách to byl UTZ, nebo jsi i nějak chodila pravidelně na krev?
@Anonymní píše:
Stalo se mi to ve třetím těhotenství. Brali další odběry aby se zjistilo, na které přesně protilátky to reaguje… vyplašená jsem byla hrozně, každý mě uklidňoval. Dcera se narodila absolutně v pořádku (ťuk ťuk)
Díky moc za uklidnění, celý víkend jsem prořvala, že co těhotenství to katastrofa, že jsem to snad už ani neměla pokoušet znovu…taky je to právě třetí těhotenství, takže je mi jasný, že se ta pravděpodobnost zvyšuje. Ale snad se proboha aspoň jednoho dítěte už nějak dočkáme…
Protilátky se nabírají vícekrát a během těhotenství a po porodu se dostává injekce. Já to tak měla. Narodila jsem se s A-, momentálně jsem A+, prý se to někdy po několikátém porodu stává.
@Anonymní píše:
@Nell2
Díky moc za odpověď, tak držím palečky, to už máš za chvilku a je super číst, že to může být dobrý. A na těch kontrolách to byl UTZ, nebo jsi i nějak chodila pravidelně na krev?
Krev už ne. UZV, kontrolovali vždy hlavně průtoky v pupečníku a plus další věci. Nenechají mě přenášet přes 39tt a v porodnici pak miminku víc kontrolovali bilirubin, ale naštěstí bylo vše v pořádku a snad i tentokrát bude. A doporučovali porod v perinatologickem centru. Přeju ať i ty se dočkáš zdravého miminka ![]()
Přišly mi výsledky druhého testu na protilátky, jak jsem tu psala před pár týdny. A prý vyšly negativní, protilátky se neprokázaly, všechno je v pořádku a bude stačit kontrola až v III. trimestru. Jsem samozřejmě strašně ráda, jestli je to tak, že komplikace se nekonají, ale trošku mi teda hlodá v hlavě červík. Jak je možné, že se nejdřív protilátky v krvi objevily, a pak už byly negativní? Možná tomu samozřejmě jen nerozumím. A kontrola až za tak dlouho, opravdu stačí? Nemělo by se to kontrolovat průběžně, když hned na začátku se nějaký problém objevil? Je to pro mě pravděpodobně bohužel poslední těhotenství a dítě zatím nemám, nechci podcenit nic…klidně si nějaké vyšetření zaplatím sama, než cokoli podcenit, to bych si nikdy neodpustila. Má někdo zkušenost?
Tak takhle přesně jsem to měla já. První odběr byl pozitivní a z laboratoře napsali ať se pošle nový vzorek na nějaké dourčení a výsledek byl negativní. Tak mé doktorce to nedalo, že když to vyšlo jednou pozitivní, tak by to bylo nějaký divný, že zkusíme 3. Odběr na vyšším pracovišti, pro oboustranný klid. A tam to vyšlo taky pozitivně a dál už jak jsem psala.
@Nell2 píše:
Tak takhle přesně jsem to měla já. První odběr byl pozitivní a z laboratoře napsali ať se pošle nový vzorek na nějaké dourčení a výsledek byl negativní. Tak mé doktorce to nedalo, že když to vyšlo jednou pozitivní, tak by to bylo nějaký divný, že zkusíme 3. Odběr na vyšším pracovišti, pro oboustranný klid. A tam to vyšlo taky pozitivně a dál už jak jsem psala.
No, díky za odpověď, to mě teda moc neuklidnilo. Můj doktor evidentně dalších odběr v plánu nemá, tak to s ním ještě radši zkusím probrat osobně až tam půjdu. S porodem počítám, že mohou být pak komplikace, tak aby byla dobrá neonatologická péče na místě.
Ještě ne, teprve minulý týden se to z krve zjistilo, jdu teď na další odběr prý podrobnější a následně se máme domluvit na dalším postupu. Jsem 11. tt. Ale díky za info, že taková speciální poradna existuje, teprve se snažím zjistit, co mě vlastně čeká a co je potřeba dělat.