Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj všichni.
Mám 6ti leté dítě a uvažuji o tom, že si pořídím psa. Ovšem líbí se nám právě RR a bydlíme v bytě. Máte někdo zkušenost s chovem těchto psů v bytě? Dvorek máme taky, ale neplánujeme, že by tam pobýval nějak často, spíš vyjímečně, a bydlíme ve 3. poschodí bez výtahu.
Navíc nevylučuji, že časem přibude ještě jeden sourozenec.
Díky za vaše zkušenosti.
Asi by mě pomohlo, kdyby napsal někdo, kdo má zkušenost s chovem RR v bytě.
Pes, když je od štěněte vychováván v bytě je v bytě zvyklý, takového malamuta, či vlkodava to by asi problém byl, ale s ridgebackem ne, velikostně je asi jako retrívr či labrador a není problém. Samozřejmostí jsou ale procházky venku a né že pes bude 24 hodin zavřený v bytě a půjde se 3× ven vyčůrat.
@Daninka píše:
Asi by mě pomohlo, kdyby napsal někdo, kdo má zkušenost s chovem RR v bytě.
stačí si o něm něco přečíst, podle mě se do bytu nehodí žádný velký pes, ale to je samozřejmě každýho věc co si pořídí
Tenhle pes potřebuje hlavně pohyb a dlouhý procházky
@hanzbl00 píše:
stačí si o něm něco přečíst, podle mě se do bytu nehodí žádný velký pes, ale to je samozřejmě každýho věc co si pořídíTenhle pes potřebuje hlavně pohyb a dlouhý procházky
Přečteno mám dost, ale vlastní zkušenost to nenahradí.
Já běhám, takže problém s pohybem by nebyl.
Moje kamarádka má RR v bytě, od malička. když chodila do práce tak měla jedno období kdy nezvládala tam být 10 hodin sama, i když s ní chodila každé odpoledne na dlouhé procházky a dvakrát týdně vyblbnout na cvičák. ale srovnalo se to, a teď už je úplně v pohodě. teď se jim narodilo miminko a k němu se chová úplně úžasně, takže za mě naprosto bez problému… ![]()
My RR měli v bytě i s dogou než jsme se přesthovali do baráku. Můžeš ho tam mít není to problém, ale počítej s procházkama aspon tak na 2 hoďky, protože dvorkem na 10 minut ho neuplatíš. A taky si připrav nervy jsou značně ukecaní ![]()
@hanzbl00 píše:
stačí si o něm něco přečíst, podle mě se do bytu nehodí žádný velký pes, ale to je samozřejmě každýho věc co si pořídíTenhle pes potřebuje hlavně pohyb a dlouhý procházky
nevím jestli jsi pejskařka, ale pravda je každopádně ta, že lecjaký doma chovaný pes se má líp než ten, co má velkou zahradu. často se totiž stává, že když je pes na zahradě, tak se mu člověk nevěnuje tolik jako tomu co je v bytě. já mám třeba doma boxera, a nemám žádný problém ![]()
@hanzbl00 píše:
Jo jasně nejlépe psa zavřít do kotce, že?
Jinsk třeba takový labrador, retrívr ty se taky nehodí do bytu? Hele pokud majitel se psem chodí pravidelně na prochajdy má se pes lepe než v kotci nebo při postávání na zahradě.
@hanzbl00
Jenomže zrovna RR neni ani pes na zahradu, je to pes kterej potřebuje bejt neustále ve společnosti lidí, takže když máš zahradu a necháš ho tam tak ti bude plakat, že je tam sám. Neustále potřebuje pozornost, když jsi doma. Zahrada ti pohyb nezaručí, stejně by někde ležel protože pro smaotnýho psa by to byla nuda, takže stejný efekt jako v bytě. A na procházky chodit musíš a to minimálně na 2 hoďky ať máš nebo nemáš zahradu.
@hanzbl00 jasně že je to pes do bytu. Hladkosrstá plemena nemohou být trvale venku, v zimě jen na procházky, jinak jim hrozí zdravotní komplikace (vnitřní orgány, kloubní aparát…).
@Daninka pokud máte zkušenost se psy, tak je to v pohodě. RR může být trochu komplikovaný, není to prostě labrador. Ber v potaz, k jakému účelu je rasa vyšlechtěna, tzn. co si takový pes nese v sobě. Já mám v bytě československého vlčáka (máme i zahradu, ale odmítá na ní být sám, takže bydlí s námi v 2kk, především tedy k jeho spokojenosti, my už tak spokojení nejsme, je to chlupová kalamita) a malé mimčo a je to ok.
6 let už je celkem dost, k menšímu prckovi bych štěně asi nepořizovala. Dost kazí výchovu psa, což u velkého plemene nemůžeš podcenit. Čím menší dítě, tím méně času na psa. Já jsem ráda, že jsme napřed měli psa a pak až mimčo, protože bych neměla čas na dostatečný a kvalitní výcvik + vyžití puberťáka, který má opravdu nesmírnou potřebu pohybu.
@Nikeyla kamarádka má v bytě vlkodava a v pohodě
Sněhurka by byla odstrčená na zahradě nešťastná.
@Daninka napiš uživatelce Mikejla_a má dva RR v bytě a mimčo k tomu ![]()
Právě počítám s tím, že by mi dělal společníka při běhání a na kole. A právě pro RR by to asi neměl být problém.
Ale taky by musel vydržet sám doma, když bychom byli v práci. Raději si vše zjišťuju dopředu, ať neudělám chybu.
Každá rada je cenná.
@wra podle mě je pes na zahradě jako „pes na hodinu“. Tráví celý den o samotě a páneček si na něj vzpomene leda tak, když je čas se projít. Zvlášť zima musí být pro zahradní psy hrozně osamělá.