Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Jojo jeto taky tak porizeni RR psa bych uvazila fena je prece jen mirnejsi…Ale kdo nema RR nukfy nemuze pochopit jak jiny je oproti vsem psum…Kazdy pes je narocny na vychovu i casove a financni vec neni tsky sranda, ale ja si myslim, ze dite ma pokud mozno vyrustat se zviraty ja tak vyrostla a jsem zato rada.
@Lucie66 Souhlasím. A myslím, že kdo si pořídí RR musí vědět do čeho jde… Ale jak to bude s ním a s dítětem, jak se jmenuje i tato diskuze, nikdy nevíte do čeho jdete, je to zvíře jako ostatní plemena…
Proto když zareaguji na Anonym, tak je to sice hezky poučná zpráva, ale každý kdo si pořizuje psa všeobecně by měl snad vědět, že to není na rok nebo na na chvíli a co sežere… Ať už má pejsek 3kg nebo 50 kg pořád je to starost. Ale myslím, že tu spíš jde o to, jak se RR staví k dítěti, jestli neublíží, protože žárlí apod… No nic, uvidíme, za dva měsíce to už poznám na vlastní kůži ![]()
Nevim nekdy me prijde, ze dneska se to moc resi pes a dite…Neverim, ze normalne vychovany pes na kteryho majitel nebyl zly a netyral ho by neco diteti udelal…Ale je jasne, ze se to musi ohlidat.Tak hodne stesti v souziti cele rodiny s miminkem tfuj tfuj tfuj:-)
Pár poznatků se soužitím s RR: Máme 4 a půl letou fenku a 1/2 roční fenku.
Rozhodně doporučuji PP štěně, bez PP je risk, co z něj vyroste ( nemyslím fyzicky, to se dá ohlídat prohlídkou feny i psa, ale povahově ).
RR je povahově dost specifické plemeno, které je třeba od mala cvičit. Nebude Ti plnit povel x krát po sobě, potřebuje různé podněty. Hodně si bude rozmýšlet, jestli ten povel „pro něj má smysl“. U první fenky se nám taky stalo, že respektuje a poslouchá pořádně jen jednoho člověka, další členy rodiny sice respektuje, ale má je, řekněme „na háku“.
První fenka nám jako mládě zlikvidovala půlku bytu, ale uznávám, že tam byla i naše chyba - do 5ti měsíců s ní byl pořád někdo doma a až potom jsme ji učili, že bude doma sama, což se jí samozřejmě nelíbilo. Takže rozhodně samostatnost učit hned od začátku. Závislák je to do dnes, ale už nelikviduje věci - přestala, když dosáhla 1 roku. Druhé mládě je v tomhle v pohodě, nerozkousala nám ani papuče, co jsme jednou zapomněli uklidit.
Jak jsem psala - jsou to závisláci, takže ač mají přístup na zahradu, tak tam jsou pouze v době, kdy tam jsme my, jinak je mám pořád za zadkem ( akorát na WC a do koupelny se mnou už konečně nechodí
).
První jsme měli také jen v bytě, 4.patro bez výtahu. Nosili jsme ji do a ze schodů docela dlouho, načež si pak ve 3/4 roce zlomila nohu a nosili jsme ji dál i se sádrou ( dost fyzicky náročné ). Starší má 70cm v kohoutku a 43kg. Nesla jsem ji po narkóze jen do auta a měla jsem co dělat, takže i toto je třeba si uvědomit. Na stůl u veta už nezvedám ani jednu - jednak ta první se ho bojí, takže se brání a jednak to prostě není v mých silách je tam zvednout a udržet.
Pohyb: mladší zatím chodí jen na procházky a samostatně běhat, starší v pohodě běhá vedle kola na volno ( jezdíme málo frekventované trasy ), pokud chodíme jen běhat, tak ji mám na kšírech a vodítku, ráda má dogtreky ( 30-50 km bez problému, vyspí se a je schopná jít znovu ).
Je to pes bez podsady, takže při velkých mrazech je třeba je zazimovat. Pokud hodně lije, tak v tuhle chvíli je dostaneme max. jen se vyvenčit, ale starší do tří let nevadil ani slejvák, ani mráz -15°.
Děti - vlastní zatím nemáme, ale cca 5× do týdne tu máme dva synovce ( 3 roky a 5 let ). Ze začátku, pokud lezli kluci po zemi, tak je přišlapávala, pak se naučila, že nesmí. S mládětem se zatím okusují vzájemně.
K cizím lidem jsou odměření, hodně si rozmýšlejí, koho si připustí k tělu. Zbytečně neštěkají. Pokud mají pocit, že si jich nevšímáš, tak mi začnou kvíkat. Jo, s tím kvíkáním - někteří jsou dost „ukecaní“ a vydrží kvíkat docela dlouho.
Tak snad Ti to trošku pomůže.
Pozn. Omlouvám se za elaborát, ale ve zkratce to napsat neumím. ![]()
@daniellle Moc pěkné.
Kolik je pesanovi a kolik je prckovi? Máte fenku nebo psa? Omlouvám se za tolik dotazů, ale počítám, že za rok budeme řešit trvalou přítomnost prcka, tak snad si na něj ty moje závislačky také zvyknou. Pořád jsou to „telátka“ - bohužel obě. ![]()
Máme fenku a budou jí v květnu dva roky, prcka máme od února.. důležitá je socializace.. z porodnice jsem poslala látkovou plínu kde bylo pokakáno, ublinknuto.. když jsem přišla z proodnice domů malý zůstal na chvilku v autě a já se šla sama přivítat.. brečela radostí a měla jsem jí až na hlavě.. pak jsme přinesli malého a v sedačce jsme ho před ní postavili a řekli že to je Filípek a že to je její kluk.. přišla k němu, celýho ho olízala a od tě doby je to chůva v akci.. leží u kočárku, pusinkuje, chodí přebalovat.. néé tedapokaždý, přeci jen je to líný rodgeback a když máme plačtivý den, tak se jí klíží oči jak je nevyspalá..:D jediná nevýhoda je, že já na ní teď nemám moc času a když jdu s kočárekm a s ní na procházku ta strašně zneužívá že mám kočár, ví potvora že se za ní rozhodně nerozeběhnu abych jí dala přes zadek, takže si dělá co chce.. courá se a délá trošku naschvály…
@daniellle Díky moc.
My se právě lehce obáváme, že starší si jen tak nezvykne. Mladší je povahově trošku jinde, takže tam snad problém nebude… No, představa kočáru a dvou psic vedle, to bude zajímavé. ![]()
Brečení radostí znám, taky je mám vždy až na hlavě a dokud mě neolíznou, tak nedají pokoj. ![]()
@daniellle ja mam taky psa, to jen aby nedoslo k nejakemu nedorozumeni a vzdycky jsem psa mela a jsem na ne zvykla, ale tedy rozhodne mu nedovoluji olizovat malou, nejsem extra cimprlich, ale tohle by mi vadilo, psi maji ve zvyku venku ocichat travu velmi dukladne a nemluve o tom, kazdy pes si olizuje genitalie a celkove maji psi ve slinach hodne bakterii… Jinak fotky jsou pekne, jen ten pelisek ma uz nejaky maly ne? ![]()
@Daninka pokud půjdeš do RR, tak jedině s PP, jak už tu někteří psali, jedná se o tvou jistotu hlavně v povaze. Jinak ano štěňata se dělí na standardní/nestandardní - ale obojí mají PP, jen je tam rozdíl v ceně, a nestand. nemůžou dále do chovu a nemělo by se na nich chovat. Jsou tam např. vady ridge, vady skusu, zálomek na ocasu..
@daniellle moc krasne fotky:)) my uvazujem tez o RR, uz jsem o nich nacetla hodne a moc se mi libi i jejich povahove rysy, stejny palicak jak nase rodina
az bude na ceste druhe miminko, tak se rozhlidnu do nejake CHS. Jinak jak zde bylo zmineno. Tito pejsci nesmi byt nekde venku, jsou velmi poutani na pana ![]()