Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jeď tak, aby ses cítila dobře a neměla paniku, že třeba jedeš na svůj vkus už moc rychle. Nemá cenu přemýšlet nad tím, že budeš ve špatný čas na špatném místě, to bys nemohla nikdy nic, ani jít nakoupit, nebezpečno je i na chodníku. Nevymyslej v hlavě tragické scénáře, prvotní nervozita je normální, ale musíš ji překonat. Přece sis nedělala autoškolu, abys jezdila autobusem. Já bych teda na začátku volila kratší a jednodušší trasy, nez dostaneš to auto „do ruky“ a budeš vědět, jak reaguje atp. Ale dáš to, všichni jsme to dali
![]()
Asi nejcastejsi rada, kterou dostanes je „jezdit, jezdit, jezdit“
ja se rozjezdila, az kdyz se mi narodila dcera a stale me přepadávají obavy, ze muzu byt ve spazny cas na spatnym miste apod., Ale pak si reknu, ze to muzu byt i v autobuse a neno, kdyz jdu pěšky. Mně hodně pomaha, ze si sama nahlas rikam, na co davat pozor, kdo ma prednost, at si drzim odstup apod. Jsem trochu jako blazen, ale pomaha mi to se soustredit a jizdu si uzit ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky, moc vás všechny zdravímDneska jsem konečně udělala zkoušky z autoškoly, příští týden si pro řidičák půjdu zažádat. Byly jsme s přítelem a maminkou domluvení, že jak to udělám tak se vydáme za rodinou z Prahy do Teplic na výlet abych se projela. Byla jsem hrozně nadšená ale dostala jsem docela paniku. Mám strach si za ten volant sama sednout, ikdyž mi každej říkal, že jezdím dobře. Je to takovej ten strach z vlastní chyby, nepozornosti a taky z toho, že nestihnu uhasit chybu někoho jinýho a jak se říká, budu ve špatný čas na špatném místě. Máte některá stejnou zkušenost? Jak jste se s tím vypořádaly? Měly jste strach o rodinu když jela s vámi? Děkuju moc za názory.
![]()
Já nevím, ale jako začátečník bych hned do Teplic z Prahy nejela. Projíždět se můžeš po okolí.
Příspěvek upraven 21.02.20 v 20:42
Takovou trasu bych tedy hned nejela. Projíždět se můžeš po okolí a může s tebou jet jen přítel. Pokud se necítíš hned na jízdu s plným autem, nedělala bych to. Ale jezdit musíš. Začni pozvolna ![]()
V prvni rade bych nejela prvne sama takovou trasu. Budes vyklepana jak ratlik a pak uz si za ten volant nesednes. Ja zacinala po nasem meste, parkovani, nakupy a tak. Takovy to bezny pouzivani abych si auto opravdu ozkousela atd. Pak jsem zacala vyrazet na delsi trasy. Nam hlavne kladli na srdce v autoskole, nemachrovat a nepredcenit sve sily ze zacatku.
@Mysticlipstick píše:
V prvni rade bych nejela prvne sama takovou trasu. Budes vyklepana jak ratlik a pak uz si za ten volant nesednes. Ja zacinala po nasem meste, parkovani, nakupy a tak. Takovy to bezny pouzivani abych si auto opravdu ozkousela atd. Pak jsem zacala vyrazet na delsi trasy. Nam hlavne kladli na srdce v autoskole, nemachrovat a nepredcenit sve sily ze zacatku.
Já bych určitě nejela sama, byli jsme domluvení, že bych nejela celou cestu ale že bychom se po kouskách třeba po x kilometrech na benzínce vystřídali
auto nemáme a můžeme si ho pouze půjčovat za peníze (zatím), takže moc jinejch možnosti zatím mít nebudu jezdit po městě a tak
Dej si na auto dozadu ze jsi zacatecnik a jed kam se ti chce ale opatrne opatrne
Ja jsem se takhle mozna jeste vic bala jezdit 12 let. Po dvanacti letech mi nezbylo noc jinyho nez zacit ridit, protoze jsem se prestehovala na vesnici a o vikendu bych se nemela jak dostat do prace.
Po tydnu jsem si za volant sedla i s detma. Ridim ted asi dva mesice a strach uz nemam, jen respekt. Ale mam tedy automat a postupem casu chci prejit na manual. Jo a pomohlo mi jezdit sama, pomalu a vecer ![]()
@talaya píše:
Ja jsem se takhle mozna jeste vic bala jezdit 12 let. Po dvanacti letech mi nezbylo noc jinyho nez zacit ridit, protoze jsem se prestehovala na vesnici a o vikendu bych se nemela jak dostat do prace.
Po tydnu jsem si za volant sedla i s detma. Ridim ted asi dva mesice a strach uz nemam, jen respekt. Ale mam tedy automat a postupem casu chci prejit na manual. Jo a pomohlo mi jezdit sama, pomalu a vecer
To ses bala teda dlouho
@romanos7 píše:
Autem bych se ja nebal ale na motorce to bych se uz bal
No vidíš - a já se bojím autem…
Ahoj holky, moc vás všechny zdravím
Dneska jsem konečně udělala zkoušky z autoškoly, příští týden si pro řidičák půjdu zažádat. Byly jsme s přítelem a maminkou domluvení, že jak to udělám tak se vydáme za rodinou z Prahy do Teplic na výlet abych se projela. Byla jsem hrozně nadšená ale dostala jsem docela paniku. Mám strach si za ten volant sama sednout, ikdyž mi každej říkal, že jezdím dobře. Je to takovej ten strach z vlastní chyby, nepozornosti a taky z toho, že nestihnu uhasit chybu někoho jinýho a jak se říká, budu ve špatný čas na špatném místě. Máte některá stejnou zkušenost? Jak jste se s tím vypořádaly? Měly jste strach o rodinu když jela s vámi? Děkuju moc za názory.