Rizika opakovaných IVF

318
1.4.14 12:24

Rizika opakovaných IVF

Ahoj, ráda bych zde založila diskusi, která se týká možných budoucích rizik u IVF. Sama jsem prodělala tři IVF a váhám, zda jít do dalšího pokusu. V centrech asistované reprodukce o možných rizicích moc nemluví /vznik rakoviny, apod./, ale myslím si, že je dobré tohle téma otevřít. Zajímalo by mne, jak se k otázkách možných rizik stavějí lékaři, kterých se proces ivf netýká, tedy, nemohou z něj finančně profitovat. Samozřejmě, umělé oplodnění neodmítám a jsem za tuto možnost přešťastná, jen se víc zamýšlím.. :) Děkuji za příspěvky, názory, zkušenosti, zamyšlení.. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6770
1.4.14 12:36

Nejsem lékař, ale chodím na kontroly na onkologii, kde doktoři z hormonální stimulace šílí. Třeba o clostilbegytu se říká, že by neměl být předepsán víc jak 6×, ale třeba mě se na to nikdy nikdo neptal. Doktoři z onkologie říkají, že žena díky IVF má nakonec dítě, ale dítě nemusí mít kvůli IVF za 10 let mamku…

je to hrůza, i mě čeká IVF a já se modlím :andel:, aby pokusů bylo co nejméně, nejlépe na poprvé :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5173
1.4.14 12:52

Dle mě, je každá chemie do těla špatná i když zrovna tyto hormony jsou pro dobrou věc a chápu ženy které to podstoupí. Myslím, že se rizika hormonální stimulace projeví až za 10 -15 let a pak se ukáže jestli to je bezpečné nebo není :think: teta 2 děti po umělém oplodnění, hormonální stimulace, poslední těhu před 10 lety :think: zatím je zdravá až na cukrovku ovšem tu má z životního stylu ne z hormonální stimulace

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10135
1.4.14 12:57

Tak jsem na to zvědavá.. já mám taky za sebou IVF a nikdo mi třeba nic o rakovině neřekl.. já si teda příbalové letáky přečetla, a byla to docela pecka
naštěstí mi to vyšlo na poprvé.. chlap by chtěl jestě jedno dítko, ale pujdu asi max do těch dvou mrazáčků, co máme.. do stimulace jako takové už asi ne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
318
1.4.14 13:15

Ahoj všem, díky za to, co píšete :mavam: Myslím, že je třeba být v případě IVF velmi obezřetný..a nezapomínat na prevenci, to je asi nejdůležitější..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
318
1.4.14 13:16

@Pady2 Ahojky, moc Ti přeji, aby vše vyšlo na poprvé..Držím palce! :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30966
1.4.14 13:16
@Korin píše:
Ahoj všem, díky za to, co píšete :mavam: Myslím, že je třeba být v případě IVF velmi obezřetný..a nezapomínat na prevenci, to je asi nejdůležitější..

Teda, vubec me nenapadlo takto o IVF premyslet. Mohu se zeptat, co myslis tou prevenci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
318
1.4.14 13:19

@Cuddy Ahojda, rozhodně nezanedbávat cytologickou prevenci u svého gynekologa - 1 x za rok. Také chodím jako samoplátce jedenkrát ročně na ultrazvuk - na mamologii. Je to to minimum, co pro sebe můžeš - či spíš v tomto případě musíš, udělat :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
209
1.4.14 13:20

Víte někdo konkrétně, které léky v rámci IVF rakovinu mohou způsobit?
Týká se to asi i KET, že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
318
1.4.14 13:22

@Ditu1 Ahojda, takhle konkrétně Ti bohužel neumím odpovědět..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
1.4.14 13:30

@Korin já bych se toho tak nebála - ano, říká se, že tam ta rizika jsou. Ale třeba moje nevl ségra má za sebou ivf asi 10 :zed: a je v pohodě - tedy i po těch letech žádná rakovina, žádné extrémní problémy :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1721
1.4.14 13:41

Moji byvale šéfové se to pobedlo az pri 10 ivf. Uz 4roky bojuje s rakovinou děložního cipku. Moc sa jej to nedaří. :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68984
1.4.14 13:46

Zrovna jsem o tom debatovala s dr. v CARu, tak napriklad dlouhodoba stimulace antiestrogeny (napr. clostilbegyt, vice jak 12× za zivot) se v posledni dobe dava do souvislosti se zvysenym rizikem rakoviny stitne zlazy. Coz samozrejme neznamena, ze kdyz to nekdo bude brat 20×, tak rakovinou automaticky onemocni, ale ma-li k tomu geneticke dispozice, tohle muze byt spoustec. Treba tamoxifen se ale zase pouziva pri lecbe rakoviny prsu.
Chodim pravidelne na cytoliogii a jednou do roka na ultrazvuk prsou. V centru pro choroby prsu se dr. nechaly slyset, ze tyhle ultrazvuky by mely byt v CARech doporucovany povinne vsem, kdo kdy s lecbou neplodnosti zacnou. Nedoporucili to samozrejme nikde, musela jsem si to zaridit sama. A dost se desim letosni navstevy, az jim se sklopenyma usima povim, ze jsem se rozhodla to podstoupit jeste jednou nebo dvakrat, ciste z toho troufaleho rozmaru, ze bych chtela dite jeste jedno.
Ale zrovna jsme si s muzem rikali, ze je vlastne dobre, ze nemame na vic pokusu finance, aspon nas k te hranici neco pritlaci. A az budou penize, uz nebude vek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6770
1.4.14 16:13

@Korin Děkuji :hug: :hug: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
318
3.4.14 14:00

Ahojky, děkuji všem přispívatelkám. Pokud se pro proces IVF rozhodnete, přeji hodně štěstí a držím palce, aby se zadařilo co nejdříve. My jsme se rozhodli zatím do dalšího pokusu hormonálně podpořeného nejít, zkusíme jinou cestu - nativní cyklus. Je sice méně úspěšný, ale tělo tolik nezatíží ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Recenze center asistované reprodukce na eMiminu

Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?

Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.

Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku

Ikona - Kateřina Veselá

MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.