Rizika opakovaných IVF

Napsat příspěvek
Velikost písma:
16
19.2.15 17:44

Sice je diskuze stará, ale můj názor. Ten kdo píše, že by do ivf atd. nešel. To může napsat akorát člověk - sobec!! Ten kdo nemá jinou možnost, nemá ani výběr.. Neznamená to, že musí hned onemocnět

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.2.15 18:24

Ale samozrejme, ze je vyber, proste je treba brat v uvahu, ze to je oblast jeste neprilis probadana a sva rizika mit muze. Ver mi, ze se muzes deset let tvarit, ze vlastne vubec o nic nejde, ale kdyz pak po mnoha stimulacich sedis v cekarne na onkologicky ultrazvuk, protoze se doktorum ta divna vec na vajecniku opravdu vubec nelibi, odpoved na otazku, jestli to vsecko stalo za to, neni az tak uplne jednoznacna. Ano, postihuje to i zeny, ktere nikdy hormony nebraly, ale pokud toho do sebe za mnoho let narves tolik, prijde ti ta souvislost celkem zjevna a premyslis, jestli ses tomu mohla vyhnout, kdybyses za svym snem nehnala tak bezhlave :nevim:

• Citovat
  • Upravit
14691
19.2.15 18:29

Mnohem pravděpodobnější je, že se doktorům nebude líbit ta divná věc na prsu - já mám za sebou několik IVF a prostě si do konce života budu tohle mnohem pečlivěji hlídat - 300,– občas za UTZ prsou, později mamograf mě nezabijí. Vždy je něco za něco. znám spousty lidí, co nepřestanou kouřit a rizika jsou jasná, rizika IVF možná nejsou tak jasná, ale jistě jsou. Pro mě to ale nebyl důvod do toho nejít

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.2.15 18:39

@julie74 pro me to taky nebyl duvod do toho nejit, bylo to takove jaksi z jine reality. Prsa mam sledovana a cista, jak pises, tech 300 neni nic. Vajecniky mi byly v ramci folikulometrii sledovany vlastne zcela zadarmo, proto me nahlost toho nalezu zaskocila. Zpetne videno, prvni dite mi za to vsecko stalo, honba za druhym (neuspesna), uz zpetne videno tak moudra nebyla.

• Citovat
  • Upravit
14691
19.2.15 18:43
@Anonymní píše:
@julie74 pro me to taky nebyl duvod do toho nejit, bylo to takove jaksi z jine reality. Prsa mam sledovana a cista, jak pises, tech 300 neni nic. Vajecniky mi byly v ramci folikulometrii sledovany vlastne zcela zadarmo, proto me nahlost toho nalezu zaskocila. Zpetne videno, prvni dite mi za to vsecko stalo, honba za druhym (neuspesna), uz zpetne videno tak moudra nebyla.

no, na naší diskuzi panuje názor, že pro první dítě udělá člověk všechno, včetně spásání smrčků a jedení kdejakého hovínka. Pardon. Pro druhé - už s ohledem, že je dobré zachovat plné rodičovstvo tomu prvnímu, už by nikdy tolik neriskovali. Zdá se mi to rozumné. Ale je jasné, že prostě rozumný člověk ví s čím zacházel a bude se více hlídat. A nespoléhat že „ho tam někdo pošle“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.2.15 18:51

@julie74 nezbyva nez souhlasit.
Taky je treba si uvedomit, ze se to kumuluje, takze kdyz jsem pro prvni podstoupila hrozne veci, u toho druheho uz muze stacit daleko min, aby se to nascitalo.
A jo, jeste v tehotenstvi s prvnim jsem tvrdila, ze druhe bude bud prirozene nebo vubec. Vydrzelo mi to dva roky :oops:

• Citovat
  • Upravit
Jajvy
6.3.15 10:58

Zdravim.Je tu nekdo, kdo podstoupil treba uz 5 ivf a ma prokazatelne kvuli tomu nejake zdravotni problemy? a mluvily jste o tom s lekari v CAR? Kolik pokusu je podle vas „bezpecnych“?ja se chystam na 3 a trosku nad tim premyslim.Jdu jeste na treti ale pak uz rozhodne ne.

• Citovat
  • Upravit
14691
6.3.15 11:11
@Jajvy píše:
Zdravim.Je tu nekdo, kdo podstoupil treba uz 5 ivf a ma prokazatelne kvuli tomu nejake zdravotni problemy? a mluvily jste o tom s lekari v CAR? Kolik pokusu je podle vas „bezpecnych“?ja se chystam na 3 a trosku nad tim premyslim.Jdu jeste na treti ale pak uz rozhodne ne.

já jedenáct cyklů, ale různě - některé byly stimulované minimálně, asi jedna úplně nativ bez léků, jedna přírodně bylinkami - to bylo nejvíce folikulů, několik velkými dávkami injekcí, některé clostilbegytem a tamoxifenem - ty mi škodili nejvíce, clostilbegyt mám do smrti smrťoucí zakázaný - tak mi působil na játra, přestávala jsem po něm dobře vidět, deprese atd. Podle mě je 3× a dost zbytečné, najdi si k tomu nějaké podklady - ale zase je třeba vědět, co si navždy hlídat - po některých lécích případné novotvary na vaječnících a děloze, po injekcích myslím spíš prsa - chtělo by to najít nějakého osvíceného doktora, co to s tebou probere… a přeju hodně štěstí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.3.15 12:00

Tady anonymni shora teto stranky. Prokazatelne - to ti zadny doktor nepovi. Ani to, co je bezpecne, nekdo muze absolvovat plnych stimulaci deset a naprosto nic to s nim neudela, nekomu se totalne rozhazi zdravi po jedne-dvou. To mas jak kdyz dostane nekurak rakovinu plic a jiny, kdo kouri krabicku denne, je tu zcela zdrav do sta let. Presto tu krabicku denne nikdo neoznaci za bezpecnou.
Ja mam za sebou na prvni dite ctyri stimulace, na druhe dve a pak dve minimalky s tamoxifenem, ktery mi nikdy v zivote problemy nedelal. A po te posledni se to rozjelo. Na dotaz, nakolik to zpusobila prodelana IVF, dostavam od ruznych doktoru ruzne nazory. Od - vyslovene prokazano to sice nikdy nebylo, ale u vas mi ta souvislost prijde zrejma - pres - v prve rade k tomu musite mit sklony, ktere se ale vetsinou prokazat nedaji, potom vam to stimulace muze spustit - po - nikdy takovahle souvislost nebyla prokazana, vam by se to rozjelo stejne, aspon jste poradne sledovana.

Takze - po mnoha stimulacich mam velky problem. Nikdo neni schopen s jistotou rict, ze ty stimulace jsou jeho hlavni a jedinou pricinou, ale ja mam ten pocit, ze si za to muzu sama, velmi zretely.
Ovsem nelze z toho vyvodit ani to, ze nekdo, kdo toho absolvuje dvojnasobek, nemuze zit zcela zdrav do sta let. Ani to, ze nekdo, kdo toho absolvuje pulku, neskonci stejne blbe. Ono dokonce ani to, ze nekdo, kdo v zivote zadnou stimulaci nepodstoupi, stejny problem nebude mit taky.

• Citovat
  • Upravit
11955
6.3.15 12:04

Ono je to těžké hodnotit protože IVF obvykle spouští řadu onemocnění, která by nejspíš propukla tak jako tak, ale později (v řádu jaké doby nikdo neví). Typicky třeba autoimunitní onemocnění. Já mám problémy ještě rok po kombinaci estrofem-prednison-nachlazení. To samé u těch onkologických diagnóz. Jsou tady takové holky u kterých je ta souvislost více než pravděpodobná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10287
6.3.15 12:10

@Jajvy nemám za sebou ani jeden podobný pokus, ale je už roky veřejné tajemství, že pokud je v rodinné ženské linii nějaký druh nádoru prsu či ženských orgánů, šance na propuknutí nemoci je víc než 90%.Stimulace je zásah pro tělo jak v průběhu tak ještě desítky let potom.
Někde už běží programy kdy se za prevenci pokládá odstranění prsů a vaječníků po 40 roce věku ženy, protože nádory které se u žen po IVF objevují jsou hodně agresivní a špatně reagují na léčbu, mají podobné problémy jako ženy dlouhodobě užívající HA. A netýká se to jen jich, ale třeba i žen jež někdy darovaly vajíčka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KackaDoup
6.3.15 12:11
@bozska-mrcha píše:
@Jajvy nemám za sebou ani jeden podobný pokus, ale je už roky veřejné tajemství, že pokud je v rodinné ženské linii nějaký druh nádoru prsu či ženských orgánů, šance na propuknutí nemoci je víc než 90%.Stimulace je zásah pro tělo jak v průběhu tak ještě desítky let potom.
Někde už běží programy kdy se za prevenci pokládá odstranění prsů a vaječníků po 40 roce věku ženy, protože nádory které se u žen po IVF objevují jsou hodně agresivní a špatně reagují na léčbu, mají podobné problémy jako ženy dlouhodobě užívající HA. A netýká se to jen jich, ale třeba i žen jež někdy darovaly vajíčka
:palec: :potlesk:
  • Citovat
  • Upravit
12134
6.3.15 12:11

Holky, já se toho bojím také jako čert kříže. Já to měla naopak, první dítě na první IVF a za druhým honba jak pokladem Nilu (pardon za to přirovnání, nějak mne to napadlo), neúspěšně a teď si rvu vlasy, zda mi ty příšerný stimulace nezpůsobily něco víc. Chodím na screening prsou, teď jsem si vydupala cytologii dřív jak za rok plus UZ vaječníků. Mam z toho všeho hrozný bobky, ještě máme zamrazeno na jeden ket, ten chci nativní a případně ještě zcela nativní IVF cyklus. Mne zase jeden doktor říkal, že například clostybegyt by měl být předepsán jen 6 krát za život, že je to větší svinstvo, než injekce… ale těžko říct, jenže život bez dětí také nestojí za nic, takže bohužel v tomto případě jsme bité ze všech stran, psychicky, fyzicky, finančně a zdravotně :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12134
6.3.15 12:13

@bozska-mrcha a já jsem zase četla, že ženy, které užívají HA mají menší riziko rakoviny ovárií, ženy, které nebyly nikdy těhotná mají větší riziko rakoviny atd…, takže ona je to otázka a onemocní spousty žen, které nikdy žádné hormony nebraly… prostě těžko říct, jediné co nám zbývá, je důsledná prevence

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14691
6.3.15 12:13
@bozska-mrcha píše:

nevěřím tomu, že si někdo nechá preventivně odstranit vaječníky, to není jako prsa, vaječníky jsou orgán produkující hormony, dostala by ses tím do fáze, kdy si ty hormony budeš dodávat uměle a to se považuje za násobně riskantnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Recenze center asistované reprodukce na eMiminu

Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?

Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.

Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku

Ikona - Kateřina Veselá

MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.