Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, já jsem v 13tt. V pondělí jsem byla na prvotrimestrálním screeningu a riziko DS 1:398. Celkem jsem se vyděsila, doktor doporučil genetiku. Tam jsme jeli včera a uklidňovali mě, že to je hraniční hodnota pro můj věk (32let). My jsme se ale s manželem shodli, že nechceme vychovávat takové dítě
a souhlasila jsem s odběrem CVS (odběr tkáně placenty). Provedeno ten den. Dneska volají výsledky a DS potvrzen
zítra mě čeká interupce. Doktoři byli překvapeni, že s tak „nízkým“ rizikem se to potvrdilo. Nechci tě nijak strašit, četla jsem příspěvly, kdy i s mnoha větší pravděpodobností, jako u tebe, se DS nepotvrdil. Musíš uvědomit, jestli opravdu máš na to (samozřejmě po psychické stránce), abys vychovávala postižené dítě a pokud nechceš a seš ochotna potratu, pak doporučuji odběr co nejdřív. Držím palce, ať to dopadne u tebe dobře.
@Lucy133 to mě moc mrzí
a když ti dělali ultrazvuk, tak se tvářilo být všechno v pořádku? Já jdu na odběr právě hned v pondělí. Děkuji za podporu.
Na ultrazvuku nic špatného asi nebylo. Měla jsem šíjové projasnění 1,9mm, což není nic hrozného. Trochu špatné výsledky krve, ale prý taky nic hrozného.
Nám vyšel 1. screening taktéž pozitivně na DS. Pravděpodobnost 1:96
Ultrazvuk naprosto v pořádku, ale vyšla mi 5× vyšší hodnota bHCG a díky tomu prý tak vysoké riziko. Po všemožných peripetiích jsme byli minulý týden na odběru plodové vody (v 19 týdnu) a druhý den mi volali negativní výsledky. Bylo to nejdelších 24h v mém životě. Komplet výsledky by měly být za cca 14 dnů, ale doktor říkal, že jsme měli rizikového Downa a ten je vyloučen, tak že si už můžu oddechnout ![]()
Příspěvek upraven 19.09.24 v 17:02
Ahoj, prošla jsem si nedávno také odběrem plodovky. Riziko po 1.sc 1:180 na DS. Měla jsem vysoké Free beta HCG, jinak vše OK. Nakonec se nic nepotvrdilo a vše se zda v pořádku. Aktuálně jsem 26tt, 2.sc také OK a byla jsem u Dr., co je na toto kapacita.
Po odběru určitě doporučuji dodržet klidový režim a dbát doporučení lékařů. Samotný odběr byl úplně bezbolestný.
Držím palce ![]()
Taky jsem měla ultrazvuk v pořádku a Down se potvrdil. Tady se hrozně rádo tvrdí, že pokud je ultrazvuk v pořádku, tak to Down být nemůže, ale pravda je bohužel jinde. Moc držím palce, ať je to v pořádku a miminko je zdravé.
Měla jsem podobné výsledky s vysokým rizikem a nakonec bylo všechno v pořádku, odběr plodové vody ti dá jistotu. Echogenní fokus je častý nález, který obvykle nic neznamená a zmizí sám. Rozumím, že je to stresující, ale často se ukáže, že vše je v pořádku. Držím palce!
@Janli
Ahoj, to me mrzí.
A krevní testy vyšly taky v pohodě nebo hůře?
Ahojte, tak to bohužel nevyšlo a u miminka se potvrdil Downův syndrom
po všech zkušenostech ostatních jsem doufala, že plodovka bude ok. Děkuji za podporu.
Ahoj holky, narazila jsem na vaši diskuzi a docela jsem se zarazila protože jsem byla také na screeningu, ultrazvuk naprosto v pořádku a krev taky. Riziko mi vyšlo 1:3400, ale v závorce k věku matky 1:340 (je mi 35). Ale celkově to vyšlo negativní, teď po přečtení mám docela strach, čím se tedy mám řídit?
Říkali, že budou volat, kdyby něco, ale už je to dva dny a nic.
![]()
Ahoj,
jsem v 16TT a z prvního screeningu mi vyšlo riziko DS 1:108. S paní doktorkou jsme se domluvily na dalším odběru krve (placeném (800,–), s 95% výsledky) a tam vyšlo riziko 1:25. Ultrazvuk jako takový je v pořádku, miminko roste jak má. Jediné co zjistili, tak je echogenní fokus na levé komoře, který prý až tak nic neznamená. Čeká mě odběr plodové vody. Pořád jsem se uklidňovala, že výsledky budou dobré, protože ultrazvuk je OK. Setkaly jste se s tím některá?