Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky zrovna jsem se dozvěděla že příteluv synovec ma neštovice byli jsme tam s malým včera asi na hodinku a měl na kůži vyrážku asi 6 malých červených flíčku a byl bez teplot jak velke je riziko že když děti byly v kontaktu to chytne i můj malý. Mám celkem strach protože malý má rok a 4 měsíce a bojím se nějaké špatné reakce on strašně špatně snáší teplotu a jsem z toho hotová, všude se píše že to chytnou děti AŽ PO 3 LEtech není to pro tak malé mimi nebezpečné?
Můj syn chytil neštovice ve 4 m v čekárně u mudr
Chytit může,ale nemusí,infekční doba je dva dny před výsevem pupínků a pak po celou dobu výsevu.Starší syn byl párkrát v kontaktu s infekčníma dětma a nikdy to nedostal.Chytil to až pak od malého a můžu ti říct,že ten 4 měsíční to měl oproti tomu staršímu procházku růžovým sadem,takže jsem i ráda,že to máme takhle brzy z krku.
Myslim, ze to chytil. Nestovice jsou pry nakazlive uz 2 tydny pred tim, nez se dite osype a pak jeste celou dobu co ma pupinky. Cekala bych tak za 14 dni, ze se mu neco vyroji.. Uvidite no, treba ma dobrou imunitu a nechytil to..
Pokud měl vyrážku, tak nakažlivý byl. Že by to chytly děti až od 3 let, to není pravda. Nebezpečné to pro něj určitě nebude, akorát to bude nepříjemnější, protože se s ním nedomluvíš, aby se neškrabal.
ahoj náš Adam měl neštovice teď v 10měsících. chytil je staršího a ten je donesl ze školky. Oba měli horečku jeden den. mladší měl víc pupínků.
Luciashku, to uz neni miminko, naopak se rika, ze cim mladsi, tim lepe- nemysleno tim uplny miminka. je to detska nemoc, tak horsi to je u vetsich deti. Maty ma 23 mesicu a uvazuju, ze ho necham cilene „nakazit“, dokud nechodi do skolky
Majdula83 píše:
Myslim, ze to chytil. Nestovice jsou pry nakazlive uz 2 tydny pred tim, nez se dite osype a pak jeste celou dobu co ma pupinky. Cekala bych tak za 14 dni, ze se mu neco vyroji.. Uvidite no, treba ma dobrou imunitu a nechytil to..
Inkubační doba je 2-3 týdny,ale infekčnost je dva dny před výsevem a pak během výsevu.
Já byla s infekčním synem v kontaktu s hodně dětma,které neštovice neměli a nechytil to od nás žádný.Fakt záleží.S mladším jsme jenom prošli čekárnou a už to bylo.
Luciashi kde všude píšou, že neštovice „chytají“ až tříleté děti???
Promiň, ale nevěřím, že by někde byla taková blbost napsaná, spíš jsi asi něco špatně pochopila (nebo já tvůj příspěvek?), neštovice může chytnout kdokoliv, kdo je neprodělal, tedy i novorozenec.
A to, jak bude dítět reagovat, je zcela individuální, nedá se dopředu odhadnout.
No ja kukala inet a bylo tam že nejvíce to mívají děli od 3 do 10 let ne že to nemůže chytnout dřřív já myslela tím pádem že u menších tam je nějaký problém ale ted jsems e dočetla že je to riziko pro mimi do 1 roku a pak už prý nee.
kikina2004 píše:
Luciashku, to uz neni miminko, naopak se rika, ze cim mladsi, tim lepe- nemysleno tim uplny miminka. je to detska nemoc, tak horsi to je u vetsich deti. Maty ma 23 mesicu a uvazuju, ze ho necham cilene „nakazit“, dokud nechodi do skolky
No jo no ale pro mě to je můj malý mimišek pořád je to moje zlatíčko už se mi i udělal opar s toho jak jsem z toh nervozní no jo 30 a první dítě.Jinak jestli chytnem napíšu adresu a můžeš s malým dorazit ![]()
Máš 99% pravděpodobnost, že se nakazí. Nákaza může proběhnout až 5 dní před výsevem 1. puchýřku. A čím menší dítko, tím líp to obvykle snáší.
Moje KAčka je chytla nevím kde a měla je v 1 roce. Zvládla to bez teploty bez škrábání se, naprosto v pohodě.
Holky dík už jse klidnější já měla strach protože my maůému vždy u teplot dáváme i diazepam protože po očkování měl jednou takovou divnou reakci a doktorka říkala že špatně snáší teploty a aby nechytl takové ty fibrické křeče, protože prý má náběh tak jsem furt z toho vyjukaná. Pravda je že sebemenší zvýšení teploty u nás znamená žádné jídlo, spánek a hodiny a hodiny řevu chjooo. Teda ne že by jinak neplakal ale tehdy to byl fakt mazec. Jak vysoké bývají ty teplotky u neštovic jen ať se můžu připravit.
Markit.Hl píše:
Máš 99% pravděpodobnost, že se nakazí. Nákaza může proběhnout až 5 dní před výsevem 1. puchýřku. A čím menší dítko, tím líp to obvykle snáší.
Moje KAčka je chytla nevím kde a měla je v 1 roce. Zvládla to bez teploty bez škrábání se, naprosto v pohodě.
tak to je dobrý snad to budem mít taky tak už jsem i smířená že to budem mít a máme zrovna lístky na ples tak asi budu plesat doma ![]()
někdo teploty nemá, někdo má 40tky…individuální
Připravila bych si doma Tanno hermal (lepší než klasický pudr), u holek jsem používala hypermangan. Po zaschnutí jsem pupínky mazala tea tree olejíčkem. Na pipiny jsem dávala Imazol
Mmch hlavně starší byla v kontaktu s dětma těsně před výsevem a nikdy nic. Tak jsme si pro ně před rokem a něco jely s tím, že buď anebo (měla před nástupem do školy, tak ve školce bych to přeci jen radši). Prodělaly je. Od nás to nečapnul nikdo (a sousedka byla loni taky u známých holky nakazit, ty děti to prej měly hodně a její to nečaply vůbec)
Neplaš, neboj, to bude dobré. Připravená klidná matka udělá hodně ![]()
U nás tedy byla komplikace v podobě toho, že mladší se zhoršily průdušky (je průduškář) a teda měla neštovici v uchu, tu si rozdrbala a daly jsme si druhé kolečko ušních příhod, ale to jsme pak vyřešili taky rychle