Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@gabriela82 já vím. je to hrozný, ale takový komplikace můžou nastat po jakékoliv nemoci. to by člověk nesměl vylézt z baráku ![]()
@MarieOVMUC jo to náš junior taky, ale tohle bylo fakt dobrý. dva dny před výsevem měl v noci horečku, v pátek se osypal a to už bylo dobrý. měl celkem asi 30 kousků a ani nebyl nijak mrzutý, takže ho to asi ani nijak nesvědilo
Ahoj, tak u nás ve školce jsou už měsíc neštovice a dcera je pořád ještě nechytla a to do školky chodí denně. taky se těším že je bude mít za sebou a pořád nic. Tak snad ještě vyraší. Jelikož máme za měsíc už tři výskyty tak uvidíme. ![]()
Ahoj, myslíte, že je možné chytit neštovice v bytě, kde se zhruba 20 hodin před tím pohybovalo dítě, které bylo den před vysetím neštovic na těle, tedy infekční? My jsme v takové situaci a čekáme každým dnem miminko, tak mám trochu obavy. Nikde jsem se nedočetla, jak dlouho virus žije v prostředí. Jinak já neštovice prodělala, ale dcera ne. Za případně zkušenosti a rady díky…
@NikitaUL A kolik je Tvému dítku let? Nejvnímavější k varicelovému viru jsou děti od 3 do 10 let..
Riziko je velmi malé, za Tebou popsané situace.
18 měsíční dcerka pobyla asi 10 minut v čekárně u doktorky, kde bylo dítě těsně po výsevu pupínků neštovic(takže nejvyšší možnost nakažení) a bezprostředně po tom dítěti jsme šli do ordinace..Dcera neonemocněla, už máme dávno po inkubační době..
Ale zase na druhou stranu moje starší dcera prodělala neštovice v roce a kousek a ani nevíme, kde je chytla. Nejstarší jí je nepřinesl ze školky, protože je chytl až po ní..Zpětně jsme se dozvěděli, že neštovice měl tenkrát soused z přízemí, pouze mohli procházet společnou chodbou, s neštovicemi ani těsně před výsevem jsme je neviděli. Mohla se ale nakazit kdekoliv jinde.
Takže záleží na organismu.
Riziko nakažení za Tebou popsané situace je minimální, ale člověk nikdy neví.
Tak to je teoreticky na hranici „nejvnímavějšího věku“..
Ale přesně Ti to neřekne ani doktor..
Víš, my jsme to taky hodně řešili. Moje dvě starší děti už neštovice prodělaly..Ale momentálně máme v rodině nemocného dědu, každá vážnější infekce by ho mohla ohrozit na životě a onkologicky nemocné dítě..Pro tyto dvě osoby by byl rizikem pásový opar, který způsobuje stejný virus..
Dcera přišla do přímého kontaktu, tam bylo riziko opravdu větší, konzultovali jsme to s dětskou dr. a ještě lékařkou dědečka, oba doporučovali nekontaktovat se po dobu nejméně 3 týdnů, rozhodně ne v uzavřené místnosti. Prostě, abychom si něco nevyčítali. Jestli onemocní nebo ne, to nikdo neřekne, to je jako věštění z koule..
Takže nám to překazilo i plány na Vánoce, nejmladší dcera se s těma dvěma neviděla, jen maximálně ve dveřích(na volném vzduchu je riziko nákazy minimální). Ale udělali jsme to tak, jak jsme to cítili. NEnechala jsem si to pro sebe, radila jsem se s otcem svých dětí, jejich babičkou(stará se o dědu) a tetou(maminkou toho nemocného dítěte).
Pokud bych měla strach a obavy, že se může něco pokazit, tak bych děti oddělila, ale chápu, že v případě vlastního dítěte a nového miminka to půjde jen velmi těžko, za pomoci rodiny. Prokonzultuj to s lékařkou, manželem a babičkami, i když si myslím, že riziko nákazy za situace, kterou popisuješ, je minimální(narozdíl od mojí dcery, která s tím dítětem pár minut byla v uzavřené místnosti). Kdyby přece jenom, pro novorozence nejsou neštovice „žádná sranda“.
Pokud bych ale cítlila, že je nutné je oddělit, udělala bych to..
Jaku chápeme, že dcera se může nakazit kdekoliv jinde a jindy, ale když jsme to věděli, abychom si to potom nevyčítali. Očkovat proti neštovicím ji nechci, v tom mám jasno a nikdo z rodiny nás k tomu nenutí..Doufala jsem, že je prodělá a budeme mít klid, ale neonemocněla.
A den před vysetím infekční určitě je..Doktorka říkala, že podle nových výzkumů je nemocný nejinfekčnější den a dva před vysetím pupínků a potom dva až tři dny..V dalších dnech riziko nakažení okolí prudce klesá..Ale 20 hodin za předpokladu, že místnost byla větraná, je hodně na přežití viru..
Já si myslím, že ty viry na volném vzduchu brzy hynou..Riziko je minimální. Přesto Tě chápu, v klidu bych nebyla.
No právě, je mi jasný, že na 100% mi to nikdo neřekne. Kamarádka prý moc nevětrala a dcera si hrála s hračkama toho chlapce, který prý taky dost prskal. Ale taky se mi ta doba zdá celkem dlouhá. No budu doufat, že se mimčo bude držet alspoň ještě 14 dní v břiše, týden už máme za sebou…díky