Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
V roce měl tak jeden max dva díly krtka za den. Vždy jsem ho zapojovala a k televizi neodkladala.
Ne nepoustela. V tomhle veku z toho fakt nic nema, jen tupe cumi na hybaci obrazky.
Bud jsme delali veci v dobe, kdy dite spalo, byl doma druhy rodic nebo holt asistovalo.
Ani ne zapojuji ho do činnosti, ale občas na něco zůstane chvíli koukat se starším.
Ne, tohle jsem dělala až tak od 2-3 let kdy z toho měla rozum aspoň. Nejsem antiTV rodič, malá běžně kouká na Déčko nebo animáky, max 2 hodiny (echt dlouhá pohádka) obden, a to až tak od těch tří let. Roční z toho nic nemá, spíš škodu než užitek.
Já mám chlapa třeba 3 dny pryč, jezdí na služebky… ale asi je to brzy
@Anonymní píše:
Já mám chlapa třeba 3 dny pryč, jezdí na služebky… ale asi je to brzy
Manžel zas mimo koronu tráví většinu víkendů díky koníčku mimo domov - ne, není to důvod pro odkládání ročního dítěte k TV ![]()
Pouštěla, zas takový dramo bych z toho nedělala. V roce se dětem líbily spíš takový ty písničky na YouTube. Ale jo, když bylo nejhůř, televize pomohla a nevidím na tom nic špatného.
U prvního dítěte jsme se striktně drželi, až tak kolem dvou let začal koukat na kratší písničky, pohádky a filmy až později. U mladších dětí jsme to tolik neřešili, ale snažím se to korigovat a čas trávený pasivním sledováním omezovat. Když už koukáme na něco delšího, tak u toho třeba žehlím a povídáme si, co se tam zrovna děje, probíhá nějaká interakce mezi námi. A vždy se snažím filtrovat, na co děti koukají, i když starším půjčujeme telefon. Pokud pouštíš příležitostně, ne na nějak dlouho, sledovaný obsah není žádné drama a krvák, odpovídá to věku, tak bych z toho nedělala hned, že jsi špatná matka. Pamatuju si, jak mě štvalo, když mi prvorozený lezl na záchod, do koupelny, měla jsem ho neustále u sebe
.
U staršího jsem to netestovala. Nedíval se do 2 let (byla jsem těhotná a po ránu jsem hodinu byvala indisponovana na WC). To zvládl celou dobu pohádky z DVD (Krtek, Fík, Mach).
Mladší vydrží u pohádek od 4 let. Do té doby nedal ani 3 minuty. Teprve od 5 zvládl i delší film.
Dramo bych z toho nedělala, ale u prtat mi to přijde zbytečné. Dají se zabavit jinak.
PC - písničky někdy pouštím batolatům, když se vypravujeme ven a oni začnou hysterčit, zatímco je oblékám. To se stává tak jednou do týdne. A pak také, když se vrátíme z procházky a potřebuji je nechat chvilku samotné, abych seběhla dolů ke kočárkárně, pobrala věci (nákup), co s nimi donést do bytu nezvládnu a uklidila kočár. To tedy dělám pravidelně, pokud není doma manžel. Je to tak na 2 písničky.
Tak synovi pouštím pohádku jednu dopoledne a večer. Většinou pustime písničky, jako kulisu jakékoliv. Jediné kdy polevim, tak pokud je uknourany v autě tak tehdy mu pouštím pohádky na YouTube na mobilu.
Nemám problém zabavit dítě jinak. A jestli vaříš a uklízíš pár minut denně, tak to moc nechápu
.
Ahoj, pouštíte někdy dětem (rok) pohádky, když potřebujete něco udělat? např. poklidit, připravit se ven, kuchyŇ, osprchovat se atd… třeba na max půl hodiny jako aby se zabavilo. já jsem to tak udělala 2× a na jednu stranu super na druhou z toho nemám úplně dobrý pocit.. dám ho do postýlky, pustím pohádky a kouká.