Roční dítě preferuje kojení

134
21.2.25 01:08

Rocni dite preferuje kojeni

Ahoj holky,

mam doma rocniho syna a od maleho miminka se rad koji a nikdy jidlu moc nedal. Syn prospiva a opravdu nestrada, ale s jidlem je to u nas velky boj. Kazde rano si sam poruci, kdy chce zacit snidat a da si treba jen ctvrtinu jogurtu (150 ml kelimek). Pote se dopoledne chce nakojit. Obcas si da trosku kapsicky, ale ani ty nam uz moc neji. Ovoce u nas vubec nejede- nechce kousat, takze si da par krupek a pote jdeme na dopoledni spanek, kdy usina u kojeni doma. Po probuzeni si da obed - odhadem ji tak pul sklenicky. Nekdy ji domaci nekdy varene, ale je to vzdy tak pulk sklenicky. Odpoledne si obcas da kapsicku, jogurt, ale vetsinou spis tak ochutnava. Pote se chce zase kojit a vecer si da k veceri kasi. Zase sni tak pulku sklenicky. Kase a obed je jedine jidlo, u ktereho nam otvira pusu poradne. Take ma rad krupky. Usina opet u kojeni a v noci se budi na kojeni treba 3-5×. Snazime se mu davat ruzne veci na ochutnani. I si sam rika, ze chce ochutnat, ale vetsinou mu staci jen trosku ochutnat a vic uz ho jidlo nezajima. Ja si myslim, ze je mu proste vyhovuje mleko a chutna mu a nic vic nepotrebuje, ale ja bych rada kojeni omezila. Vypada jako dvoulete dite velikosti a venku mi ted porad leze do vystrihu. Bohuzel mu to nechci brat a cekala jsem, ze se vic pusti do jidla a bude kojeni ubyvat, coz se bohuzel nedeje.

Mate nekdo podobnou zkusenost? Rozjedli se Vam pak deti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
21.2.25 04:03

První dcera se kojila přes dva roky, ale v roce už jedla plnohodnotné jídlo. Druhá má 17m, kojí se, má k snídani bílý jogurt, ke svačině ovoce, oběd, svačinu, večeři…mezitím se několikrát kojí, ale od 9m jí pevnou stravu…

• Citovat
  • Upravit
Helena1886
21.2.25 04:45

To je úplně normální a vůbec se tím nestresujte. Kojené dítě do roka může jen ochutnávat, samozřejmě, jsou různé děti. Časem to přijde víc, netlacit na něj s jídlem. Já měla to stejné s dcerou. Kojené dobře živené děti asi vypadají starší ;) nám taky dodnes hádají o rok více :) proč by se nemohl kojit až do dvou? Vždyť to minimálně do dvou potřebují a doporučuje se to. Naše má teď 28 měsíců a je kojená furt i s mladší 2mesicni sestrou :) Proste davat ochutnavat, nehrotit. Časem mu začne něco chutnat. My třeba milovali tvarohy s medem/javorovým sirupem, michana vejce ke snídani atd. Časem se rozjí. Davat ochutnavat z vlastních běžných jídel a ono to přijde. Kojení je skvělý nejen na výživu ale taky na psychický vývoj, určitě neukoncovat minimálně do dvou. Mít radost z kojení a pomalého ochutnavani jídel. Tak jsme to měli alespoň my. Myslím, ze až tak v 18 m začala jakz takz víc baštit. Je to normální a přirozené. A taky kojení nesnižuje chuť k jídlu. Údajně nakojene dítě radostněji zkouší jinou potravu a taky mu to lépe tráví :palec:

• Citovat
  • Upravit
15875
21.2.25 06:02

@verundulinek Ano mám zkušenost, moje deti byly v roce živé z kojeni na 90%, jidlo jen ochutnávaly. Samozrejme ze se rozjedly a nekojí se jeste ted v 10 a 26 letech :D Jidlo nabízej a pokud prospívá nestresuj se, jist bude, ale muže to trvat, ja kojila pres 3 roky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ruzzicka
21.2.25 06:37

Měla jsem to podobně, syn preferoval kojení skoro do 18 měsíců. Pomohlo mi nenabízet prso hned při každém zaplakání a více zapojit do jídla hry – třeba dávat jídlo na talíř jako „pro všechny“ a nechat ho si sám brát. Nakonec se rozjedl sám, jakmile začal víc běhat a mít větší hlad.

• Citovat
  • Upravit
11984
21.2.25 06:44

Jak píšou ostatní není to neobvyklé a opravdu musíš být hlavně ty pevně rozhodnutá na to že už třeba prso. nedas max na to uspání. Protože jinak nebude mít důvod a když ty nebudeš fakt pevná v kramflecich tak on tě udolána to prso stejně dáš. Takže si hlavně ty musíš říct jestli opravdu chceš kojení omezit nebo muho ještě nechceš brát.
Já v tom zásadní problém nevidím, ale záleží hlavně na tobě jak tobě to vyhovuje/nevyhovuje…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
652
21.2.25 07:37
@Alušáček píše: Více

Souhlasím, určitě nenutit.

U nás v 15 měsících dítě odmítlo kojení venku. Ve 20 měsících bez kojení v noci. A postupně už bylo kojení jen na uspávání (čistila jsem pak zuby hadříkem).

Jedlo taky málo - ráno trochu kaše, v poledne masová polévka a večer zase kaše, jinak hlavně ovoce a zeleninu - půl okurky, celou papriku, čtvrt jablka, mrkev… kousání tedy vůbec nebyl problém, tak jsem se nebála dušení.

Myslím, že je ještě malý a s kojením bych nepřestávala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
21.2.25 07:49

Dokud jsem kojila, tak dítě nejedlo. Musela jsem kojení sriktně omezovat tak, aby nenahrazovalo jídlo. I přesto jsem kojila dva a půl roku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
224
21.2.25 07:50

Mám skoro 11 měsíční dceru. V noci se kojí někdy i 4× nebo 5×, občas se stane, že jen 2×. Ráno dostane ovsánek nebo jiný vegan jogurt ( má ABKM, takže kaši nemůže). Pak se po hodině a půl nakojí, pak je na řadě oběd, půlka skleničky. Jde spát, někdy ji nakojim ještě před spaním a někdy až po. Pak je na řadě přesnídávka, různý křupky, piškoty, rohlík, ovoce.. No a před spaním ještě 2× kojení. Spíš nechce ještě moc pít z hrnečku. Včera teda překvapila a přistihla jsem ji víc než, kdy jindy jak pije. Říkám jí, že do léta už by mohla pít přes den převážně vodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí