Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Co vaříte ročnímu dítku s Atopickým ekzémem? Jaký má denní, týdenní jídelníček??
TAk záleží, co dítěti AE způsobuje. Já jej mám třeba spojený s potravinovou alergií, takže si musím hlídat některé potraviny.
Dcera naopak má alergii spíše kontaktní.
Ale v tom roce už jsme o tom věděli, řešila jsem to při zavádění příkrmů, kdy jsem se vyhýbala potravinám a zaváděla postupně.
V roce už jsem vařila dceři víceméně jako nám.
@zichisek Ale když to nevím a dr. nás nechce poslat na alergologii??Jediné co jí vadí asi je č. řepa na nic jiného jsem nepřišla
![]()
Synovi vadi jen citrusy, teda zatim jsem na nic jineho neprisla. Alergologii jsem si vydupala sama, ale na nic neprisli.
@karlle to ale musíš vypozorovat. Tzn zařazovat do jídelníčku možné alergeny a sledovat reakce kůže. Nejlépe si to psát.
Je hodně alergenních potravin- citrusy, čokoláda, ořechy atd atd, každé dítě reaguje na něco jiného.
Taky může být alergie na prach, rozotče, zvířata…U ae je třeba všechny možné alergeny eliminovat na minimum. Bez koberců, záclon, zvířata doma ne, prádlo máchat v octu, ne aviváž atd atd…
Já nikdy s dětma na alergologii nebyla, mám dva atopiky, všechno vysledované.
Jinak vařím to co nám, jen prostě nenabízím to, co jim nedělá dobře. Červená řepa se mi zdá málo pravděpodobná, jako alergenní jídlo. ![]()
Holky tak já nevím
Zatím ji dělám masozeleninové no ani né kaše maso má na kousky, polévky atd.,ale přeci jí tím nemůžu krmit pořád. Teda, ale představa, že bych jí měla dát rajskou s knedlíkem se mi taky nezdá
tak mám vařit to co nám, ale bez koření a s těstovinami, rýží atd.??
@karlle rajskou uz syn normalne mel, ale s testovinami (knedlik nakonec dstal taky). Akorat mu mene solim. Zatim to stridam.
Citrusy, čokoláda, ořechy
to by snad dítě do roka ani nemělo. Žádná potravina co dosud dostala kromě řepy nijak na ae nereagovala(asi-jako těžko říct když ti dr. řekne, že reakce může nastat hned ale taky za týden), koberce nemáme, psa a kočku ano (nevadí ji)nemyslím si, že právě udělat dítěti s AE skleníkový byt nějak AE vyléčí když se s tím běžně setkává v jeslích a u babiček, venku ![]()
@Billi normálně kořeněnou jako vaříte sobě? Já jsem zkoušela jen koprovku, ale tu pro děti do 8.m ![]()
@karlle mne treba alergolog rikal, ze krome cokolady neni problem davat driv, nedava se to jen kvuli alergii podobne jako bilek a ryby. Nam treba zakazal davat jogurt, rajcata, citrusy. Synovi vadi i pravi prasek a umela vlakna, musi mit vse ze 100% bavlny.
@karlle ja nekorenim, jen sul a cukr. Jemu jsem odebrala predtim. Ale bylo to v cca 9 mesicich, ted bych se uz cukru a soli nebala. Syn omacky moc rad. Koprovku i svickovou.
Syn ma AE, jedine z jidla, co mu vadi, tak je bilek, v pecivu to je v pohode, ale zavareny v polivce zhorsuje ekzem a ted dostal nazdobeny pernicek a take se to zhorsilo. Ja uz od 11 mesicu davam synovi nase jidlo. Varim bez soli a koreni, synovi odeberu a pak to pro nas dochutim. Naucila jsem to tak delat i babicky. Pokud mame neco nevhodne pro dite, uvarim mu zeleninovou polivku, rajskou omacku, dyni, cibulovou omacku, rizoto… mam to stesti, ze syn ji naprosto vse
Napíšu ti jak to měla dcera, třeba se ti z toho něco bude hodit.
6.měsíc - zelenina (mrkev, brokolice, brambor, dýně…)
7.měsíc na noc kaše, protože špatně spala, do zeoleniny pomalu maso
8.měsíc postupně ovoce (jablko, hruška, broskev, meruňka. Vždy po týdnu. Malá byla bez reakce a rohlík na kousání+kukuřičné křupky
9.měsíc jogurt - bílý holandia, těstoviny, rýže
Od 10.měsíce jsem vařila např. rizoto, těstoviny s rajskou, koprovku, svíčkovou, luštěniny, dušená mrkev, kuř. plátek(v troubě)+br. kaše, kuře na porku, pečené kuře (kousek prsa),špenát
polévky hlavně zeleninová a vývar, ty malá miluje pořád, brokolicový krém, květáková, ze zeleného hrášku, ze strouhané mrkve, porková, rajská, bramboračka,
Nesolím brambory, rýži, těstoviny…Nesolím totiž ani sobě. Dochucuji hodně bylinkama nebo kořením. Občas trošku soli na chuť dám, ale ne moc.
Jen b ych zaváděla nové potraviny pomalu, ale jinak bych mu vařila už všechno možné. Sice jsem klukovi vařila zvlášt až do roka a půl, ale přizpůsobovala jsem to už dospělácké stravě. Po roce už jsem zkoušela i alergeny, jako citrusy, rajská apod., třeba zrovna tu upravenou rajskou jsem mu pak dělala…Svíčkovou dost často (osmahnout cibulku, kuřecí/hovězí maso, přidat nastrouhanou mrkev, celer, petržel, bobkový list, nové koření, podlít, pak jen rozmixovat a zředit plnotučným mlékem, zahušťovat netřeba), s těstovinama. Na takových omáčkách není špatná jediná věc…
Děkuju
Holky jsem nějaká divná, Vánoce mě neberou do toho strasti příbuznejch, škola a já mám někdy dost a hrotím co není třeba
Ráda bych jí vařila už něco co jíme my, ale dr. ji ještě nechce poslat na alergologii..nechápu proč ![]()
Jen jedna technická..
máme 8zoubků, ale nechce maso kousat a když jí ho dám na kostky tajj je polyká ![]()