Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím maminky, byla jsem v poradně s 5 týdením chlapečkem, dr. mu vzala krev, prohlídla a šli jsme domů. K večeru se osypal v obličeji, takové malé pupínky, i červenè. Mám pocit, že to souvisí s návštěvou dr. Neměla umyté ruce? Reakce na vpich jehly? Nějaký bacil? Jinak je v pořádku, už to má cca 4 dny a nemizí to. Mažu mu to dětskou niveou a bepanthenem. Máte podobné zkušenosti? Děkuji
Reakce na vpich určitě ne, neumyté ruce těžko, to by byl osypaný celý. Pokud nemá teploty, tak bych to typla spíš na potničky.
Syn mívá takové pupínky prakticky po každém hysterickém pláči
hlavně v obličeji a trochu i na tělíčku. po braní krve zvlášť, protože tam pochopitelně ječí nejvíc. nechci tvrdit, že u vás to nic není, ale zrovna v našem případě jsou to prostě potničky z toho, jak se zahřeje při řevu
jinak bych asi zavolala nebo napsala (u nás pro neakutní případy funguej dr. mailem) - tam můžeš přiložit i fotku a zeptala se přímo doktorky ![]()
No to mě nenapadlo že to může být z pláče, úplně řval až skoro nedýchal tak to by mohlo být tím, za jak dlouho to u vás vymizelo?
A proč nezavoláš doktorce a nepořešíš to s ní?
Může to být cokoli - počínaje alergickou reakcí na cokoli přes potničky až po jakoukoli infekci, to Ti takto nikdo neřekne. Nezlob se, ale pětitýdenní miminko není zrovna nejlepší nápad samoléčit.
Môžu to byť potničky, ale tie sa niekedy aj zvrhnú na seboroickú dermatitídu, a to sa musí liečiť mastičkou z lekárne, takže ak to nemizne a nelepší sa radšej by som sa poradila s doktorkou. Neter to mala na tváričke a vo vláskoch a liečilo sa jej to celkom dlho.