Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Potrebuju poradit vůbec nevím co mám dělat. Mám partnera který je 6tydnu v zahraničí 3-4 týdny doma. Před týdnem měl nás syn narozeniny. 1 rok mu je. A je to horší a horší. Ikdyz je partner doma. Knoural ale dokázal večer usnout a v klidu spát. Jak je pryč. Neustále řve. Furt. Málo spí. Neumí si sám hrát. Nemůžu ani uklidit. Uklízím když chrání třeba 30min v poledne po jidle, ale musím opatrně odejít a uklízet potichu. Většinou se mi podaří odejít až na potřetí. A to spí třeba 15-30min maximálně. Když je na zemi řve, když je v posteli řve, vypla jsem topení aby mu nebylo teplo. Zkouším vše. Najezeny je, prebaleny taky. Leze za mnou nebo za jeho sestrou který je 8. Stejně knoura pořád ikdyz si sním hrajeme. U dcery ale tak Neknoura. V noci absolutně neví jak zabrst podaří se to až kolem 11 večer a budí se každou hodinu s pláčem. A nemůže prostě usnout. Dokonce mu dávam každý dvě hodiny Sunar. Vypije 160. Hladím ho, poklepavam na zadečku nic. Dokázal řvát celou hodinu i v náruči. Nevěděla jsem co dělat. 3 den nespím. Pak usne tvrdé tak od půl 5 do půl 7. A jede to na novo. Ráno snídaně ale už začne kňourat. Jsem zoufalá. A nevím co sním. ![]()
Rocni dite se moc samo hrat neumi potrebuje asistenci. U nas je male 13.5 mesice bylo super kdyz jeste bylo teplo tak se proste lezlo po venku a to ji udyndalo. Ted uz to na lezeni po venku neni tak je to horsi. Navic mam dojem ze ji rostou stolicky porad ruka narvana v puse nebo kartacek na kousani skelny ocicka a je protivna. Spis je toho na tebe hodne. Mne pomaha muz nebo jeho mamka. Jednou za tyden jezdime k moji mamce tam taky ozije jine prostredi… kdyby jsme byli jen doma a sem tam prochazka v kocarku tak bych to fakt nedala.
Treba vcera se po hodine a pul spanku probudila a rev desnej. Musela jsem ji vydat z postylky a hodinu byla s nama vzhuru pak teda zase usnula. V posledni dobe kdyz neni po jejim se naucila šíleně rvat. No clovek proste musi vydrzet a nenechat ji si to nechat vyrvat. Podle me je to vsude stejne hodne taky zalezi na povaze a jak se to nastavi.
Myslím, že je to tím, že mu rostou zuby a už všechno víc vnímá.
Máme to doma podobné, navíc jsi na všechno sama, když je partner pryč.
Zkus to nějak přežít.
Jojo, pro me tohle obdobi cca od roka do roka a pul bylo nejnarocnejsi. Sama si mala neumela hrat a i ted ve dvou letech vyzaduje asistenci, ale uz pobere, ze treba delam jidlo tak si musi vystacit. No tehdy bylo pro me reseni nositko/satek. Obe jsme byly vice v klidu a na noseni vzpominam hrozne rada
take to bylo spolehlive uspavadlo, pokud nezabiralo kojeni…
@Tehulinka3 Nudi se. Doma je to okoukane a ty (neber si to osobne) jsi taky okoukana. Potrebuje nove podnety, vetsi vyziti, neco, co nezna, jine lidi krome tebe, pripadne tve dcery. Proto ti i blbe spi - neni vyradeny. Chod s nim nekam mimo domov. Ted v zime je to horsi, ale i tak se neco vymyslet da - batoleci plavani, cviceni, oblecte se a jdete se projit do ZOO, jdete do herny, kde uvidi i jine deti, zkuste si v okoli najit nejake akce, treba dilnicky, kde muze neco patlat, na navstevy ke kamaradkam… Ja jsem mela takove vsechny tri deti. Doma proknouraly den, i kdyz bych si dala nohu za krk a neustale kolem nich skakala. A spali uplne priserne. Takze jsme byli doma opravdu jen kdyz byli nemocni, coz nastesti byli minimalne, jinak cely den nekde. Paradoxne temer nepotrebovali moji asistenci a doma pak spali jak dudci.
@Tehulinka3 Tak to nevim, ale rocni dite, pokud je sikovne zvladne udzet pozornost 10 minut. Jinak potrebuje mamu ci nahradni osobu. Ja bych ti poradila si najit nekoho na hlidani (mamku, segru?), aby ses prez den trosku dospala. Pak bude mit k nemu vice trpelivosti a tez kapacitu se mu venovat. Ja si nepamatuju, ze by dcera nejak brecela, ale ja si sni hrala porad az asi do 3 let, od te doby se naucila zabavit sama. A v noci teda spala dobre. 3× za noc mliki teda.
@Hoa Mai Jo to muzu potvrdit, ze zajimavejsi to je pro me dite tez venku a ja si u toho odpocinu.
Dneska jsme se byli projít do lesa. Jenže malej to v kočárku prospal. Ted jsme doma, jezdila jsem s ním na motorce. Tak byl chvilku klid. Dala jsem mu najíst a Pak jsem musela dělat večeri. A to zas začal kňourat. Dala jsem mu spousty hraček. Na to mi kadi. Pustím ČT D pohádky nechce koukat. To kouká vždycky po ránu co vstane. V zábavným centru jsme byli před týdnem. To s etam utahal to je pravda spal zarezane ale probudil se a byl vzhůru do půl noci. Když jsem dodělal večeři dneska tak jsem si sním začala hrát s míčem. Driblovala jsem. A když jsme přestala začal histericky jekot. Tak jsem začala znovu a klid. Jenomže hodinu driblovat z míčem se mi nechce. Ted ho půjdu dát koupat. Tam bude tak půl hodiny. On ikdyz se klepe už zimou, protože plnou vanu mu samozřejmě nenapoustim, tak ho vyndam a začne zas ječet a to vydrží kvůli tomu se vztekat klidně 2 hodiny. Tak se bojím že se bude po vaně vztekat ![]()
@Tehulinka3 co ti na to rict, deti brecej, knouraj, pomaha KAZDODENNI program a to neni telka a posadit pred hracky. Kazdopadne i tak knouraj. Od toho jsi mama, abys to ustala. Nemas kamaradky, se kterejma bys popovidala? Vetsina maminek proziva totez.
@Tehulinka3 Nezlob se, ale vas program je nula nula prd. Prochazka v lese neni socialni vyziti, kor kdyz v tu dobu spal. Pred tydnem jste byli v herne…a dal? Nechce jit z vany? Tak mu pripust teplou. Bud trosku kreativni. Podle tveho popisu u vas doma chcipl pes, tak se nediv, ze je dite na nervy.
Máš doma uřvánka no 😀 taky to znám, řev jen co otevře oči. Ale jak píší ostatní, chce to program. V létě jsme byly pořád venku mezi dětmi, jinak to ani nešlo, dcera pořád stála u dveří, u kočárku nebo mi nosila boty 😀 teď to střídáme - procházka, návštěva, plavání, občas hernička. Hračky jsou v tomhle věku na nic, zkus ho nechat kramařit (když byla fakt krize, nechala jsem třeba dceři i sypat zbytky koření, které jsem už dlouho nepoužila), honit se, tancovat, ve vodě nechat dýl (přilít vodu, zatopit), při vaření ho mít na lince. A pokud máš možnost, nech ho přes den spát venku v kočárku, většinou spí děti dyl a o to lépe pak i v noci. Uber na úklidu, děti to stejně neocení😀 Já přes den jen vařím a vysavam, ostatní dělám až večer, pokud nestíhám. Poslední dobou ale stíhám většinu přes den
Teď je dceři rok a půl a doma už si často hraje sama a dokonce s hračkami 😀 některé děti holt potřebují víc akce no…
@Hoa Mai píše:
@Tehulinka3 Nezlob se, ale vas program je nula nula prd. Prochazka v lese neni socialni vyziti, kor kdyz v tu dobu spal. Pred tydnem jste byli v herne…a dal? Nechce jit z vany? Tak mu pripust teplou. Bud trosku kreativni. Podle tveho popisu u vas doma chcipl pes, tak se nediv, ze je dite na nervy.
Presne tak, program hroznej, se nedivim, ze knoura, proste je nespokojeny, nudi se. Rocni dite se nezabavi samo, chce se mu venovat. Ve vane se da ruzne blbnout s hrackama, do vareni vecere ho zapojim, pres den ruzne venku. A nechapu, proc si snim nehraje ta starsi sestra?
A já zas nevidím důvod, proč kolem ročního dítěte skákat a bavit ho od nevidím do nevidím a tahat po hernách a zoo. Je to ještě mimino, vůbec z toho nemá rozum.
Prostě neudrží pozornost, kňourá, protože neumí nic jiného. Doma místo hraček mu strč do ruky cedníky a podobné věci denního užitku, když už není k vydržení, strčit do kočáru a jít ven nebo postavit ke skříňkám a nechat kramovat. Na obrážení dětských akcí, dílniček a podobných má ještě času dost a dost. Teď by mu ke štěstí měly stačit světla z aut a listí ze stromů. Jako jestli kvůli ročním dětem běháte denně po herničkách, zábavních parcích a les pro vás je program nula, tak to fakt nevím, co bude vaše dítě dělat ve třech nebo v sedmi. Každý den pojedete do jiného státu a disneyland bude místo hříště? ![]()
@prejeta_zaba píše:
A já zas nevidím důvod, proč kolem ročního dítěte skákat a bavit ho od nevidím do nevidím a tahat po hernách a zoo. Je to ještě mimino, vůbec z toho nemá rozum.Prostě neudrží pozornost, kňourá, protože neumí nic jiného. Doma místo hraček mu strč do ruky cedníky a podobné věci denního užitku, když už není k vydržení, strčit do kočáru a jít ven nebo postavit ke skříňkám a nechat kramovat. Na obrážení dětských akcí, dílniček a podobných má ještě času dost a dost. Teď by mu ke štěstí měly stačit světla z aut a listí ze stromů. Jako jestli kvůli ročním dětem běháte denně po herničkách, zábavních parcích a les pro vás je program nula, tak to fakt nevím, co bude vaše dítě dělat ve třech nebo v sedmi. Každý den pojedete do jiného státu a disneyland bude místo hříště?
Tak ano, nemusi s nim nic obihat, muze mu dat cednik, ktery to dite mozna videlo uz padesatkrat a divit se, proc cely den proknoura. Ja sice nevim, co si moje rocni dite myslelo, kdyz bylo v ZOO nebo na plavani, faktem ale je, ze neknouralo, ba co vic, se smalo a jako bonus mnohem lepe spalo. A co takove deti budou delat pozdeji ti muzu rict naprosto presne, protoze mam ctyrlete a skoro sestilete. Jejich nejoblibenejsi cinnosti jsou staveni vsemoznych vytvoru a drah z pisku, lega, magnetickych a jinych stavebnic, vybarvovani, vystrihovani, kresleni, koralkove mozaiky, prevlekove hry, prohlizeni si encyklopedii a obrazkovych knizek, lepeni samolepkovych knizek. Jezdeni na kole, kolobezce, lezeni po stromech a litani po lese, kdyz jsme na chate. Tam, pokud je pekne pocasi, je pres den vidam jen pri jidle. Kdybych nechtela/nemohla, tak se jim nemusim venovat treba tyden a nenudily by se. Rozhodne nelituju toho, ze jsem s nimi behala po vsech certech, kdyz byly mimina, nemusela jsem prezivat zadne knouraci obdobi.
@prejeta_zaba souhlasím s @Hoa Mai les je fajn, pokud to listí alespoň vidí, ne když to prospí. A každé dítě je jiné. První dcera doma řvala, ve 3 měsících jsem byla ráda, že můžeme na nějaké to kojenecké cvičení, kde byla spokojená. V létě v parku na dece klidně hodinu ležela, koukala, hrála si a ani nepipla. S druhou dcerou by mě ani nenapadlo ji někam brát takhle brzo, připadá mi, že ta je nejvíc spokojená doma…