Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Syn také až v 15 měsících, ale co jsem slyšela jsou prý holčičky rychlejší. Tak u nás to zatím neplatí ![]()
Sice tedy syn, ale bez držení začal chodit v 10 měsících a brachovo malému je čerstvě rok a zatim pouze chodí kolem nábytku. Nepoustí se. A známé malá začala s držením chodit az v roce a půl
Takže klid ![]()
Syn začal chodit až v 16 měsících, ale ne postupně pár krůčkama, ale prakticky ze dne na den. Jednoho rána vstal, rozběhl se, a už se na 4 nevrátil. ![]()
Cca kolem roku začala obcházet nábytek. Pustila se a udělala par kroku ke mně sama cca ve 14 m. Ted má 15m a asi týden chodi sama a to hodně.. Hezky si stoupne v prostoru, ujde celkem dost a i když se zakymácí, většinou to hezky ustojí..
starší syn na tom byl tehdy podobě, nebo možná začal i o trochu později a byl takový opatrnější..
To je hodně individuální. Moje děti různě, jedno v 15 měsících, další v 11 měsících, další ve 13 měsících, v 10 měsících a nejmenší má 7,5 měsíce, staví se a obchází, co se dá.
A moje děti se teda nepouštěly od nábytku, ale normálně v prostoru z podřepu do stoje a šly tou kachní kolébavou chůzí ze začátku. A tak to má být správně.
Průběžně někde čtu, že, že když se dítě postaví a začne chodit moc brzy ve srovnání s průměrem, tak má chodit co nejméně, že k tomu nemá ještě „vyvinutou“ kostru, ale zkušenost je taková, že ten vývoj nejde zastavit. Důležité je dítě netlačit do pozic, na které samo nestačí, ale v něčem mu bránit je nesmysl.
2 tydny pred 1 rokem, ale bylo to ze dne na den. Docela dlouho ochazela pak se pustila a uz se nechytala niceho.
U nás měsíc po prvních narozeninách. Každé dítě je jiné. Dlouho obcházela, i chtěla chodit za ruce (bohužel ji to ukázala babička). Ale sama, max krok. Pak jednou zaujatě pozorovala jak kolem lítají sousedovic děti (byli si u nás hrát) a večer se postavila a přešla celou chodbu (asi 4 m) a odvtedy chodí. Ale kým se naučila na 100% (venku a v terenu) tak byla na zabití - jak si nebyla jistá, tak jsem musela být za zadkem. Pak už se rozběhla sama a bylo. Teď je to docela chodec a hlavně horolezec.
Mám ještě neteř o týden starší a tá chodila měsíc před narozeninami. ALe tá má doma staršího bráchu - tak inspirace byla doma větší.
@Lucinda13 to je šikulka v roce je to tak akorát
, moje první dcera začala velmi brzy v půl roce kolem nábytku, v8 měsících samostatně, prostřední samostatně v 11 měsících a nejmladší syn začal sotva po 4 někde po roce a čtvrt, chodit kolem nábytku až po roce a půl
Přesně v roce se sama postavila v prostoru, cca za 14 dní udělala první krůčky a ve 13m už docela hezky tapkala sama.
Dobré ráno maminky, chci se zeptet v kolika měsících vaše dcerka začala chodit? dcera měla rok před týdnem, a zatím obchází nábytek a sem tam se pustí bez držení.

Děkuji za příspěvky.