Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Martha03
jako kdybych viděla našeho 16ti měsícního chlapečka ![]()
Stejně tak, rychlostí blesku vyšplhá do výšek, balancuje na špičkách. Vidím rozplácnutého jeho, pod ním našeho staříka 19ti letého pejska…
Přesně… nabíječka, dezinfekce v puse, mobil, ovladač.. co ukradne ihned co je koutkem oka zbystří
seberu - řev jako tur!
Náš chlapeček teda miluje všechny lidi. Takže jakmile spatří někoho, kdo ho patřičně obdivuje, běží ihned mazlit. Já sice s úsměvem, ale s myšlenkou, až si ho přeberu jestli "spustí " že neeee… ![]()
Jinak u nás momentálně spolehlivý spouštěč, když nás 5× za čtvrt hodiny vezme za ruku a vede ke dveřím na terasu a chce ven.. včera 5 hodin venku. Ulítaný, unavený, a co? Ruka a ke dveřím… ![]()
Tak jsem rovněž ráda, že v tom nejsem sama. A v duchu se modlím už aby…
@Martha03 to je tak uklidnujici vedet, ze to je tedy asi “normalni”
doma je to psycho, udelam taky maloco, ted pomaha mit maleho na lince posazeneho, ze kouka, co delam, ale porad do vseho chmata a hazi to po zemi, takze ehm…
nastesti aspon venku malej sceny nedela, coz me zachranuje, ani na plavani, na hriste je jeste malej, jak ani neleze, tak to zatim nevim, ale musim se asi hecnout a chodit vic nekam mezi lidi, jak mam porad strach, ze spusti, jsme skoro porad kolem baraku a doma, protoze mi neni prijemny, kdyz ostatni koukaji, jak se vzteka, mi vzdy prijde, jak kdyby byl jediny dite, co se tak obcas chova
, pritom kdyz nekde vidim takovy dite, je mi te mamky lito, ale driv bych na ni taky mozna koukala, ze co si to dite neumi vychovat
jsou to kulisaci, vse, co se nesmi, tak po hlave do toho a pak hysterak, ze to porad nesmej delat
asi se trochu zkusim uvolnit a uklidnit a proste to nekdy prejde
Taky mam pocit, ze jednu vec uklidim a 10 dalsich je hned vyhazenych a to me vzdy jeste vypsychuje, ze mam skoro porad naklizeno, ale kdykoli nekdo prijde neohlasene treba z rodiny, zrovna vsude neco lezi a pak si rikam, jak na me segra zahlizi, ze si ani uklidit neumim
![]()
@ExHanča.v tak aspon pred jinymi je to lepsi, nas malej se ted pred temi navstevami moc nepredvedl, respektive predvedl se az moc
vzdy me to strasne mrzi, protoze umi byt fakt uzasnej, kdyz chce, ale pak mam strach sem kohokoli zvat nebo nekam jit, ze budeme ti, co je uz nikdo nikam nechce zvat, protoze maji to ujeceny dite, musim rict, ze clovek to asi filtruje, kdyz neni to dite jeho, protoze si nevybavuju zadne dite nasich kamaradu, co by bylo ujecene, ale asi i byly, jen to clovek nevnimal, jak s nim to dite pak neslo domu
Ted je zrovna malej na prochazce s babickou a uz se mi styska, ale jak zajeci pri prichodu, hned bych je zas pakovala ven
ale musim rict, ze ono je to sice porad neco, ale zas vzdy i neco dobreho prijde, zacal mi davat pusy, zacal spat celou noc, jako vzdy by to mohlo byt o tolik horsi, ze si rikam, jake mam vlastne stesti a jednou se tomu zasmeju…uz aby :mrgreen ![]()
Ono nemá smysl každý vztek v panice přesměrovávat pozornost a honem honem ať už se přestane vztekat. I na té veřejnosti je často potřeba je prostě nechat být, i když okolojdoucí protáčí oči.
Jestli máš trpělivost, tak se mi osvědčilo obejmout, potulit. Jestli je to kontaktní dítě, tak mu to pomůže. Třeba si k němu sednout na zem, nabídnout, aby se přišel potulit, a nechat ho být. Neber to jako že je to pochvala za vztek, vůbec ne, spíš je to pomoc, aby si dokázal poradit s emocemi.
@Brevnovanka88 @ExHanča.v
Jsme v tom spolu holky ![]()
Já jsem někdy zralá na lexaurin a pak se na ni dívám jak spí a říkám si, jaká je to krásná holčička a jak se vzbudí tak mě do 10ti minut nasere
a už si zase říkám co sem komu udělala, že mám doma takovyho malyho psychouše. Naštěstí dcera je herečka hodná Oskara, takže mě všichni říkají jaká je šikovná a zlatá, pořád se jenom směje, krásné si sama hraje a jak za nima zaklapnou dveře, tak to začne. Totéž na nákupu je skvělá, kdyby se takhle chovala i doma o samotě, mám milionový mimino
Ale už pomalu začíná se vztekanim i venku, ale jakmile někoho zahlidne už je to zase maková panenka co se jenom nese ![]()
Já na lidi kašlu, úklid neřeším (to bych se zbláznila furt za ní uklízet to co vybordeli) prostě se to snažím přežít
když manžel začne, že co druhý dítě, tak mám osypky, mít doma dvě takový, tak mě odvezou ![]()
@Martha03 haha napodobne, manzel taky obcas natukne druhe dite, no zatim tedy fakt ne
dame jedno do skolky a se uvidi pak
dnes na rocni kontrole mi doktorka rikala, ze jak je ten nas kluk ukecanej a ze dlouho nevidela rocni dite, co rika “neci” a “nenene”
tak nevim, asi to kompliment nebyl ![]()
No… kopírák. Spinká a do čtvrt hodiny po probuzení jsem celá divá
![]()
A úklid? Pche… u nás se všude válejí různé sojovky, japonské majdy, dočista oblízané, skleničky s olivama, sítka a pánvičky
maminka to překročí a jde si uvařit kafe. Stejně mi v něm nepozorovaně skončí dudlik nebo kostka
ale aby to nevypadalo že máme nevycválaného teroristu - je kouzelný po většinu dne. Směje se a čeká na každou blbinu, kterou vymyslíme. Je to děsně kontaktní děcko, pro které je pochvala nejvíc. Miluje zvířátka, hezky je pohladí a není to takové to tahací dítě. Naštěstí od 4.měsíce spí tahem bez probuzení celou noc min 12hod, tak vlastně pár vztekacích za den je pohodička…
![]()
@Brevnovanka88 @ExHanča.v
Tak konečně jsem se dostala zpět. Právě jsem si užila hysterak jak z velkofilmu
dcera je taky strašně šikovná, chytrá, nic jí nemusím ukazovat dvakrát, všechno hned pochopí. Jako u Hanči mi spí krásně celou noc už od druhého měsíce, jinak bych se už dávno zcvokla
ona totiž přes den nikdy moc nespala, jenom v náručí jinak nic. Ale ty zachvaty place to je hrůza, začne vřeštět úplně jako kdybych ji vraždila, to ani není pláč to je prostě absolutní záchvat až mi praskají skleničky z té její nadzvukove toniny. Ani pes nechce být doma a to je pecival první kategorie
. Už jsem se na to ptala i doktorky a ta mi řekla, že některé děti to tak mají a nemám se tím vzrušovat. Nicméně když to slyší někdo nezasvěcený, tak musí mít pocit, že ji snad tyram nebo co. Loni v létě jsem měla otevřená okna a ona spustila. Druhý den se mě ptala sousedka, že čekala kdy přijede sanitka nebo budeme sedat do auta a pojedeme na pohotovost, že slyšela jak malá řve a že se jí určitě muselo něco stát. Tak ji říkám, ale ne nestalo, vzala jsem ji jen tužku se kterou si nesměla hrát
čuměla na mě jak pero, že tohle nikdy nezažila takovej jekot. Podotýkám, že žijeme v domě, sousedka to byla ob barák a máme domy od sebe asi 80m. Takže takový dosah má moje princezna ![]()