Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím maminky,
jsem tu s další otázkou. Naše malá krásně leze, postaví se, ale ještě nechodí (14 měsíců). Babička jí koupila bačkůrky, že jakmile se postavila, měla by je nosit. Mě se to zdá ještě brzy, dokud nechodí. Dle mého by si měla nožičkama podlahu „osahat“. Mám ji je už dávat?
Děkuji za vaše zkušenosti.
Zatím určitě ne. Pevné boty se mají dávat až ve chvíli, kdy je chůze pro dítě hlavnim zpusobem pohybu.
@Katy11.8 nam ortoped i fyzioterapeut nezávisle na sobě řekli, že bačkůrky až když plně chodí. Dokonce vůbec nevadí, když žádné bačkůrky mít nebude. Hlavně by prý měla být pevná pata a zbytek měkký volný. Ty bačkůrky, které se nosily za nás už doporučované nejsou. Možná jen dětem s nějakým problémem. Jinak můžou být jen v ponozkach. Ale naše babička se se mnou bude do krve hádat, že dítě musí mít boty stále na nohou a nejlépe tvrdé.
Příspěvek upraven 26.05.20 v 10:22
Tak záleží na tobě, ne na babičce.. pokud půjdeš cestou přirozena, klidně až barefoot, nedávej.. pokud ale myslíš, že je dobré nohu zpevnit, tvarovat, dej jí je.
Osobně bych nedala, až když bude chodit venku, v létě a na ověřeném povrchu (teplo, tráva bez skla, dvorek) bych jí je taky nedávala.
Ne. Na doma vubec, na ven az bude pevne chodit, a I to je nejlepsi davat botu s mekkou podrazkou. Jestli to jsou klasicke backory s tvrdou podrazkou a treba zvysenym podpatkem, hod je rovnou do kose.
Edit, vlozeno 2×. Jeste teda kdyby byla zima nebo ji klouzalo doma, podle povrchu, porid kozene capacky. Za me deti doma, hlavne pokud si hraji hlavne na zemi, zadnou pevnou obuv mit nemaji, neumi si s tim sednout a popolezat, nadela to vic skody nez uzitku. Ven se nazory ruzni, hlavne na pevnem povrchu, to bych nechala na zvazeni kazdeho, ale doma ponozky nebo maximalne capaky.
@Katy11.8
Bačkory dostalo dítě až do školky. Chodilo hodně brzo a boty jen na ven. Většinou si doma vše včetně ponožek zulo.
@Katy11.8 Tak hlavně dítěti, které zatím převážně leze a hraje si v sedě/kleku se ty činnosti budou dělat skvěle v botách
Zkus si obout nějaké boty typově podobné těm bačkorkam a chvíli v nich dělej to, co dělá dcera a myslím, že odpověď na otázku, jestli je dávat nebo ne budeš znát velmi rychle
Nedávám je doma ani dvouleté, na co taky. Bačkory nosí jen u babičky, která má ledovou podlahu a to jsou taky víceméně jen silnější ponožky
@Russet píše:
@Katy11.8
Bačkory dostalo dítě až do školky. Chodilo hodně brzo a boty jen na ven. Většinou si doma vše včetně ponožek zulo.
Moje to samý. Do hodiny má ponožky svleceny, bačkory nevedeme.
Co je horší, tak že se zouvá i venku, což pribuzenstvo špatně nese. O to hůř, že mě to nechává naprosto v klidu ![]()
@Jitul.kaaa9 píše:
Moje to samý. Do hodiny má ponožky svleceny, bačkory nevedeme.
Co je horší, tak že se zouvá i venku, což pribuzenstvo špatně nese. O to hůř, že mě to nechává naprosto v klidu
Dělá to dodnes v 5,5. Věčně doma bos. Loni jsem v lese potkala maminku, co nechala dítě jít bosky po cestě. Co myslíš, náš hned boty dolů. Ale brzo poznal, že to píchá, princátko, a zas se obul. Ale třeba v moři boty do vody odmítal a chodil po kamínkách i větších šutrech bos.
Fyzio i ortoped nam řekl že backurky až když bude hlavně chodit. Máme tvrdé podlahy tak bylo doporučeno nosit je i doma
„Ortézy“ na nohy se už dnes nedoporučují. Navíc brání správnému ohnuti chodidla při lezení a tvorbě klenby.
Naopak, frčí barefood a co nejvíc bosky na měkkých přírodních površích a doma na koberci. Zatím bych nedávala.
Díky všem za reakce, já jsem také toho názoru, že bačkory stačí v době až bude chodit. Ty bačkůrky, co jsme od babičky dostali, mají měkkou tvarovanou koženou stélku, podrážku sice pevnou, ale ne úplně tvrdou.
@Russet píše:
@Katy11.8
A jak jí ty bačkory ozkoušela?
Odzkoušené máme sedí jí, jen na hraní a lezení je nemá, takže skoro pořád.😁 ![]()