Rodičák - 3 roky?

Anonymní
15.8.22 09:03

Rodičák - 3 roky?

Dobrý den, prosím o radu. Jsem teď na mateřské a přišel mi z práce dopis, kde psali, že mateřská mi končí v říjnu a že na rodičovské dovolené můžu být max. do 3 let věku dítěte dle zákona + kdy se vratím do práce. Jsem z toho trochu v šoku protože malý se narodil v květnu a do školky ho tím pádem vezmou až v září. Já celou dobu žila v domnění že rodicak můžu mít až 4 roky a tím pádem jsem myslela že se o něho ještě postarám přes léto. Babičky sice máme ale také ještě pracují tak nemůžu spoléhat že vždy budou mít volno.

Prosím vás na co mám tedy nárok? Co mam napsat do toho dopisu, kdy se vracim do práce? Nebo malého můžu dát do školky dříve? Děkuji za rady. Volat do práce nechci, jsou tam vždy velmi „prijemni“ :lol:.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6794
15.8.22 09:09

Muzes pozadat o neplacene volno do terminu, ktery ti vyhovuje (zari?), ale zamestnavatel ti nemusi vyhovet a hlavne ti po uplynuti trilete lhuty uz nemusi drzet misto.
Tzn. doporucuju ti zavolat do zamestnani a domluvit se nebo v kvetnu nastoupit nebo dat vypoved.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16215
15.8.22 09:14

Zaměstnavatel drží místo do 3 let věku dítěte. Pak se vracíš do práce, nebo to můžeš řešit žádosti o neplacené volno, na což nemusí ale zaměstnavatel přistoupit. Délka rodičovského příspěvku a rodičovské dovolené je něco úplně jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
214
15.8.22 09:23

My máme ve městě naštěstí celkem levnou dětskou skupinu (v nemocnici, cca 4,500 kč měsíčně), takže dcera bude tam a já se v květnu vrátím do práce. Od září už půjde do státní. Budu jí tam dávat cca 3 měsíce před třetími narozeninami aby si zvykla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
447
15.8.22 09:26
@Anonymní píše:
Dobrý den, prosím o radu. Jsem teď na mateřské a přišel mi z práce dopis, kde psali, že mateřská mi končí v říjnu a že na rodičovské dovolené můžu být max. do 3 let věku dítěte dle zákona + kdy se vratím do práce. Jsem z toho trochu v šoku protože malý se narodil v květnu a do školky ho tím pádem vezmou až v září. Já celou dobu žila v domnění že rodicak můžu mít až 4 roky a tím pádem jsem myslela že se o něho ještě postarám přes léto. Babičky sice máme ale také ještě pracují tak nemůžu spoléhat že vždy budou mít volno.Prosím vás na co mám tedy nárok? Co mam napsat do toho dopisu, kdy se vracim do práce? Nebo malého můžu dát do školky dříve? Děkuji za rady. Volat do práce nechci, jsou tam vždy velmi „prijemni“ :lol:.

Můžeš si rozvrhnout rodičovský příspěvek do 4 let věku dítěte. Já to taky tak udělala ale před tím jsem se domluvila se zaměstnavatelem o neplaceném volnu do 4 let věku dítěte a ten s tím neměl problém, tak jsem mu dala písemnou žádost a ten mi jí podepsal a teď v říjnu se budu vracet po 4 letech do práce. Být tebou tak se domluv se zaměstnavatelem teď ať víš na čem seš. Když ti nedovolí to neplacené volno tak bys musela v den třetích narozenin nastoupit do práce nebo dát dva měsíce předem výpověď

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
15.8.22 09:28

Další po stopadesáté první. :zed: Máš nárok přemýšlet a zařídit se podle toho.

Každý, kdoi alespoˇtrochu přemýšlí, tak zkusí dítě zapsat do školky tak, aby mohlo nejpozději úderem třetích narozenin do státní /to znamená jít k zápisu s dítětem v jeho dvou letech).
Pokud to neklapne z kapacitních důvodů školky, tak má člověk rok na to sehnat soukromouškolku, dětskou skupinu či jiné placené hlídání, nebo zkusit ty 3 měsíce do září nějak popytlíkovat HO, dovolenpou druhého rodiče, babiček, hlídáním u kamarádek, placeným hlídáním od sousedky/jiné matky na rodičáku apod.
Případně se zkusit domluvit se zaměstnavatelem na neplaceném volnu do toho září.

Ale to né, tady první, co se řeší je NA CO MÁM NÁROK. :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66806
15.8.22 09:30

Rodicovska dovolena je volno od zamestnavatele, dle zakoniku prace nejdele do 3 let veku ditete.
Rodicovsky prispevek je socialni davka, jiz lze cerpat nejdele do 4 let veku ditete.
Mas osviceneho zamestnavatele, ktery te na to upozornil, a ty nebudes cela vyplasena, ze se mas narychlo vracet do prace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11802
15.8.22 09:31

Rodicak jako rodičovský příspěvek vyplácí úřad práce a můžeš pobírat do 4 let věku dítěte, rodičovskou dovolenou ti poskytuje zaměstnavatel a během ní je povinen držet ti místo. Ta je do 3 let věku dítěte. Můžeš se s ním zkusit domluvit na neplaceném volnu než dítě nastoupí do školky, můžeš zkusit dát do školky dřív..u nás berou i dvouleté když je místo což většinou je, někde je problém vzít i 3-4lete protože je prostě plno…případně jestli u vás jsou nějaké soukromé dětské skupiny…nebo chůva… :nevim: nebo si udělat druhé dítě a nastoupit z RD zase na mateřskou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7950
15.8.22 09:36

Rodičovská dovolená (tedy volno od zaměstnavatele) je maximálně do 3 let věku dítěte. Pokud chceš být doma déle tak se musíš domluvit na neplaceném volnu. Zaměstnavatel ti ale nemusí vyhovět. Rodičovský příspěvek můžeš čerpat do 4 let věku dítěte, délka jeho čerpání nesouvisí s rodičovskou dovolenou. Klidně můžeš čerpat příspěvek 4 roky a od 2 let věku dítěte pracovat.
co se školky týče, tak dítě ti klidně do školky mohou vzít v květnu a nebo třeba i dřív. Školky mohou přijmout i dvouleté děti. Dcera je červnová a do školky chodila od září kdy jí bylo 2 a čtvrt. Někde není problém, jinde nejsou kapacity.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
15.8.22 09:37

Rodicak můžeš mít do 4 let, ale rodičovská dovolená je na 3 roky ( do třetích narozenin dítěte), pak se buď musíš vrátit do prace, nebo včas dát výpověď. Nad 3 roky bys musela dostat od zaměstnavatele neplacené volno, ale to ti nemusí schválit no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6061
15.8.22 09:38

Ze zákona ti zaměstnavatel musí držet pracovní místo do tří let věku dítěte. To je to, na co máš nárok - do tří let věku dítěte se můžeš vrátit na původní pozici, ze které jsi odešla (pokud nebyla zrušena).
Můžeš být doma déle, ale zaměstnavatel už ti nemusí držet pracovní místo.
Tzn. můžeš být s dítětem doma do září, ale je to věc domluvy mezi tebou a tvým zaměstnavatelem. Může a nemusí ti vyhovět.
Rodičovská dovolená a rodičovský příspěvek jsou dva různé pojmy, jejichž délka se nemusí nutně překrývat. Klidně můžeš mít rodičovskou dovolenou jen dva roky, po dvou letech nastoupit do práce, a rodičovský příspěvek pobírat třeba až do 4 let věku dítěte.
Tzn. zajdi si do práce, vysvětli, jaká je situace a zeptej se, jestli ti zaměstnavatel dá do září neplacené volno. Doporučuji řešit osobně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.8.22 11:25

Holky děkuji za vysvětlení. Teď už tomu rozumím. Já vždy měla za to, že jsem na rodicaku tak dlouho dokud pobírám ty peníze. Ale jsou to dva různé pojmy. Já jsem v těchto věcech fakt nemožná :zed:

• Citovat
  • Upravit
16215
15.8.22 11:31
@Anonymní píše:
Holky děkuji za vysvětlení. Teď už tomu rozumím. Já vždy měla za to, že jsem na rodicaku tak dlouho dokud pobírám ty peníze. Ale jsou to dva různé pojmy. Já jsem v těchto věcech fakt nemožná :zed:

Plete si to plno lidí, jako obecně pojmy mateřská a rodičovská, taky je to něco jiného :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35672
15.8.22 12:32

Hlavně si musíš o tu rodičovskou dovolenou u zaměstnavatele písemně požádat. Ohledně toho ti asi psali. A požádej si ještě o čerpání řádné dovolené mezi mateřskou a rodičovskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66806
15.8.22 21:51

Po 3. narozeninach ditete nezadej o rodicovskou dovolenou, ale o neplacene volno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat