Rodičák a Kindergeld
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Rodičák a Kindergeld
Ahoj, začala jsem pracovat v Německu. Nevíte nekdo, jak je to s kindergeld, pokud v čr pobírám rodičovský příspěvek? Někdo tvrdí, že nárok nemám a jiný zase, že to s tím nesouvisí. Tak nevím????
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Nechci mystifikovat, ale jestli jsi zaměstnaná, tak ti, myslím, zaniká nárok na rodičovský příspěvěk. Na Kindergeld nárok máš, pokud splňuješ platné podmínky pro jeho přiznání.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Pruhovaný_mýval Dnes už je to jinak. Muze se do práce i s rodicovskou. Ale nevím jak to je, když je to v zahraničí. musím to vsechno zjistit.
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nemůžeš vydělávat v zahraničí a brát RP z Čech.
Každopádně pokud budeš o něco žádat v DE, nesmíš nic pobírat v CZ.
Teď jsem řešila vše v AT. (Rodicak, familienbehilfe)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@GirlsNick
Chodí nám Kindergeld a já mám česky rodicak. Takže je to blbost. Stejně jako dalším x rodinám v okolí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@NinaU. píše:
@GirlsNick
Chodí nám Kindergeld a já mám česky rodicak. Takže je to blbost. Stejně jako dalším x rodinám v okolí.
Ale u vás asi pracuje muž a ty máš máš českou smliuvu, ne?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@NinaU. I když mate pravdu kindergeld je něco jiného než RP a familienbehilfe
už jsem z těch názvu cela divoká.
Ale mě například RP ukončili hned, jakmile zjistili, ze partner pracuje v zahranici.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@GirlsNick
Jak píše pikola, je to asi jiná situace u nás, tak možné, ze to tak bude.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@NinaU. píše:
@pikola
Jojo, to jo, pravda, asi trosku jiná situace.
Protože v tom případě muž bere Kindergeld na svou smlouvu a ty rodičák na svojí. Oboje nejde u jednoho člověka.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@GirlsNick Zdravím, ráda bych se zapojila do diskuse. Pokud by jste mi někdo poradil, budu ráda.🙋♀️ Pracovala jsem v Německu jako pendler, pak jsem šla na rodičák. Rodičovský příspěvek pobírám tady v ČR, a kindergeld z Německa. Synovi jsou dva roky a teď jsem dostala od FamilienKasse dotazník ke zjištění nároku na Kindergeld. Je tam otázka na jiné dávky probírané pro dítě, mám tam uvést ten rodičovský příspěvek a nezanikne mi tím nárok na ty kindergeld?🤷♀️
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Prosteluca94 píše:
@GirlsNick Zdravím, ráda bych se zapojila do diskuse. Pokud by jste mi někdo poradil, budu ráda.🙋♀️ Pracovala jsem v Německu jako pendler, pak jsem šla na rodičák. Rodičovský příspěvek pobírám tady v ČR, a kindergeld z Německa. Synovi jsou dva roky a teď jsem dostala od FamilienKasse dotazník ke zjištění nároku na Kindergeld. Je tam otázka na jiné dávky probírané pro dítě, mám tam uvést ten rodičovský příspěvek a nezanikne mi tím nárok na ty kindergeld?🤷♀️
A ty mas v CR jako pendler nárok na rodicak? Ja jako pouze manzelka pendlera s ukoncenou pracovni smlouvou po mateřský narok ztratila a beru nemeckej plus ceskej doplatek. A Kindergeld bere pracující tatínek na nase deti, resp. jsou to peníze pro toho zamestnaneho. Ale treba je matka pendler beco jineho nez manzelka pendlera. Mně na úřadě nevysvetlili nic ![]()
Edit: Kindergeld se zadaji po zamitnuti ceskymi urady. Tos uz musela v minulosti prokázat. Chteji to klidně čtvrtletně a zpětně ti to nikdo nevyda. Pak se musi vrátit ten rozdil, co by se v CR bral, teeba 500 měsíčně nebo kolik to.je krát pocet vyplacenych měsíců. Je to složité.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Oli.Lyon Ano pobírám normálně rodičák, protože žiju na území ČR, a na ten mají nárok všichni (ještě před Německem jsem pracovala i tady). Na mateřskou jsem nárok neměla. No bohužel ptát se na úřadech je šílený protože se člověk nic nedozví.🙄 No mě do teď chodili kindergeld normálně i za červenec přišli, jen teď přišel ten dotazník a musím to vyplnit a nevím jak teda. Jestli tam mám uvést ten rodičák, protože nechci udělat někde chybu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Prosteluca94
Rodicak normálně uvést, s Kindergeldem nemá nic společného. Pouze pokud by zde byl nárok na přídavky, pak by se o ne kratily ty nemecke
- načítám...
- Citovat
- Zmínit