Rodičák a PPM na otce

338
4.8.15 14:33

Rodičák a PPM na otce

Ahoj, vcera jsem litala na pracak a na PSSZ s dotazem ohledne RP na otce a pipripade i PPM. A nikdo mi neodpovedel. Tedy odpovedi jsem dostala ale jaksi to neni to co chci vedet. Muzete mi poradit?

Manzel je momentalne na pracaku ( hlaseny mesic) hleda praci a snad v zari uz nastoupi. Ja mam rodit koncem rijna. Chci si zvolit RP na tri roky a pobirat neco kolem 5000 nebo 6000 kc. Nevim jak to vychazi presne. Otazka zni: kdyz ma odpracovano v poslednim zamestnani rok a pul, tedy vice nez 270 dni muzeme RP psat na nej kdyz je ted na ÙP? Predpokladame ze v zari a tedy den lorodu bude v nove praci. Budu mit moznost byt doma jen 3 roky a pobirat vic nez 3800. A jak je to s PPM. Ja jsem ted doma s prvnim ditem. Beru na nej rodicak 3800, nevznikl mi natok na PPM( nevesla jsem se do kchranne lbuty 180 dni). Je mi jasne ze dnem porodu zanika stary a beru jen novy. Ale jde nechat na otce napsat PPM a sverit mu dite do pece treba jen na tyden a pobirat na nej PPM on by se po tydnu vratil do prace a ja byla doma. Ten tyden bych byla ja hlasena na ÙP? Nebo jak to je? Jde to nejak tak? Manzel nechce byt doma tri roky s ditetem a ja v praci. Jde spis jen o vyplatu PPM a o ten rodicak. Doufam ze jsem to nenapsala zmatene.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101677
4.8.15 14:36

@Gambo Aby mohl otec pobírat PPM, tak po tu dobu nesmí na svoji smlouvu pracovat, takže nejde, že by byl doma jen týden a pak si jeho PPM pobírala ty. Jinak pokud bude k datu porodu zaměstnaný, tak volba rodičáku nebude problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
4.8.15 14:38

@Gambo pokud je na úp, tak nelze. Musí v den narození dítěte mít prac. poměr - tedy aby tys přes něj mohla volit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
338
4.8.15 14:39

@j.a.n.i1
Super. Dekuji o PPM ani tak nejde. Me jde o to abych zase nebyla doma 4 roky za 3800. Ale chci jen tri Za tech 5000-6000. Takze jestli to chalu dobre. Pokud bude v den porodu pracovat mohu volit delku rodicaku a od vymerovaciho zakladu se vylocita castka? A formulare jsou k tomu jine?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4623
4.8.15 14:58

@Gambo My to teď máme čerstvě oběhané, takže ti to můžu říct celkem přesně :) V den porodu musí mít tvůj manžel (nebo ty, ale to ty mít nebudeš, jak píšeš) odpracovaných 270 dní za poslední 2 roky. Takže to by měl splňovat a ty bys přes něj měla mít možnost volit délku.
A co se týče PPM, tak to vím taky, protože můj manžel právě taky čerpá PPM. Já jsem sice nárok měla, ale byla by strašně malá a navíc je to na smlouvu na práci z domu, takže jsem si nechtěla znemožnit po porodu dál pracovat, proto čerpá manžel.
Je to tak, že otec může nastoupit nejdřív 6 týdnů po porodu a v den nástupu musí být zaměstnaný na tu smlouvu, ze které se mu bude počítat PPM. Pak jsou dvě možnosti: a) bude 22 týdnů doma a čerpat PPM nebo b) od následujícího dne (nebo později) nastoupí do jiné práce a bude tak čerpat PPM z předchozího zaměstnání a ty budeš doma s miminkem. Ale pořád platí ta podmínka, že musí mít odpracovaných 270 dní za poslední 2 roky (případně se do toho počítají dny z úspěšně ukončeného studia v posledních dvou letech).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
699
4.8.15 15:34

@Oňulínka Omlouvám se že vstupují do diskuze, ale mam dotaz, takže pokud jsem tě dobře pochopila, tak pokud jsem v květnu 2014 odmatutovala a v červnu 2015 porodila, měla jsem nárok na PPM? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4623
4.8.15 15:44

@PM94 Koukám, že jsme na tom stejně :D Taky jsem v květnu maturovala v červnu rodila ;).. No pokud bys ještě před porodem na pár dní nastoupila do práce, aby ti měli z čeho vypočítat výši PPM, tak by se ti zbylé dny do 270 dopočítali z doby studia. Já jsem taky nastoupila 1. dubna do práce a rodila jsem v červnu, takže jsem měla odpracovaných asi 80 dní a 210 se mi dopočítalo z SŠ a stanovili mi tak denní vyměřovací základ a tím pádem jsem měla nárok na PPM i volbu délky RP :)
Pokud jsi ale po škole nepracovala a nedostávala žádnou mzdu, tak ti OSSZ nemá z čeho spočítat výši PPM a tím pádem na ni nemáš nárok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
699
4.8.15 15:52

@Oňulínka Aha, já pracovala jen na dohodu a paní na pracáku mi řekla že na to právě nárok nemam, že dohoda se do toho nevztahuje. No teď už je to stejně jedno :D Jen jsem to chtěla vědět :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35327
4.8.15 16:29
@PM94 píše:
@Oňulínka Aha, já pracovala jen na dohodu a paní na pracáku mi řekla že na to právě nárok nemam, že dohoda se do toho nevztahuje. No teď už je to stejně jedno :D Jen jsem to chtěla vědět :)

Pak mela pravdu. Z dohody mas smulu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
699
4.8.15 16:32

@mroe Však já neříkám že neměla, jen jsem měla smůlu že jsem měla smlouvu na dohodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
338
4.8.15 19:40

@Oňulínka
Super moc moc dekuju. Ja mela strach ze budu muset byt doma ctyri roky. Snad se vyznam v tech tiskopisech. Ja v tomhle moc neumim chodit a trochu me to strasi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4623
4.8.15 21:32

@PM94 Tak to pak ne, musí to být klasická prac. smlouva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4623
4.8.15 21:36

@Gambo I kdyby, tak můžeš po třech letech jít normálně do práce a RP ti bude chodit dál spolu se mzdou. Jen je blbý těch několik měsíců s 3800, ale dá se to přežít :) O to víc bys pak měla ten 4. rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
338
5.8.15 15:41

No my to financne nedame. U prvniho jsem chodila od jesnoho roku ditete na nocni abychom to dali. Ted uz fakt nechci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
26.8.15 10:31

Zdravím všechny, netuším jestli je tato diskuse stále aktivní, ale ráda bych našla někoho kdo má i třeba nemilou zkušenost s tímto postupem(žádá otec o PPM) Momentálně se rozhoduji zda-li žádat, vzhledem k tomu co se mi podařilo zjistit…O PPM může žádat otec dítěte v 7.týdnu po narození dítěte, kdy na OSSZ podepíše s ženou dohodu o péči o dítě, pobírat může nejdéle po dobu 22.týdnů kdy v této době může vykonávat práci v jiném zaměstnání nebo na jinou výdělečnou činnost(nový pojistný vztah)(což znamená, že u jednoho zaměstnavatele má 2prac. smlouvy, ale každou na jinou prac. pozici) vše lze najít na stránkách OSSZ, je to zákonné. OVŠEM jsem právě zjistila za zavřenými dveřmi, že Vás může začít prošetřovat sociální správa z důvodu neoprávněného obohacení, kdy na našem okrese se údajně právě řeší 6 případů z toho jedné paní vznikl dluh i se soudními výdaji přes 300tisíc…
Tak teď netuším zda-li se do toho pouštět…
Jsem vedena na ÚP po skončení první RD, momentálně těhotná, od státu nedostávám ani korunu jediný příjem je plat manžela, tak jaké obohacení…prý to mohou tak brát kvůli tomu, že je podezřelé, že muž uzavře druhou prac. smlouvu na dobu jen 22.týdnů…
Je tu někdo s takouvou nemilou zkušeností??? dě­kuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital