Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky holky, obracím se sem s prosbou o pomoc. Jsem těhotná a OSVČ k tomu. Od konce května jsem na neschopence. A dneska mi doktor dal papír na mateřskou, že si to mám podat a zároveň mě řekl, že si mám zjistit co mě finančně výjde lépe jestli ještě marodit nebo už jít na mateřskou. Oficiálně bych měla jít na mateřskou 12.8.2015. Co se týče dobrovolného pojistného, tak si ho platím přes 2 roky, mimo teda marodky. Jsem z toho absolutně blbá, na internetu moc informací k tomu není, tak nevím co mám dělat:(. Pomůžete mi některá prosím? Popřípadě jestli máte někdo zkušenosti s obdobným případem. Moc Vám děkuju ![]()
Jestli si tedy skutečně platíte nemocenské pojištění, tak pro nárok na PPM jej musíte platit min 270 kal. dnů v průběhu 2 let, ale 180 dnů musí být v průběhu jednoho roku před nástupem na PPM. Jestli tedy máte na PPM nárok, vyšší budete mít PPM než nemocenskou. Vše se odvíjí od vyměřovacího základu.
Co je marodka?
Aha, takže se mi vyplatí jít na PPM než dál marodit. Marodku jsem myslela jako neschopenku:-). Moc děkuji za odpověď
Neplatila sem akorad dobrovolné pojistné po dobu co jsem na neschopence ( od konce května), takže červen sem si ještě platila (to mi řekla paní na socialce) a neplatim si to od července. Do te doby jsem si to platila stále ![]()