Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Počítala by se jen z toho měsíce, ale raději bych v tom případě šla na mateřskou až 6 týdnů před, protože si nejsem jistá, zda je tam hranice 7 dnů nebo 30 dnů pro to, aby se z toho počítalo.
@j.a.n.i1 Super díky, kdybych nastoupila, tak bych určitě šla až těch 6týdnů před termínem aby to mělo vůbec smysl. Těch 8týdnů jsem spíše zvažovala kdybych šla na neschopenku.
Já šla po roce a půl zpět do práce, z celého úvazku jsem si to snížila na poloviční a mzdovka mě strašila, jak se mi teď bude počítat PMM z polovičního úvazku pokud otěhotním znovu.. No otěhotněla jsem přesně měsíc po nástupu do práce, momentálně jsem na neschopence (kvůli předchozím gyn. operacím) a na sociálce mě uklidnili, že PMM se do 4 let věku předchozího dítěte počítá stejně jako ta první, pokud první PMM byla vyšší, než by byla nová. Píšu to asi složitě, ale prostě, že PMM nebudu mít z toho jednoho odpracovanýho měsíce na poloviční úvazek, ale z plného platu, který jsem pobírala před odchodem na první mateřskou:-)
@g_mia To jsem nekde cetla, ze pokud je prijem nizsi, tak materska zustava do 4let stejna, ale ja bych mela plat vyssi.
@j.a.n.i1 Jen jeste doplnim, ze budu u stejneho zamestnavatele jako pred prvni MD, kdyby to nebylo srozumitelne, ale to asi nema vliv ze? Vis to tedy jiste, ze je to tak jak jsi psala? Nevim jestli si to mam nekde overovat jestli na socialce nebo kde a taky nevim jak bych jim to tam popisovala
Nebo pripadne kde zjistim kolik tech dni musi byt tedy odpracovano, aby to nebylo treba vic. Jeste jednou diky.
Z8kon o nemocenském pojištění a krom toho počtu dní to vím jistě ![]()
Tak to jo, aspoň teda podle toho, co mi řekli, že se bere vždy to co je výhodnější pro matku. Já to pochopila tak, že chce zakladatelka jen rychle někam nastoupit na měsíc, aby se jí počítala nějaká PPM…
jsem slepejš ![]()
Maminky prosím o radu. Momentálně jsem na RD na 3roky. RD mi končí v květnu, momentálně jsem těhotná a nástoupit na MD mohu nejdříve v červnu. Nevychází mi to cca o 30dní (pokud bych nastoupila na MD 8týdnů před porodem). Jako jedna možnost je jít na ten jeden měsíc na neschopenku. Ale chtěla bych se zeptat z čeho by se mi počítala mateřská, když bych na ten jeden měsíc nastoupila do práce. Předchozí mateřská se mi počítala z minimální mzdy, protože tu jsem měla uvedenou ve smlouvě a to co bylo přes jsem dostala na černo na ruku. Zaměstnavatel je nyní ochoten mi napsat celý plat, tenkrát už se to nestihlo, protože jsem musela ze zdravotních důvodů hned na neschopenku. Tak mi zajímá z čeho by se mi tedy počítala mateřská, pokud bych nastoupila do práce na 1 měsíc a měla bych vyšší plat než před první mateřskou. Zda by se bral v úvahu tento 1měsíc + 11předchozích nebo zda by se to počítalo jen z toho jednoho měsíce nebo by se to nebralo vůbec v úvahu.
Díky všem a omlouvám se za anonym kvůli zaměstnavateli, mám tu kolegyně.