Rodičák na dva roky
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
rodičák na dva roky
Ahoj mám takové dva dotazy. Myslela jsem si, že mám jasno ale teď nevím. Nastupuji na dvouletý rodičák po mateřské. A paní na sociálce mi řekla, že to mám nějak do dubna 2014, ale to mi příjde moc ne? Mělo by to být na 19měsíců ne a to vychází zhruba do září 2013? Kdo má pravdu? A pak ještě mám nevyčerpanou dovolenou od 1.1.2011 do asi 4.5.2011 kdy jsem šla na rizikové mám nárok o ní požádat až mi skončí rodičák i pokud mi mezití vypršela pracovní smlouva? A na kolik dní to vychází pokud si to mohu nějak vypočítat. Děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Tak musíš vědět kdy ti skočila mateřská.Teď jak je to po novu tak si ten rodičák můžeš měnit co 3 měsíce.Tak jestli tě nedali automaticky na 3 roky a ty si to změníš.Opravdu nevím.
Na dovolenou nárok máš.Já si ji už vybrala.Myslím si i pokud ti vypršela smlouva.Zavolej si do práce nějaké mzdové účetní a ty by ti měla poradit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na dva roky ?? Nebo do dvou let veku ditete?? To je rozdil takze obe jste meli pravdu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
On je taky rozdíl dát si rodičák na 2 roky a do 2 let dítěte.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
kattkka píše:
Na dva roky ?? Nebo do dvou let veku ditete?? To je rozdil takze obe jste meli pravdu.
Jééé, jsme se hezky shodly ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
rodičovská, pokud chceš dvouletou, tak jí máš do druhých narozenin dítěte
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No, rodičák nově nevolíš délku, ale výši a čerpáš ho dokud nevyčerpáš 220 000,– takže záleží jakou výši sis zvolila, pokud 11500,– tak to vychází cca do 2 narozenin dítka, plus mínus.
A pokud ti mezitím skončila smlouva, tak nárok na žádnou dovolenou už nemáš, pokud ti nějaký při ukončení smlouvy zbývala, tak ti ji měl zaměstnavatel proplatit je konci smlouvy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Flooa píše:kattkka píše:Jééé, jsme se hezky shodly
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jak už píšou holky, paní ti to spočítala na 2 roky (asi jsi jí řekla, že chceš RP na 2 roky). Kdybys řekla do 2 let dítěte, tak by to bylo podle toho, co jsi chtěla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Omlouvám se zakladatelce,že se sem vtírám s dotazem,ale potřebovala bych se poradit ohledně změny délky rodičáku.Nedávno jsem někde četla,že je pro zaměstnavatele závazná ta délka rodičáku, na kterou nastoupíš po mateřské (případně po porodu) a pokud to chceš změnit,tak ti to musí zaměstnavatel schválit.
Já bych konkrétně chtěla nastoupit na rodičák do dvou let věku dítěte a potom si to případně prodloužit podle toho,jestli budu znovu těhotná nebo ne.Ale pokud by mi to musel povolit zaměstnavatel,tak bych radši šla rovnou na tři roky,abych pak neměla problémy,kam s dvouletým děckem,kdyby mi to zaměstnavatel třeba neumožnil.
Víte o tom prosím někdo něco,opravdu změnu délky rodičáku musí povolit zaměsnavatel?Díky moc ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ivčo, to je blbost, že ti to musí povolit. Já jediný co jsem udělala, tak že jsem napsala, že žádám o poskytnutí volna do x x x Ale žádný schválení být nemusí. Já to taky budu měnit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
IvčaL píše:
Omlouvám se zakladatelce,že se sem vtírám s dotazem,ale potřebovala bych se poradit ohledně změny délky rodičáku.Nedávno jsem někde četla,že je pro zaměstnavatele závazná ta délka rodičáku, na kterou nastoupíš po mateřské (případně po porodu) a pokud to chceš změnit,tak ti to musí zaměstnavatel schválit.
Já bych konkrétně chtěla nastoupit na rodičák do dvou let věku dítěte a potom si to případně prodloužit podle toho,jestli budu znovu těhotná nebo ne.Ale pokud by mi to musel povolit zaměstnavatel,tak bych radši šla rovnou na tři roky,abych pak neměla problémy,kam s dvouletým děckem,kdyby mi to zaměstnavatel třeba neumožnil.
Víte o tom prosím někdo něco,opravdu změnu délky rodičáku musí povolit zaměsnavatel?Díky moc
toto jsem resila taky
a pokud se neco nezmenilo prodlouzit ze dvou na tri roky musi ale snizit nemusi, takze ja mam zazadano o dva roky a kdyby neco poslu zadost o prodlouzeni na tri..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ivčo, rodičovská dovolená (od zaměstnavatele) a rodičovský příspěvek (peníze od sociálky) jsou dvě různé věci na sobě nezávislé. T.j. můžeš být např. 3 roky doma, ale brát peníze jen 2 roky (třetí rok holt musíš nějak vyjít), nebo naopak brát peníze tři roky a ve 2 letech dítěte jít pracovat a peníze bereš dál. Je to na tobě, je tam akorát nějaké omezení se školkou, ale nově myslím jen do 2 let dítěte. Zaměstnavatel ti musí schválit rod. dovolenou do 3 let dítěte. Na www.aperio.cz o tom měli ke stažení super brožuru, ale nevím, jestli už tam teď zavedly ty změny od 2012.
Dle mě, když teď sjednotili ty celkovou částku co dostaneš, je jednoznačně výhodný to vybrat co nejrychlejc, aby do toho něco nepřišlo (další těhotenství) a případně počítat s tím, že třetí rok musíš vyjít nějak jinak (šetřit, pracovat).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nejlepší bude když dovolenou vyčerpáš po mateřské než po rodičáku (pokud ti MD ještě neskončila). A jak už tu bylo psáno, můžeš si zvolit buď na 2 roky a nebo do 2 let věku dítěte.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
nárok na dovolenou máš, vyčerpej ji mezi PPM a rodičákem. Ono se vlastně nově nevolí délka rodičáku, ale výše měsíční výplaty. Takže si zvolíš, kolik chceš měsíčně dostávat tím 220000,– a délka v měsících je jasná.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit