Rodičák - PPM

Anonymní
7.7.20 20:11

Rodičák- PPM -

Dobrý den prosím chtěla bych se vás na něco zeptat. Že mi prosím poradíte. Nevím jak to chodí a když sem někam volala tak to na mě strašně rychle chrlí, že je nechápu.

1. 29.6 jsem měla nástup na PPM ( z prvního rodičovského příspěvku )
  2. dočetla jsem se, že musím zrušit rodičovský příspěvek. Jestli jsem paní po telefonu pochopila správně tak mám poslat dopis na úřad práce o pozastavení rodičovského příspěvku na první dítě až k 10.7 abych dostala poslední peníze.

Mám nachystány papír kde mám napsáno. Chtěla bych zastavit rodičovský příspěvek na dítě… Měsícem červenec. Koncem června jsem nastoupila na PPM. Případný přeplatek vrátím.

1. za kolik dní budu ty peníze prosím vracet.

Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1142
7.7.20 20:46

Hele, já socialním dávkám nerozumím, asi i proto jsem pobírala 3 dny RP a PPM zároveň. Ty 3 dny mě vyšly na víc jak 2,5tis., které jsem jim musela vracet. Záleží jak máš vysokou PPM a na kolik nastavený RP. Pokud je ten RP hodně vysoký, tak se to možná vyplatí, ale nevím. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1142
7.7.20 20:47

Jinak na to u mě přišli až s nástupem na druhý RP, vracela jsem tedy po půl roce. Ale bylo to tím, že jsem RP vůbec neukončila, oficiálně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3166
7.7.20 20:54

Máš povinnost nahlásit změnu na úřad práce ohledně RP do 8dnů od vzniku jakékoliv události týkající se probíraného RP. Tudíž již jsi to měla mít nahlášené. Jestli ti stihnou vyplatit RP ještě předtím než se dozví o změně, tak budeš vracet dva dny. Pokud se dozví o změně dřív než vyplatí (což už jsi měla povinnost oznámit), tak pozdrží platbu RP dokud se nedozví výši vyměřovacího základu na PPM a pak vyplatí adekvátní čas RP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.7.20 21:04
@Finkaa píše:
Máš povinnost nahlásit změnu na úřad práce ohledně RP do 8dnů od vzniku jakékoliv události týkající se probíraného RP. Tudíž již jsi to měla mít nahlášené. Jestli ti stihnou vyplatit RP ještě předtím než se dozví o změně, tak budeš vracet dva dny. Pokud se dozví o změně dřív než vyplatí (což už jsi měla povinnost oznámit), tak pozdrží platbu RP dokud se nedozví výši vyměřovacího základu na PPM a pak vyplatí adekvátní čas RP.

Já jsem byla na OSSZ 1.7.
Volala jsem 30.6 na úřad práce a tam mi řekla že jestli jdu od 1.7 to vyřizovat tak 8 dní vychází právě na toho 10.7 že tam je ten svátek ( že záleží na datumu poslání ) atd.. no a, že to mám udělat tak abych ještě měla peníze.

• Citovat
  • Upravit
3166
7.7.20 21:27
@Anonymní píše:
Já jsem byla na OSSZ 1.7.
Volala jsem 30.6 na úřad práce a tam mi řekla že jestli jdu od 1.7 to vyřizovat tak 8 dní vychází právě na toho 10.7 že tam je ten svátek ( že záleží na datumu poslání ) atd.. no a, že to mám udělat tak abych ještě měla peníze.

Pokud se nemýlím je to 8 dnů, pracovní/nepracovní/svátky je jedno. A pak si myslím, že je rozhodující datum, kdy událost nastala, tedy od kdy nárok na dávku již není. U nás na ÚP trvali na tom, že dávku pozastaví a nelze čekat na vyplacení dávky. No když máš jiný postup z tvého příslušného ÚP, tak asi není co víc řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.7.20 09:49

Prosím pomoc

Mám otázku, chtěla bych otěhotnět, ale mám dluh na zdravotním pojištění :,( pracuji ale hpp už rok a 3 měsíce a na dohodu předtím 6 měsíců. Někde jsem četla, že abych měla nárok tak musím mít v pořádku zdravotní a sociální. Dnes jsem, ale slyšela, že stačí mít odpracovaný rok a nárok budu mít na vše. :nevim: Jak na mateřskou tak k rodičovský příspěvek, víte jak je to? Abych neotěhotněla a potom nezírala když mi nic nepřiznají :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
9.7.20 09:57
@BabyMama19 píše:
Mám otázku, chtěla bych otěhotnět, ale mám dluh na zdravotním pojištění :,( pracuji ale hpp už rok a 3 měsíce a na dohodu předtím 6 měsíců. Někde jsem četla, že abych měla nárok tak musím mít v pořádku zdravotní a sociální. Dnes jsem, ale slyšela, že stačí mít odpracovaný rok a nárok budu mít na vše. :nevim: Jak na mateřskou tak k rodičovský příspěvek, víte jak je to? Abych neotěhotněla a potom nezírala když mi nic nepřiznají :roll:

mas dluh na zdravotnim pojisteni. PPM je davka z nemocenskeho pojisteni.
Rodicovsky prispevek je socialni davka, na kterou ma narok kazdy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.7.20 10:13
@matkabagristy píše:
mas dluh na zdravotnim pojisteni. PPM je davka z nemocenskeho pojisteni.
Rodicovsky prispevek je socialni davka, na kterou ma narok kazdy

@matkabagristy tyjo, moc děkuji za radu :palec:
Už jsem myslela, že si budu muset ještě nějakou dobu na miminko počkat :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
9.7.20 10:37

@BabyMama19 ale to zdravotko doplat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit