Nestihnu vybrat rodičák před nástupem do práce, přijdu o peníze?

Anonymní
6.9.25 09:22

Rodičák změna

Ahojky,
Mám takový problém a jsem z toho docela zaskočená. Měnila jsem v srpnu výši rodičáku na menší, chtěla jsem čerpat déle.
Ale to jsem ještě nevěděla, že dostanu nabídku na práci, která se neodmítá od ledna.
Další změnu ale mohu provést až od listopadu. A to mi nevychází, protože potřebuju čerpat do konce prosince max
Už mám příslib a domluvený podpis smlouvy. Ale netušila jsem, že můžu narazit na tenhle problém. Jak to teď řešit?? Oni mi musí doplatit zbytek čerpané částky a nemůžou mi přece bránit to ukončit a nastoupit do práce 8o

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21618
6.9.25 09:29

Rodičovský příspěvek můžeš pobírat a současně chodit do práce. To se vůbec nevylučuje. Ale je tam omezení v docházce do školky u malinkých dětí. Nevím, jaký je aktuálně limit, bývalo to do dvou let maximálně 96 hodin měsíčně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.9.25 09:34
@nozu píše: Více

To bude problém. Syn chodí do DS na adaptaci. Od prosince už bude chodit na celý den aby si zvyknul a já v lednu do práce. 2 roky mu budou až v březnu.
Nevím jaké je řešení. O příspěvek mě nemohou obrat a bránit v čase dobrání asi taky ne, ale vůbec nevím co dělat!

• Citovat
  • Upravit
21618
6.9.25 09:41

Podívej se na aktuální omezení. Ty podmínky jsou už spoustu let staré, oni to poměrně často mění. Případně se dá čerpání ukončit a znovu požádat o čerpání v době, kdy to začneš plnit. Měla jsem to takto už před 18 lety.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35876
6.9.25 10:24

Můžeš čerpat rodicak a chodit do práce. Tam žádné omezení není. Jen nesmíš umístit dítě do školky nad stanovený počet hodin. Teď to myslím zvyšovali tak si najdi kolik to je.
Ještě je omezení u OCR pokud máš rodicak můžeš mít OCR jen ty a nikdo jiný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101713
6.9.25 11:23
@Anonymní píše: Více

A jinak pokud nesplnujes podminkdy pro jeho cerpani, tak ti samozřejmě mohou rodicak odejmout a ne, fakt to neznamená, ze by te o nej nekdo obral

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.9.25 11:34
@j.a.n.i1 píše: Více

Proč bych nesplňovala podmínky? Nastupuji do práce jako většina žen po RD. Jen dříve, než jsem plánovala.
Další změnu příspěvku tedy provedu v listopadu a doberu ho při praci. Zjišťovala jsem info, od 2025 nejsou žádná omezení pro docházku dítěte do 2 let do školky / DS

• Citovat
  • Upravit
101713
6.9.25 11:42

No, to jsi hledala špatně, stale plati omezeni na 120 hodin měsíčně do 2 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snopy123
6.9.25 11:50

Mně tedy GPT tvrdí, že od května 2025 je tam změna z 92 na 120 hodin měsíčně u dítěte mladšího 2 let, ale to omezení tam je stále.

Příspěvek upraven 06.09.25 v 11:51

• Citovat
  • Upravit
Eva2610
6.9.25 11:51

Ale jsou. Je to 120 hodin max. To si budeš muset nějak zařídit do toho března.

• Citovat
  • Upravit
Snopy123
6.9.25 11:57

Ta omezení byla tedy naprosto vždy. A to i nebyla žádná volba čerpání, takže jsi to prostě nevyčerpala.
To samé když se Ti narodily 2 děti po sobě. Žádné doplacení, zvýšit čerpání. Prostě přešel RP na další RP a zbytek toho prvního propadl.

• Citovat
  • Upravit
37132
6.9.25 12:06

Rodičak můžeš pobírat i během zaměstnání :nevim:
Uz to dočítám. Mas tam omezenou dobu kdy může byt dítě ve školce, když nemá dva roky. To necháváš tak malé dítě ve školce celý den?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.9.25 12:30
@Snopy123 píše: Více

Mě zase právě GPT tvrdil, že od roku 2025 žádná omezení nejsou :zed:

• Citovat
  • Upravit
21618
6.9.25 12:32

A na tom je vidět, že se mu nesmí věřit úplně všechno…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.9.25 12:35
@Kriss Tina píše: Více

Syn teď chodí max na 2 hoďky týdne. Takto chci pokračovat až do prosince abych si byla adaptací na 100% jistá. V prosinci ho začnu dávat občas na celý den / přes oběd. Protože od ledna nastupuji do práce a musí to znát.
Jinou možnost bohužel nemám. Hlídání, babičky apod. Nemáme… a můj plat opravdu v rodinném rozpočtu chybí. Není prostě jiná možnost.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat