Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
A jak dlouho jste s přítelem spolu? Doposud jste nikdy sami nebydleli, byli jste všichni u tchyně? Teď máte prvně samostatné bydlení?
Když jste byli u tchyně, tak vaší za vámi vůbec takto nechodili?
Možná je to pro ně nové, že jste spolu sami a chtějí si vás užít. Jecto měsíc, třeba to brzy samo bude volnější.
Jinak nic jiného nepomůže, než jim to opakovaně říct, že chcete mít večery sami pro sebe. Ať přijdou jednou týdně, jinak dopoledne můžou častěji.
Proboha, kolik ti je?
Buď jako malý děcko dělej, že nejsi doma, nebo jim to normálně řekni, když už jsou tak mimo, že jim tohle připadá normální. ![]()
@MELI1234 píše:
Jo tk mě taky napadlo ale myslím že by se stejně stavili aby o něco nepřisli je to hrůza
A o co tak asi můžou přijít?
@MELI1234 píše:
Ahojky mam takový problém poprvé bydlíme s přítelem sami už skoro měsíc, a nebyl ještě ani jeden den aby k nám moji rodiče nepřisli bydli kousek od nás přijedou ráno i večer ráno mi to nevadí tolik protože jsem stejně doma sama s malou ale k večeru přichází stejně s přítelem takže přijedou kolem 6/ a odchází kolem 8/9 a to přítelem pomalu musí jít spát kvuli své práci takže nemáme žádné soukromí a nejsme sami tak jak by jsme chtěli jak by jste to řešili vy nechci jim nijak ublížit
R
@MELI1234 říct to. Já to neudělala a málem mě to stálo vztah, ve kterém jsou díky tomu vážne problémy. Bydleli jsem u tchanovcu, malej se narodil a tchyně si dělala nároky každý den, otravovala. Taky jsme se přestěhovali a stejně si k nám jezdila a plánovala jak ji se vše hodilo. Tak jsem doma šíleně bouchla, a mám od tchyně klid. Nebavíme se a na muži je, ať si dělá navstevy u tchyně. Nezakazuji je vídat, ale já s ní mám dost velký problém. Takže to řekni hned a akor, když to jsou rodiče od tebe, tak máma to pochopí nebo přes tátu. S kým máš lepší vztah. Držím palce ![]()
Jestli jim to neumíš říct na rovinu, nebo to ignorují, tak prostě dělej, že nejsi doma (nebo někam jdi a doma nebuď opravdu). Až takhle párkrát přijdou a nikdo jim neotevře, tak je nebude bavit tam chodit bez ohlášení a zkoušet to ![]()
A ty jsi dospělá a máš dítě?
Ani se mi věřit nechce. „Mami, moc ráda vás vždy vidím, ale mám svojí rodinu a život, nemůžete chodit na návštěvy neohlášeně. Příště mi zavolejte nebo napište, když chcete přijít“. Občas jednoduše nebuď doma (to fakt každé dopoledne a večer sedíte doma??), pokud přesto dorazí neohlášeně, tak mezi dveřmi řekni „nezlobte se, zrovna se chystáme jít ven/na návštěvu ke kamarádce“ bla bla bla a prostě je dovnitř nepusť. Oni se to naučí.
@MELI1234 píše:
Jo tk mě taky napadlo ale myslím že by se stejně stavili aby o něco nepřisli je to hrůza
Nemají vlastní život? Nějaké zájmy? Budeš jim to muset na rovinu říct.
@MELI1234 píše:
Ne klíče nemají ale stejně prostě každý den to samí přijdou rano sou tu hodinku pak přijdou 10 minut po tom co přijde přítel už toho dokonce lituji že jsem šla do vlastního bytu bydlela jsme u tchyně a měli jsme věští soukromí než tady
Toje šílený, jak jsou někteří rodiče nevychovani, drží a neomaleni.
Normálně slušně ale rázně jim řekni, že takhle ne, že chcete být spolu jako rodina a že 1× týdne max. a že se na tom kdy přijdou, domluvíte předem telefonicky.
@MELI1234 píše:
Ahojky mam takový problém poprvé bydlíme s přítelem sami už skoro měsíc, a nebyl ještě ani jeden den aby k nám moji rodiče nepřisli bydli kousek od nás přijedou ráno i večer ráno mi to nevadí tolik protože jsem stejně doma sama s malou ale k večeru přichází stejně s přítelem takže přijedou kolem 6/ a odchází kolem 8/9 a to přítelem pomalu musí jít spát kvuli své práci takže nemáme žádné soukromí a nejsme sami tak jak by jsme chtěli jak by jste to řešili vy nechci jim nijak ublížit
tak neexistuje, aby k vám chodili, když je přítel doma, to se fakt nedělá a nehodí, to zaraž ať se urazí nebo ne, vy dva s dítětem jste rodina a oni vám přece musí nechat soukromí, ať chodí jen to ráno, i když i to by pro většinu maminek bylo moc,
a kolik je vám s přítelem let? to vás chodí kontrolovat, jestli zvládáte? jste nějak moc mladí?
ale ať je vám kolik chce, tak prostě večer neexistuje, aby vám narušovali soukromí
1. Nebuďte doma. Dej si někde sraz s přítelem a přijeďte po večeři. Několikrát.
2. Zeptej se jich, jak to měli oni jako mladí. Jak často u nich byli jeho i jeji rodiče. A jak se jim podařilo pořídit ti sourozence pokud nějakého máš 😅
3. Tvůj muž musí mít svatozar
4. Tchyni dej kytku
5. Domluv se s mužem jak často je na tvoje rodiče zvědavý a podle toho stanov návštěvy. Pozvi je na dané dny. Jestli se objeví i tak kdy se jim zachce, musíš narovinu. Jinak je šance že budeš sama a budes se muset stěhovat k nim
@MELI1234 píše:
To bych rada řekla ale přijdou bez ohlášení a vždy tu sou min 4 hodinky
Tak jim říct „Mami, sorry, mám vás ráda, ale nepotřebuju vás tu mít každý den. A pokud chcete přijít, zavolejte, ne vždy s emi to hodí, nemámm ráda neočekávané a nezvané návštěvy.“ Tečka.
Když se neozveš, je to ani nenapadne něco měnit.
No, budeš to mít těžké, když jim to reknes. Ale za to soukromí to snad stojí? Je par možnosti, bud se můžete vyparit, dělat, ze nejste doma, nebo jim to říct. Což stejně budeš muset udělat, protože nejde dělat mrtvého brouka donekonečna. Ale musis pocitat s tím, ze to ponesou dost nelibě. Co se dá dělat. Já bych se asi zblaznila, kdybych měla takhle zit.
@MELI1234 píše:
No docela mám strach z jejich odpovědi ale nedá se nic dělat všem děkuji zatím pa
A víš proč se k tobě chovají, jak se chovají? Protože ty jsi ještě nedospěla.
To by mě trefilo
podle mě jim to vůbec nedochází, musíte jim natvrdo říci, že vás to velmi vyčerpává a akceptovatelné je to tak 1×t (například). A později že určitě uvítáš, když se budou po odpolednech starat o dítě, vodit a vyzvedávat ze školky atp…to může být velká pomoc, buď diplomatická, ať se od toho neodřízneš.