Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Hele já mám takovou taktiku. Že si dělám, děláme tak jak to vyhovuje NÁM.
Tak že Štědrý den v klidu doma. (Honime se celý rok, chceme mít klid o Štědrý den).
A o svátky to projdeme. V klidu.. Navštívíme moji rodinu, manžela rodinu. Vždy si ale zavoláme, můžeme - nemůžeme. A dohodneme se. Žádný povinný obědy, večeře a návštěvy nemáme.
Já mám nejradši klid, tak si ty svátky užiju nejlépe. Zalezla s dětmi v posteli u cukroví, jídla a pohádek. ![]()
Takze 24.jdete na navstevu vy k nim a 25. oni k vam na obed a oslavu?
Pokud s nima nechcete travit Vanoce, tak je s nima neslavte. At si trhnou.
My Vanoce slavime u mych rodicu (mame pekne vztahy a dva vlastni pokoje, jeden deti a jeden my s manzelem) a na Stedry den prijede babicka s dedou. Ale neni to nucene a uzijeme si to. Kdybychom nemeli pekne vztahy, tak s nima Vanoce neslavime. K tchyni tedy jezdime na navstevu 25. a k tchanoci jak to vyjde, kolikrat az po Novem roce.
Jakoze na Stedry den jdete rano na navstevu k tchanovcum, a oni pak k vam na obed a oslavu? Nebo k vam druhy den? My tedy na vanoce nekdy jdeme k tchanovcum, nekdy az druhy den, ale to se o vse staraji oni, nechodi pak na oplatku k nam, naopak si to uzivaji ze muzou vse pripravit a mit tam syny/snachy a vnoucata.
@Prdolinka86 píše:
Hele já mám takovou taktiku. Že si dělám, děláme tak jak to vyhovuje NÁM.
Tak že Štědrý den v klidu doma. (Honime se celý rok, chceme mít klid o Štědrý den).
A o svátky to projdeme. V klidu.. Navštívíme moji rodinu, manžela rodinu. Vždy si ale zavoláme, můžeme - nemůžeme. A dohodneme se. Žádný povinný obědy, večeře a návštěvy nemáme.
Já mám nejradši klid, tak si ty svátky užiju nejlépe. Zalezla s dětmi v posteli u cukroví, jídla a pohádek.
Jo, to já mám taky nejradši. Ale tady to tak nějak nejde.
Hlavně se nejde domluvit. A to už ani s manželem. Ten jen vidí, že jsem neschopná. A teď určitě někdo napíše, ať teda to hodím celé na něj a je to. Ale nechci to zkazit i dětem. On by naplánoval běh, jak měli u nich. To teda bylo v rámci jednoho města. Ale na Štědrý den šli ještě k babičce, hned ráno k druhé, pak odpoledne babičky k nim, další zase k nim a další oni k tetě a pak obráceně
.
Chtěla jsem to nějak zredukovat, ale všichni trvají na všem v určité dny. Pak mezitím na otočku po dálnici 200km. Ale zas můžu chtít, ať jedou přibl. 4-5 hodin sem a hned zpět ![]()
Já jsem to měla vždycky tak že 24 s mými rodiči, 25. tátovo rodina odpoledne 26. Mamina rodina odpoledne…manžel měl zas 24. Opékání burtu s rodinou a 25 velký rodinný oběd u jeho maminky (se všemi jeho sourozenci a rodinami - cca 20 lidí)
Teď se to snažíme nějak skloubit
loni sem měla na vánoce týdenního novorozence. Takže jsme byli na Štědrý den u mých rodičů na obědě, (já jsem tam byla už od porodnice, aby mi pomohli se starším dítkem než se trošku szijeme) 25. Jsme na chvilku zajeli k tchýni na kafe odpoledne a jinak jsme byli doma..(plánovali jsme teda objet i ostatní příbuzné ale vždycky tam byl někdo nemocný na ATB takže jsme se omluvili že nedorazíme) letos ještě nevím. Řekli jsme si že 24. Budeme jen spolu a 25 to asi nějak objedeme a pak už manžel asi půjde do práce (na 24. 25. Si bere dovolenou) 26. Tedy případně pojedu na návštěvy pokud nějaké budou sama. Naštěstí to máme vše v okruhu cca 15km 😂 tedy někteří bydlí dál ale na ty Vánoce se všichni vracejí do rodných hnizd
) dětem na vánoce bude 2 a ctvr a rok. Já se na ty návštěvy těším, loňska neúčast mě hodně mrzí protože krátce na to zemřel strýc s jehož rodinou jsme si hodně blízcí. Jeho děti jsou pro mě jako sourozenci. Hodně mě mrzí že jsme se neviděli, že neviděl malého na kterého se těšil😔…jen na fotce…
Takže pokud to jen trochu půjde tak na návštěvy vyrážíme..ale máme to všude blízko já mám velké auto do kterého vše pohodlně naskládáme a domu to máme kousek…
Nemá to řešení pokud se neshodnete vy dva s manželem hlavně. Nebo nenajdete společný kompromis.
Pokud jsi jediná Komu to vadí, tak asi smůla.
Jediná cesta je asi to nechat na manželovi, ať si to zorganizuje, zajistí, atd…třeba to děti dají a budete milé překvapeni a nebo ho to vyškolí.
Jen tedy nechápu ty poznámky a nepomáhají rodině a finanční podpory od rodičů. To s tím souvisí jak?
Edit mít 3 děti a „fnukat“ jak je náročný cestování. No je no. Jsou to 3 děti. Dělali jste si je s manželem oba ne.
@PaníBovaryová píše:
Takze 24.jdete na navstevu vy k nim a 25. oni k vam na obed a oslavu?
24. jsem naštěstí uhájila, že jsme doma a sami. I když řečí s tím bylo strašně. I výčitky. Manželovi jsem musela pohrozit, že jinak nebudu dělat nic.
To zabralo.
Ale od 25. jsme každý den buď někde a častěji někdo tady. Kdyby stačila zdvořilostní návsteva 2 hodiny a kafe, ale ne. Jen vařím a peču. No pravda je, že abych to všechno objednala jako třeba švagr, prostě nemám peníze. Pro 11-13 lidí už je toho dost. ( 5 jsme jen my)
@Anonymní píše:
Ahoj. Vím, že trochu brzy..ale už teď řešíme návštěvy na Vánoce. Vzniklo to tak, že jsme se bavili o oslavě narozenin a přišlo na to, co letos s Vánocemi.
Bydlíme s manželem a dětmi ve stejném městě jako tchýně s tchánem, švagrem s přítelkyní a jejich dětmi a manželovou babičkou. S těmi, kromě babičky, poslední dobou moc dobře nevychazíme. Nepomáhají jen kritizují, přesto si nárokují, že je zveme na Vánoce+ oslavu narozenin. Moji rodiče a bratr s přítelkyní jsou 250 km. Můžou přijet, ale je to komplikované. Jsou rozvedení, jezdí vlakem zvlášť, zdravotně problém. Pomáhají spíš finančně. Řešíme to tak, že tam na 2 dny zajedeme.
Teď ale můj problém. Se třemi malými dětmi je to všechno zařizování a ježdění dost náročné. Tchanovci nám to neusnadňují, i když můžou videt děti kdykoliv během roku, tak trvají na co nejdelší návštěvě u nich a na pozvání na oběd a oslavu k nám.
Letos navíc máme návštěvu i na Silvestra, ale tam jsou to kamarádi, jsme na řadě, těšíme se.
S nadsázkou můžu říct, že minule to "vyřešilo " nachlazení s teplotou a kdyby nám nebylo tak špatně, tak to byly nejklidnější Vánoce.
Vůbec se nedivím lidem, co na Vánoce odjedou někam na hory a mají klid. U nás nejde, tenhle rok už byla letní dovolená. Navíc manžel je zvyklý na to navstevování. Měli nebo šli i na 3 návštěvy denně.
Ale mě to dělá nervy.Nevím, jestli poradíte, ale jak tohle řešíte vy? Nějaká taktika?
Nás to také drtilo - návštěvy, přetvařování se, miliony dárků pro xy lidí a tisíce v háji. Postupně jsme dárky rodině přestali kupovat - fakt nejsme banka, těch lidí už bylo moc a všichni bezohledně očekávali dary. Návštěvy jsme postupně také zrušili, párkrát jsme měli nějakou nemoc a teď máme klid. Nikomu nic nekupujeme a nikoho nezveme, vidět se můžeme přes rok a na to oni všichni kašlou, takže nechápu, proč bychom se měli družit na vánoce. Popřejeme hezké svátky a víc neřešíme.
@Anonymní píše:
24. jsem naštěstí uhájila, že jsme doma a sami. I když řečí s tím bylo strašně. I výčitky. Manželovi jsem musela pohrozit, že jinak nebudu dělat nic.To zabralo.
Ale od 25. jsme každý den buď někde a častěji někdo tady. Kdyby stačila zdvořilostní návsteva 2 hodiny a kafe, ale ne. Jen vařím a peču. No pravda je, že abych to všechno objednala jako třeba švagr, prostě nemám peníze. Pro 11-13 lidí už je toho dost. ( 5 jsme jen my)
Nevař a nepeč, na vánoce má každý nakoupeno jídla až do silvestra. Kafe, vanilkový rohlíčky a nazdar. Člověk je za celý rok uhnaný a ty to máš o vánocích 2× víc jak koukám. Jo, přijeďte, nepeču, nevařím, toho snad bylo 3 týdny před Vánoci až až, ne? Pokud bude mít manžel námitky, ať si k plotně stoupne on.
@Anonymní píše:
Jo, to já mám taky nejradši. Ale tady to tak nějak nejde.Hlavně se nejde domluvit. A to už ani s manželem. Ten jen vidí, že jsem neschopná. A teď určitě někdo napíše, ať teda to hodím celé na něj a je to. Ale nechci to zkazit i dětem. On by naplánoval běh, jak měli u nich. To teda bylo v rámci jednoho města. Ale na Štědrý den šli ještě k babičce, hned ráno k druhé, pak odpoledne babičky k nim, další zase k nim a další oni k tetě a pak obráceně
.
Chtěla jsem to nějak zredukovat, ale všichni trvají na všem v určité dny. Pak mezitím na otočku po dálnici 200km. Ale zas můžu chtít, ať jedou přibl. 4-5 hodin sem a hned zpět
Takže problém není v nich, ale v manželovi. Proč jsi podle něj neschopná? Tohle by mě nebavilo. Vánoce se mají trávit tak, aby byla spokojenost na všech stranách, ne že jeden bude už dopředu ve stresu, protože ostatní vymýšlejí blbiny. Holt ti asi nezbyde nic jiného než to hodit na něj, když je tak chytrej, ono ho to pak třeba přejde.
@Anonymní píše:
Jakoze na Stedry den jdete rano na navstevu k tchanovcum, a oni pak k vam na obed a oslavu? Nebo k vam druhy den? My tedy na vanoce nekdy jdeme k tchanovcum, nekdy az druhy den, ale to se o vse staraji oni, nechodi pak na oplatku k nam, naopak si to uzivaji ze muzou vse pripravit a mit tam syny/snachy a vnoucata.
No to mí tchánovci tedy ne. Připraví oběd, ale čeká se, že něco přinesu. A pak jdou k nám další den i se švagrem a detmi a zdrží se celý den, pak k našim 2 dny a až se vrátíme oslava narozenin u nás. ( Taky jsem mohla porodit o týden později
).
Rozhodně si to neužívají, slyšíme jen jak to je náročné a mi nevdeční. Minulý rok jsem navrhla, ať tedy se na to vykašlou a jdou jen k nám ( a my budeme mít jeden den volno), ale ne. Štědrý den jsem zablokovala pred 5ti lety jen pro nás. Bylo kolem toho dusno, ale trvala jsem na tom. Každý rok to mám na talíři ![]()
Tady se oplácí všichni ke všem a pak my navíc.
My jsme 24. doma. Krom procházky po okolí nikam nejedeme. Většinu si nachystáme 23. a 24. společně vegetíme u pohádek. Nikam se nehoníme. Umí se k nám někdy teda stavit manželův bratranec s dítětem dopoledne (je rozvedený). Ale to nijak nevadí. Toho 25. se jede obvykle ke tchánům, že jsou blíž. A pak se jede k našim. Oni jsou dál. Tam se i 2-3 dny zůstane. Někdy se to musí posunout. To je způsobeno manželovou prací.
Nastavte si, jak to bude.
U nás je to taky narocny. Presne vsichni očekávají Vánoce podle svých představ a my jezdíme jak blbci
. Do teď to jakž takz šlo, protože jsem byla na rodicaku. Letos z toho mám nervy. Připravit hezké Vánoce dětem, pak letět k mámě, tam je tedy i sourozenec a nově u babicka, což dost ulehčí. Pak letět k rodicum manzela a objíždět babicky, to už mě zase štve, protože místo Vánoc furt někde jezdíme. Děti protivné, protože je to proste nebavi. Ja už jsem pak taky akorát naštvaná. Nejlepší je, když pak od rodicu a prarodičů poslouchám, jak taky museli. Jenže rodiče manzela jezdili jen ke svým rodicum ( prarodiče nemeli) a ti byli od sebe 5 km. To samé moji rodiče, ti sice prarodiče měli, ale objeli jsme 25. Všechny a byl klid. Tady mi nestačí ani ty tři dny.
Ahoj. Vím, že trochu brzy..ale už teď řešíme návštěvy na Vánoce. Vzniklo to tak, že jsme se bavili o oslavě narozenin a přišlo na to, co letos s Vánocemi.

Nevím, jestli poradíte, ale jak tohle řešíte vy? Nějaká taktika? 
Bydlíme s manželem a dětmi ve stejném městě jako tchýně s tchánem, švagrem s přítelkyní a jejich dětmi a manželovou babičkou. S těmi, kromě babičky, poslední dobou moc dobře nevychazíme. Nepomáhají jen kritizují, přesto si nárokují, že je zveme na Vánoce+ oslavu narozenin. Moji rodiče a bratr s přítelkyní jsou 250 km. Můžou přijet, ale je to komplikované. Jsou rozvedení, jezdí vlakem zvlášť, zdravotně problém. Pomáhají spíš finančně. Řešíme to tak, že tam na 2 dny zajedeme.
Teď ale můj problém. Se třemi malými dětmi je to všechno zařizování a ježdění dost náročné. Tchanovci nám to neusnadňují, i když můžou videt děti kdykoliv během roku, tak trvají na co nejdelší návštěvě u nich a na pozvání na oběd a oslavu k nám.
Letos navíc máme návštěvu i na Silvestra, ale tam jsou to kamarádi, jsme na řadě, těšíme se.
S nadsázkou můžu říct, že minule to "vyřešilo " nachlazení s teplotou a kdyby nám nebylo tak špatně, tak to byly nejklidnější Vánoce.
Vůbec se nedivím lidem, co na Vánoce odjedou někam na hory a mají klid. U nás nejde, tenhle rok už byla letní dovolená. Navíc manžel je zvyklý na to navstevování. Měli nebo šli i na 3 návštěvy denně.
Ale mě to dělá nervy.