Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
jsem na*raná, zklamaná
Brácha má 2roky přítelkyni 17letou, mají italský vztah. Přítelkyně bydlí s tátou u babičky, mamka jí umřela. V neděli měl její táta zástavu srdce a v pondělí umřel. Babička jí hned v pondělí řekla, že o víkendu se má odstěhovat
Od středy spí u nás a dneska se stěhuje k bráchovi.
Nějak to na mě padlo, že je to všechno takový nespravedlivý, holka hodná a babičku má takovou, ehm ani nevím jak to napsat slušně.
Do osmnácti, má za ní asi zodpovědnost ne? Nemůže jí jen tak vyhodit ![]()
@boball píše:
Do osmnácti, má za ní asi zodpovědnost ne? Nemůže jí jen tak vyhodit
Do osmnacti musi mit nejakeho opatrovnika, vetsinou to byva nejblizsi pribuzny, ale muze to byt i nekdo jiny. Konktaktovala bych socialku. Chudak holka.
A pokud tam ma trvale bydliste, tak ji taky nemuze jen tak vyhodit.
Přemýšlím, zda v případě smrti rodičů automaticky ze zákona přechází zodpovědnost na prarodiče. Teda nevim, možná ani ne
Zákonného zástupce zřejmě určí soud, ale většinou se sám nějaký příbuzný přihlásí, že se o dítě chce starat.
Je mi to moc líto, že je babička taková, předpokládám, že holka ještě něco studuje, teď bude hlavní to zařídit tak, aby mohla dodělat školu, jinak si tím zničí život (nebo alespoń pořádně zkomplikuje
)
@Gladys píše:
Přemýšlím, zda v případě smrti rodičů automaticky ze zákona přechází zodpovědnost na prarodiče. Teda nevim, možná ani neZákonného zástupce zřejmě určí soud, ale většinou se sám nějaký příbuzný přihlásí, že se o dítě chce starat.Je mi to moc líto, že je babička taková, předpokládám, že holka ještě něco studuje, teď bude hlavní to zařídit tak, aby mohla dodělat školu, jinak si tím zničí život (nebo alespoń pořádně zkomplikuje
)
je na gymplu u nás ve městě, brácha dohlídne aby dostudovala, já bych jí ráda pomohla, ale teď v tuto chvíli nevím jak. nějak to na mě padlo:-/
Pokud jí vyhodila, tak ať si holka dojde v po na sociálku, protože pokud není zplnoletnělá, má soudem určeného opatrovníka a ten opatrovník na ní bere zcela jistě sirotčí důchod po matce a bude jí chodit i sirotčí důchod po otci. Netuším jestli jen do 18ctinebo do té doby, dokud bude studovat. Takže ať slečna skočí na sociálku a zkusí se s nimi dohodnout - buď na zplnoletnění, nebo na někom, kdo jí bude dělat opatrovníka (nejlépe ho vzít s sebou), protože pokud by se toho někdo domákl, mohla by šupajdit do 18ti let do děcáku + na tom, aby ty peníze posílali jinam, jinak zůstanou vyčůrané babičce.
@pipiinka píše:
je na gymplu u nás ve městě, brácha dohlídne aby dostudovala, já bych jí ráda pomohla, ale teď v tuto chvíli nevím jak. nějak to na mě padlo:-/
no pomoc je v tomhle případě myslím potřeba hlavně materiální - aby měla kde bydlet, co jíst, za co se oblíknout… Pokud je oboustranný sirotek, tak by měla dostávat sirotčí důchod, začla bych se zajímat kam jí chodí, protože jestli ona babička se nechystá ho shrábnout…
@ynax píše:
Pokud jí vyhodila, tak ať si holka dojde v po na sociálku, protože pokud není zplnoletnělá, má soudem určeného opatrovníka a ten opatrovník na ní bere zcela jistě sirotčí důchod po matce a bude jí chodit i sirotčí důchod po otci. Netuším jestli jen do 18ctinebo do té doby, dokud bude studovat. Takže ať slečna skočí na sociálku a zkusí se s nimi dohodnout - buď na zplnoletnění, nebo na někom, kdo jí bude dělat opatrovníka (nejlépe ho vzít s sebou), protože pokud by se toho někdo domákl, mohla by šupajdit do 18ti let do děcáku + na tom, aby ty peníze posílali jinam, jinak zůstanou vyčůrané babičce.
mohl by s ni jit na socku bracha? ted bydli u nej, jestli by mohl opatrovnika na ten rok delat on
@Gladys píše:
no pomoc je v tomhle případě myslím potřeba hlavně materiální - aby měla kde bydlet, co jíst, za co se oblíknout… Pokud je oboustranný sirotek, tak by měla dostávat sirotčí důchod, začla bych se zajímat kam jí chodí, protože jestli ona babička se nechystá ho shrábnout…
ted sirotci od matky chodil jejimu tatovi
ja s ni v po na socku dojdu
nastesti ma bracha penez dost
@pipiinka píše:
@pipiinka píše:
mohl by s ni jit na socku bracha? ted bydli u nej, jestli by mohl opatrovnika na ten rok delat on
těžko říct, většinou se asi upřednostňuje rodina. Svobodný mladý pán nevím, zda bude ideální
Může mít opatrovníka i nějakého státního. Já bych fakt zašla na tu socku, poptala se na všechno, co je možné a co ne, oni už tam budou vědět.
Doufám, že to vyjde nějak dobře a holka bude moct zůstat u bráchy, aby nemusela do toho děcáku.
A nebude to takový nárazový šok od té babičky- to byl její syn určitě ne zet..
Navíc pokud se třeba hádala s tátou, tak ji to může dávat za vinu… že to neunesl přes srdce..
Já takové všelijaké spory znám a vím staří lidé tak přemýšlí..