Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dítě může i do školky klidně chodit od dvou a ty můžeš být doma na rodičovské… nikomu nic nehlásíš. Jak bys to jako řešila? Pracovala těch 8 dní nebo jak? A zbytek doma? Normálně budeš doma nebo můžeš na brigádu na ty dny když se ti bude chtít a někde tě vezmou na pár dní v měsíci.
Vzhledem k tomu, že nemám žádné hlídání tak asi těch 8 dnů budu věnovat sobě a své hlavě. Jsem docela z,,partnera" hotová. Jde mi jen o to zda to prostě zaměstnavateli mám říkat nebo nahlásit, že se 8 dní v měsíci starat nebudu?
Zaměstnavateli je to úplně jedno, ty můžeš mít dítě ve školce, chuvu, hlídat babička, proste de ho můžeš kdekoliv zbavit a neznamená to, ze ten volný čas musíš jít do práce
nehlasis nikam nic, v práci jim do tvého rozchodu nic není.
@Anonymní píše:
Vzhledem k tomu, že nemám žádné hlídání tak asi těch 8 dnů budu věnovat sobě a své hlavě. Jsem docela z,,partnera" hotová. Jde mi jen o to zda to prostě zaměstnavateli mám říkat nebo nahlásit, že se 8 dní v měsíci starat nebudu?
Ne, nikam nic nehlas.
@Kriss Tina dobry den, tak to vypada ze ho bude mit vicemene kazde volno co ma v praci..dela kratky/dlouhy..ale napriklad si ho vezme v pondeli v 17 vecer a vrati v utery v 17 vecer. Noo..dohromady to bude 10 dnu urcite..on si ho chce brat hodne..
myslite ze to nema vliv ani na rodicovsky prisevek? ![]()
@Anonymní píše:
@Kriss Tina dobry den, tak to vypada ze ho bude mit vicemene kazde volno co ma v praci..dela kratky/dlouhy..ale napriklad si ho vezme v pondeli v 17 vecer a vrati v utery v 17 vecer. Noo..dohromady to bude 10 dnu urcite..on si ho chce brat hodne..myslite ze to nema vliv ani na rodicovsky prisevek?
Ne, nemá. Nikomu nic říkat nemusíš. Rodičovský příspěvěk, to samé.
Nic říkat nemusíš..
Prostě ho v určitých dnech předáš otci a co si v těch volných chvílích děláš ty, je všem jedno. Jsi prostě na rodič. dovolené a jestli budeš nejaké dny bez dítěte je všem fuk.. Já jsem taky ještě dva měsíce na rodič. dovolené a babička si dceru bere každý víkend na spaní a ty vikendy jsem taky doma nebo si prostě dělám to, co zrovma uznám za vhodné. Takže buď v klidu, fakt.. Nic řešit nemusíš.. i kdyby ho měl každý druhý týden, např..
Já nechci psát nějakou blbost, ale MYSLIM SI (ne vim), že to není pravda, že to je jedno. Rodičovský příspěvek je pro osobu CELODENNĚ pečující o dítě a vím, že když kamarádka řešila něco kolem toho kvůli brigádě, tak jí personalistka říkala něco v tom smyslu, že aby dodržela podmínky pro pobírání rodičáku, může být dítě umístěný ve školce max. 4 hod. denně - je možný, že to byl třeba nějaký průměr za měsíc. A taky to je už x let, tak je možný, že se něco změnilo. Ale to, že by osoba čerpající mateřskou/rodičovskou mohla o dítě pečovat/nepečovat libovolnou dobu/část měsíce, jak se jí (nebo někomu jinýmu zachce), si fakt nemyslim, ty částky se prostě vážou k péči o dítě.
@Anet 123 píše:
Ne, nemá. Nikomu nic říkat nemusíš. Rodičovský příspěvěk, to samé.
Nic říkat nemusíš..
Prostě ho v určitých dnech předáš otci a co si v těch volných chvílích děláš ty, je všem jedno. Jsi prostě na rodič. dovolené a jestli budeš nejaké dny bez dítěte je všem fuk.. Já jsem taky ještě dva měsíce na rodič. dovolené a babička si dceru bere každý víkend na spaní a ty vikendy jsem taky doma nebo si prostě dělám to, co zrovma uznám za vhodné. Takže buď v klidu, fakt.. Nic řešit nemusíš.. i kdyby ho měl každý druhý týden, např..
Nemyslím si, že je to úplně pravda - pobírání rodičovskýho příspěvku prostě má nějaký pravidla a těm, co ho vyplácí, to úplně jedno neni. Samozřejmě o tom, kdy Tvoje dítě spí u babičky, se na ÚP nic nedozvědí, takže ti příspěvek brát nikdo nebude, u zakladatelky ale situace může být odlišná, ta prostě bude třitinu měsíce PROKAZATELNĚ bez dítěte.
@e-Surfařka píše:
Nemyslím si, že je to úplně pravda - pobírání rodičovskýho příspěvku prostě má nějaký pravidla a těm, co ho vyplácí, to úplně jedno neni. Samozřejmě o tom, kdy Tvoje dítě spí u babičky, se na ÚP nic nedozvědí, takže ti příspěvek brát nikdo nebude, u zakladatelky ale situace může být odlišná, ta prostě bude třitinu měsíce PROKAZATELNĚ bez dítěte.
Ne. Je to jedno. Jestli bude dítě svěřené matce a bude mít s otcem dohodu, kdy bude mít právo si dítě brát k sobě.
Pokud budou mít střídavou péči, tak to možná jedno nebude.
Kromě toho, otec toho naslibuje na začátku hodně, ale v reálu to může být nakonec úplně jinak. Důležité je, kdo má právně dítě v péči.
@e-Surfařka Věřte, že to jedno je. Znám matku, co svoje dítě dala babičce, nezajímala se o něho, byla buh vi kde, dite proste nechala babičce a přitom stále pobírala rodič. příspěvek a nikdo s tim nic neudělal, dokud byla v její péči.. Přitom ji už dávno neměla a o dítě nezájem. Příspěvek ji zastavili až po soudu, kdy se dítě dalo babičce.. mezitím ta matka ale všechno stihla vybrat a babičce z rodič. přispevku zbylo nula, nula, prd..
@e-Surfařka píše:
Já nechci psát nějakou blbost, ale MYSLIM SI (ne vim), že to není pravda, že to je jedno. Rodičovský příspěvek je pro osobu CELODENNĚ pečující o dítě a vím, že když kamarádka řešila něco kolem toho kvůli brigádě, tak jí personalistka říkala něco v tom smyslu, že aby dodržela podmínky pro pobírání rodičáku, může být dítě umístěný ve školce max. 4 hod. denně - je možný, že to byl třeba nějaký průměr za měsíc. A taky to je už x let, tak je možný, že se něco změnilo. Ale to, že by osoba čerpající mateřskou/rodičovskou mohla o dítě pečovat/nepečovat libovolnou dobu/část měsíce, jak se jí (nebo někomu jinýmu zachce), si fakt nemyslim, ty částky se prostě vážou k péči o dítě.
Rodicovsky prispevek a rodicovska dovolena je rozdil. A ne, opravdu ten, kdo bere rodicovsky prispevek, nemusi o dite pecovat.
Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené, mám dítě necelé dva roky. Rozešel se semnou otec ditete lred nekolika mesici a do ted jsem zili,,na hromadce" a uz je to neunosne…prodame byt a pujdeme kazdy zvlášť. Dohodli jsme se, že mu ho budu ávat cca na 8 dnů v měsíci. Dohodli jsme se, že sepiseme dohodu na ospodu a pak to asi dáme soudně. Otázka zní. Nemůže vadit mému zaměstnavateli, že jsem doma do 3 let věku dítěte na rodičovské dovolené a přitom se 8 dnů cca budu,,flakat" bez dítěte? Musím jim to v práci na personálním říkat? Nevíte někdo prosím? Nebo musí se někomu tohle hlásit co se mi stalo? Že prostě ho budu mít jen 22 dnů a on 8? A já jsem doma na rodicovske, státní zaměstnanec mimo výkon služby a mám rodičovský příspěvek. Dekuju
Prosím anonym osobní informace.