Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky,
nevite jak se zada o rodicovskou dovolenou? Musim zamestnavateli napsat nejaky oficialni dopis nebo jen se domluvit?
Diky za radu.
Zoo.
Já jsem to v práci jenom ústně oznámila a když jsem pak doopravdy odcházela, tak jsem dostala papír od gynekoložky a ten jsem v práci odevzdala..
Ahoj, na mateřskou dovolenou odcházíš nejvíce 8 nejméně však 6 týdnů před porodem (pokud nejsi na riziku), a k tomu dostáváš papír od gynekologa.
Pokud končíš mateřskou dovolenou a pokračuješ rodičovskou (tj. po 28 týdnech mateřské při porodu 1 dítěte), měl by se napsat oficiální dopis s žádostí/oznámením o rodičovské dovolené. Na tomto dopisu by měl být i datum předpokládaného návratu, tj. ve 3 letech věku dítěte. To je zaměstnavatel povinen podržet ti pracovní místo (nikoliv stejnou pozici - tu pouze po dobu mateřské). Pokud se rozhodneš být na rodičovské dovolené 4 roky, je to už pouze o domluvě se zaměstnavatelem. Pokud mezitím znovu otěhotníš, jede se celá mateřská a rodičovská podle druhého dítěte a zaměstnavatel je opět povinen s tebou počítat.
Pokud ti v práci zbyde do mateřské dovolené nevyčerpaná řádná dovolená, máš právo si ji vybrat po mateřské, souběžně s rodičovskou dovolenou nebo si ji nechat proplatit.
Doufám, že jsem odpověděla na tvůj dotaz srozumitelně.
Zuzka (Terezka 13 měsíců)
Ahoj,
o rodicovskem prispevku poazmo rodicovske dovolene se tu nedavno diskutovalo zde https://www.emimino.cz/modules.php?…
Tam najdes dalsi info. Jinak postupovat budu v teto zalezitosti jak se pise v prispevku nade mnou.
Marki
Zuzka to napsala jasně, stručně a výstižně. Jen bych jí ještě doplnila o to, na co mě upozornila naše mzdová účetní - když posíláš zaměstnavateli žádost o rodičovskou dovolenou a ještě si nejsi jistá, jestli chceš doma zůstat třeba rok nebo dva nebo tři, je lepší vždycky napsat kratší dobu a před vypršením lhůty se to dá vždy dalším oznámením prodloužit. Ale pokud např. napíšeš, že chceš být doma tři roky a po dvou letech si to rozmyslíš a budeš chtít nastoupit, zaměstnavatel tě může ale nemusí přijmout, protože za tebe většinou bere náhradu na dobu určitou takže mu ještě bude běžet ta první lhůta…
Snad pochopíš co tím chtěl básník říct ![]()
Měj se suprově!
Gina
Zároven si napiš žádost o dovolenou na zotavenou, pokud jsi si letošní dovolenou nevybrala. Vybírá se ihed po ukončení mateřské, přičemž mateřská se bere jako kdybys byla v práci, takže i za ni ti naskakují dny dovolené. Každá kačka dobrá ne?
Ahoj Zoo,
taky znám jednu Zoo, co má malou holčičku, nejsi to náhodou ty? Z pointu???
Ahoj EvaH.a 20tt Ema
Ahoj všem, je tu pár malinkatých nesrovnalostí:
Mateřská dovolená - žádost o příspěvek na mateřské dovolené a nástup na mateřskou dovolenou 6-8 týdnů před porodem oznamuješ zaměstnavateli předáním formuláře, který dostaneš od lékaře, podepíšeš a řádně odevzdáš zaměstnavateli nejpozději v den odchodu na mateřskou dovolenou.
Rodičovská dovolená - je vhodná písemná forma. Žádat ani informovat zaměstnavatele nemusíš, ale pak se bere, že zůstaneš doma do 3 let věku dítěte!!! a info o dřívějším návratu z rodičovské viz. příspěvek výše jsou absolutně ok. Já sama budu prodlužovat vždy o jeden rok. Samozřejmě pokud víš, že chceš zůstat doma do 3 let věku dítěte není co řešit. jinak se o dřívějším návratu musíš domluvit se zaměstnavatelem a ten ti může vyjít vstříc ale nemusí.
Dovolená - dovolená, kterou čerpáš když chodíš do práce. Nejlepší je požádat zaměstnavatele o čerpání dovolené, tak aby navazovala na mateřskou dovolenou, před nástupem na rodičovskou dovolenou. Žádost musí být vždy písemná! !!! Dovolenou nelze proplatit! Vždy žádáte o její čerpání. Důvodem je, že se dovolená nekrátí, jak by se stalo v souladu se zákoníkem práce, pokud byste dovolenou čerpali až po návratu do práce.
Jednoduše řečeno -
1. x týdnů placené mateřské dovolené,
2. čerpaná dovolená (placená průměrem za dovolenou!!!!),
3. rodičovská dovolená 3.500,– Kč.
Samozřejmě je možné bod č.2 vynechat, ale je to škoda.
U mě to bude vypadat následovně:
Porod v lednu. Poté placená mateřská dovolená. Z roku 2005 mám nevyčerpanou dovolenou a protože moje odpracovaná doba v roce 2006 bude víc jak 100 dnů (placená mateřská dovolená) vznikne mi nárok na celou dovolenou za rok 2006, tzn. celkem mi vznikne nárok na 45 dnů. Podám si písemnou žádost o čerpání dovolené tak, aby bezprostředně navazovala na mateřskou dovolenou, což jsou dva měsíce k dobru a teprve po této době „spadnu“ na rodičovský příspěvek ve výši 3.500,– Kč.
Vím, že je to složitý!!! Zkuste se vždy domluvit s mzdovou účetní, ať Vám poradí jak by to nejlepší. Pokud je normální určitě ráda poradí.
Ať nám pěkně rostou bříška Jarka a Hugo 25 tt ![]()
Zdravím všechny, pozor o rodičovskou dovolenou je nutno žádat písemně!!!! Záleží ovšem na zaměstnavateli, pokud si písemně nepožádáš, jak se k tomu postaví. Ale radši si požádej. Jistota je jistota. Potom by si mohla mít jisté problémy. Takže určitě napiš papír.
Martina ![]()
Jarko, malá oprava. Zrovna v pátek jsem volala na Uřad práce - dávky státní sociální podpory a bylo mi řečeno, že o rodičovskou dovolenou můžu zažadat ihned po MD i když budu čerpat řádnou dovolenou. Už se to prý nesleduje. Je to myslím od té doby co může při rodičovské dovolené i pracovat, u toho taky můžeš vybírat dovolenou a nepřerušovat rodičovskou. Teď jsem se nějak zamotala, ale snad jste to pochopili.
Gabka
Tuhle informaci můžu potvrdit. Po ukončení mateřské jsem zažádala zaměstnavatele o navazující dovolenou a zároveň jsem pobírala rodičovskou dovolenou. Výborné. Pokud budeš odkázána jen na rodičovskou, tak velké peníze dlouho mít nebudeš. Doporučuji užít si jich. ![]()
kdyz kouknes do emailu od jaruska 75 tak bod 2 a 3 lze podle novely cerpat soubezne.