Rodičovská dovolená a PPM

15
25.8.11 16:58

Rodičovská dovolená a PPM

Ahoj holky, chtěla bych vás moc poprosit o radu ohledně rodičovského příspěvku a PPM. Od září 2009 jsem pracovala 2 měsíce jako normální zaměstnanec, potom jsem měla akorát brigády a byla v Anglii, což se nepočítá. Od prosince 2010 jsem 8 měsíců pracovala jako OSVČ. Teď jsem na úřadě práce. Minulý týden jsem zjistila, že jsem těhotná (samozřejmě mám veeeelkou radost :-) ). Termím porodu by měl být v dubnu 2012. Ale jelikož jsem byla účastna na důchodovém pojištění pouze 10 měsíců, automaticky spadám do té 4leté varianty. Ale jde mi o to, jestli by se něco změnilo, když bych se snažila na ty 2 měsíce něco najít, abych měla splněný rok. Nebo co myslíte, že by bylo v mé situaci nejlepší. Mooooc vám děkuji za radu!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35329
25.8.11 17:05

Nejsem si jista, ze kdyz jsi byla cast OSVC a cast zamestnanec, ze se ti to scita… myslim, ze pro obe kategorie plati ruzna pravidla…a zrejme je nesplnujes ani v jedne kategorii…ale pre OSVC presne podminky neznam…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101684
25.8.11 17:12

Na těch 270 dní se to sčítá, v tom by problém nebyl a hlavně 270 dní je cca 9 měsíců, ne rok, ale vidím problém jinde - platila sis jako OSVČ nemocenské pojištění? Myslím opravdu nemocenské, nikoliv sociální a zdravotní, to je povinné, ale třetí platbu na nemocenské.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
25.8.11 18:12

Ahaa, no, to jsem si neplatila.. :-( Takže v tomto případě už asi ani nemá cenu hledat práci, protože jako těhotnou mě stejně nikde nevezmou :-? , maximálně teda nějakou brigádu na přivýdělek. A pokud se nic nezmění (myslím pokud nic nezmění vláda), tak budu teda na té 4leté variantě, to se začíná pobírat od porodu, že? A porodné vlastně taky zrušili.. pokud nejsme teda sociální případ.
Tak mooooc děkuji za radu, už aspoň vím, jak na tom jsem :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.8.11 19:33

No,taky jsem neplatila nemocenskou,sama paní na soc.mi to poradila pokud moc nemarodím si to neplatit.Nakonec díky tomu ani mateřská a automaticky 4-letá varianta.Je to nic moc,ale když jsem měla prvního syna,tak byl rodičák 2500,–Kč a také se to nějak zvládlo :palec:
Jo,ale dá se to převést na manžela,pokud on má splněné podmínky.Jen na pár dní a vznikne Vám nárok na 3-letou variantu.My to prošvihli.Myslím,že na to tady byla i diskuze.Informuj se na sociálce.
Přeji Ti v první řadě zdravé miminko,peníze se dají vydělat,Né?
Hodně štěstí a příjemné těhulkování :wink:

• Citovat
  • Upravit
15
25.8.11 20:30

Jj, přesně tak, taky mi paní na živnosťáku řekla, že je to zbytečný.. ale že by se zmínila, že to má vliv na mateřskou, to ne.. :-( No manžel to asi bohužel taky nesplňuje, sice už asi přes 3 roky pracuje, ale jenom na dohodu, protože je lektor AJ a to jinak nezaměstnávají a taky vlastně proto, že do června byl student.. Ale tak nevadí, já myslím, že těch 7600,– na mimčo stačí a pak jak budu mít 3800,– od toho 9. měsíce, tak si asi zkusím najít nějaký přivýdělek z domu.. času je ještě dost, tak třeba něco vymyslím :-) 5. září jdu na první ultrazvuk, tak doufám, že bude vše v pořádku a řeknem to rodině :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.8.11 21:42

Tak to je správný přístup a myslím,že je to lepší než se z toho hroutit,že budeš mít málo peněz.Už tady na eMimi někdo psal,že stát není žádná pokladna pro každého.Holt jsme měly být v tomto obezřetnější a více se informovat.Mohly jsme pak na tom být lépe,ale svět se proto nezboří :mrgreen:
Přeju moc štěstí a mnoho radosti :hug: :mavam: Lenka

• Citovat
  • Upravit
101684
25.8.11 21:51

Jojo, na informace od úřadů se nedá spoléhat, co si člověk nezjistí sám, to nemá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
26.8.11 09:17

Jj holky, to máte pravdu.. ale zas kdybych měla čekat, až budu mít dlouhodobě nějaký zaměstnání, nebo až zase budou vyšší příspěvky (jestli někdy budou), tak to bych se toho mimi nemusela ani dočkat..
Tak moooc děkuju a mějte se pěkně! :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101684
26.8.11 16:29
Suzsssie píše:
Jj holky, to máte pravdu.. ale zas kdybych měla čekat, až budu mít dlouhodobě nějaký zaměstnání, nebo až zase budou vyšší příspěvky (jestli někdy budou), tak to bych se toho mimi nemusela ani dočkat..
Tak moooc děkuju a mějte se pěkně! :-D

S tím souhlasím, na druhou stranu, zrovna u tebe je to škoda, protože si to OSVČ měla jako hlavní činnost, tak by tě to stálo jen 143,– měsíčně navíc a měla bys nárok na PPM, sice na malou, ale měla a nemusela bys řešit převod na tatínka… i když co jsem četla první informace o změně od 2012, tak by se to mělo výrazně zjednodušit a otec už by snad nemusel nastupovat na PPM a stačilo by (stejně jako před rokem 2009), že mu na ní nárok vznikl.
Je tedy otázkou jaká bude ještě lidová tvořivost poslanců, ale mě se ten návrh líbí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
26.8.11 21:15

Jj, je to škoda a moje vina, že jsem si to nezjistila.. ale to ještě mimčo v plánu nebylo a když se mi o tom ta úřednice nezmínila, tak nebyl důvod abych si tyto informace zjišťovala.. Že by konečně navrhli něco normálního? No kéž by! :-) A to by taky ten otec musel být účasten na tom sociálním pojištění 270 dní, že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101684
26.8.11 22:15

Jojo, přesně tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1372
28.8.11 14:20

Ahojky, potřebovala bych od vás taky poradit skrz mateřskou, mám v tom hokej :nevim: Miminko čekáme 17. prosince, když jsem otěhotněla, tak jsem byla vedena na úřadu práce, ale před tím jsem byla zaměstnaná. Potřebuju vedět jak dlouho jsem musela v tý práci být a v jakém časovém rozmezí abych nemusela na mateřskou na 4 roky? Četla jsem, že musím makat dohromady rok běhěm tří let, je to tak? Jestli jo, tak to mám určo splněný. A ještě se chci zeptat OD KDY mi poběží nějaké první penízky A KOLIK??? Zatím nemám ani korunu (ani z pracáku, ani ze sociálky, ani nemocenskou). Díky za radu :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101684
28.8.11 14:26

Nárok na PPM mít nebudeš, protože krom podmínky mít za poslední 2 roky odpracovaných 270 dní je tam ještě druhá podmínka a to že musíš být zaměstnaná ke dni nástupu na mateřskou nebo v ochranné lhůtě,, která je maximálně 180 dní od skončení zaměstnání, což pokud si otěhotněla až na UP určitě nesplňuješ.
Takže budeš mít nárok na rodičák ve 4 leté variantě a to od porodu, s tím, že se vyřizuje po porodu s rodným listem dítka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1580
15.9.11 12:28

Holky hlavu vzhůru,
vždyt už je schválený ten nový zákon ( teda četla jsem o tom).Že všechny ženy ať už nezaměstnané, zaměstnané, OSVČ atd. budou moci vybírat jak dlouhou mateřskou chtějí ale otec dítěte si musí platit nemocenské nebo být zaměstnaný.
Tak už nic neřešte
 http://aktualne.centrum.cz/…clanek.phtml?…

Podmínky nároku na rodičovský příspěvek a jeho výše

(1) Rodič, který po celý kalendářní měsíc osobně celodenně a řádně pečuje o dítě, které je nejmladší v rodině, má nárok na rodičovský příspěvek nejdéle do 4 let věku tohoto dítěte, a to nejdéle do doby, kdy byla na rodičovském příspěvku vyplacena z důvodu péče o totéž nejmladší dítě v rodině celková částka 220 000 Kč, není-li dále stanoveno jinak.

(2) Pro stanovení nároku a výše rodičovského příspěvku podle odstavců 3 a 4 je rozhodující výše denního vyměřovacího základu pro stanovení peněžité pomoci v mateřství nebo nemocenského v souvislosti s porodem nebo převzetím dítěte podle zákona o nemocenském pojištění.

(3) Rodič může volit výši rodičovského příspěvku, jestliže lze aspoň jednomu z rodičů v rodině stanovit k datu narození nejmladšího dítěte v rodině 70 % 30násobku denního vyměřovacího základu v částce převyšující 7 600 Kč až do částky 11 500 Kč měsíčně, s tím, že zvolená výše rodičovského příspěvku nesmí přesáhnout 70 % 30násobku denního vyměřovacího základu. V případě, že u každého z rodičů lze stanovit ke dni narození dítěte uvedený vyměřovací základ podle věty první, vychází se při stanovení výše rodičovského příspěvku z toho vyměřovacího základu, který je vyšší.

(4) Rodič může volit výši rodičovského příspěvku až do částky 7 600 Kč měsíčně, jestliže
a) lze alespoň jednomu z rodičů v rodině stanovit k datu narození nejmladšího dítěte 70 % 30násobku denního vyměřovacího základu v částce nepřevyšující 7 600 Kč,
b) ke dni narození nejmladšího dítěte, které zakládá nárok na rodičovský příspěvek, jen proto, že v průběhu pobírání rodičovského příspěvku poskytovaného z důvodu péče o dříve narozené dítě v rodině uplynula podpůrčí doba pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství a nárok na rodičovský příspěvek na nejmladší dítě v rodině vzniká bezprostředně po nároku na rodičovský příspěvek náležející na starší dítě;
odstavec 3 věta druhá platí i zde.

(5) Nelze-li stanovit žádnému z rodičů v rodině k datu narození nejmladšího dítěte v rodině denní vyměřovací základ podle odstavců 3 a 4, náleží rodičovský příspěvek ve výši 7 600 Kč měsíčně do konce devátého měsíce věku nejmladšího dítěte a od desátého měsíce věku ve výši 3 800 Kč měsíčně do 4 let věku dítěte.

(6) Dojde-li v rodině ke změně osob, které jsou pro stanovení výše rodičovského příspěvku posuzovány jako rodiče, a v souvislosti s tím
a) dojde ke změně výše vyměřovacího základu podle odstavce 3 nebo 4, nebo
b) dojde k takové změně, že lze rodičovský příspěvek stanovený podle odstavce 4 stanovit podle odstavce 3,
stanoví se rodičovský příspěvek podle nově splněných podmínek, a to od kalendářního měsíce následujícího po měsíci, v němž ke změně podmínek došlo.

(7) Volbu výše rodičovského příspěvku je oprávněn provést jen rodič, který uplatnil nárok na rodičovský příspěvek. Volbu výše rodičovského příspěvku lze měnit, nejdříve však po uplynutí tří celých kalendářních měsíců po sobě jdoucích, po které byl rodičovský příspěvek vyplácen, a to i v případě, že došlo u rodičovského příspěvku ke změně oprávněné osoby nebo ke změně podle odstavce 5. Volbu výše rodičovského příspěvku nelze provést zpětně. Volba výše rodičovského příspěvku se provádí na základě písemné žádosti oprávněné osoby, která se podává u krajské pobočky Úřadu práce, která o rodičovském příspěvku rozhoduje.

(8) Jestliže po odpočtu všech vyplacených částek rodičovského příspěvku od celkové částky 220 000 Kč zbývá částka, která je nižší než částka, která byla naposledy na rodičovském příspěvku vyplacena, vyplatí se tento rozdíl ve splátce rodičovského příspěvku náležejícího za poslední kalendářní měsíc.“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí