Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Potrebuju poradit, jsem ted na rodicovske a pujdu do nove prace, planujeme dalsi dite. Jak dlouho potrebuju pracovat v praci abych mela narok na materskou dovolenou? Na rodicovskou asi narok mam bez problemu, ale u te materske nevim. Rozhodne musim pockat az po zkusebni dobe 3 mesicu, jinak me muzou vyhodit? I kdybych byla na nemocenske?
Pro nárok na PPM potřebuješ splňovat v době nástupu (6-8 týdnů před porodem) 270 dnů nemocenského pojištění za poslední 2 roky. Nevím, jestli ti ještě trvá prac. poměr nebo kdy skončil a jestli se ti tedy z něj případně něco do těch 270 dnů bude počítat. Pokud ne, tak těch 270 dnů potřebuješ splnit v novém zaměstnání. Zároveň musíš být v době nástupu na PPM zaměstnaná nebo v ochranné lhůtě - ta je tak dlouhá jako zaměstnání, které skončilo v době těhotenství, max. 180 dnů.
Ve zkušebce s tebou můžou zrušit prac. poměr i jako s těhotnou a i kdybys byla na neschopence (jen ne v prvních 14 dnech PN), takže je určitě dobré počkat po zkušebce a dát si pozor ať neotěhotníš nějak před koncem doby určité, tak že by ti třeba neprodloužili smlouvu a ani by ses nevešla do ochranné lhůty.
Ahoj jsem ve stejné situaci jak ty…v září/říjnu nastoupím do nové práce s tím, že bychom se chtěli zase začít snažit o druhé mimčo…ale myslím si, že nárok na mateřskou získáme zase až po odpracování 1 roku, respektive po nějakých 260 nebo 270 dnech, kdy za tebe zaměstnavatel platí pojištění… Určitě nám to někdo napíše přesně, ale nějak tak to bude…
A jestli se můžu připojit s dotazem…mě by ještě zajímalo…když jsem si odpracovala 2 roky 2012-2014, měla smlouvu na dobu určitou, která mi skončila s termínem nástupu na mateřskou (červenec 2014)…a nyní po rodičáku bych se nahlásila na úřad práce, mám nárok na nějakou podporu?
PS: Ne, nejsem líná, pracovat chci…jen možná by bylo lepší třeba ještě 14 dní či měsíc být doma, když začne malý chodit do školky… ![]()
@Sněženka25 Máš nárok na podporu, protože se péče o dítě bere jako náhradní doba pojištění. Vychází to aktuálně na nějakých cca 4300 Kč první 2 měsíce, pak se snižuje.
@Lendeš píše:
@Sněženka25 Máš nárok na podporu, protože se péče o dítě bere jako náhradní doba pojištění. Vychází to aktuálně na nějakých cca 4300 Kč první 2 měsíce, pak se snižuje.
Děkuji, myslela jsem si, že to tak nějak bude, ale přímo na úřadě jsem to zatím ještě nezjišťovala
A když bych byla třeba na úřadu práce pouze 14 dní nebo 3 týdny, tak dostanu poměrnou část?
A nebo naopak, pokud nastoupím rovnou do práce, kde bych ale třeba po měsíci skončila, tak ten nárok na podporu pořád mám? Nebo to už nárok zaniká, kvůli tomu, že nepůjdu z rodičovské rovnou na úřad práce, ale je mezitím ta krátká doba zaměstnání?
Ja mam do ted pracovni smlouvu, ale ta spolecnost je v konkurznim rizeni. Vubec s nima neni zadny kontakt a na VZP, mi rekli, ze me odhlasily z evidence, ale ze za me plati stat, dokut jsem na rodicovske. Tak ja sama nevim jak to mam s tim pojistenim. Ale odhlasena jsem uz od lonskeho roku nebo ne? Na socialce jsem porad vedene jako u zamestnavatele. Ani nevim jak resit vypoved, proste poslu jen dopis, ktery se m vrati. Zadny evidencni list ani zapoctovy list.
@Sněženka25 Když budeš evidována jen část měsíce, tak dostaneš podporu jen za tu část měsíce. Pokud bys šla do práce a skončila v ní, tak nárok na podporu pořád máš a počítala by se z platu - procenta by záležely na důvodu ukončení zaměstnání. Nejsem si jistá, jestli se ale nemusíš pak evidovat do tří dnů od konce prac. poměru, aby to bylo z platu.
@luckytaky Ohledně toho ukončení prac. poměru bych se poradila s právníkem, to nevím co v takové situaci dělat. A z hlediska nároku na PPM není důležité zdravotní pojištění, ale nemocenské v rámci sociálního a to by ti mohli říct na OSSZ jak to tam máš s dobou pojištění.
No mohla bych byt jeste doma na rodicovske, a pak bych mela mit narok na materskou, ale kdo mi ji vyplati? Kdyz moje spolecnost vlastne uz neexistuje. Jsem tam vedena, jen prto ze jsem v ochranne lhute, ale jinak je to mrtva spolecnost. Nevim jak by to bylo s materskou a vyplaceni dovolene uz asi by nebylo vubec. Kamoska s tim mela problem, ze nedostala materskou a pak jeste dlouho trvalo nez dostala rodicovskou, protoze furt cekali jak to bude s materskou, zkratka rok byla bez penez, i kdyz narok mela na vsechno. Tak se toho bojim, radsi bych sla do nove prace a mela jistou materskou.
@luckytaky Mateřskou vyplácí správa sociálního zabezpečení, ne zaměstnavatel, ale jde o to jak postupovat když nejsou podklady od zaměstnavatele a když společnost nefunguje, ale pracovní poměr nebyl ukončen… Doporučuju si zjistit na té OSSZ, jak to tam máš s dobou pojištění a taky zjistit jaké jsou postupy v případě, že pracovní poměr nebyl ukončen, takže by vznikl nárok na PPM, ale zaměstnavatel reálně nefunguje, nekomunikuje a nedostaneš z něj podklady. A hlavně se obrátit na nějakého právníka nebo aspoň poradnu, jak dál postupovat.