Studium prezenčního studia na mateřské

8
6.6.18 11:18

Studium prezenčního studia na mateřské

Ahoj maminky,

mám dotaz ohledně studia VŠ. Mám za sebou rok Mgr. studia oboru mikrobiologie (žádná flákačka). V září bych chtěla nastoupit opět do studia (naše Anežka by měla 10 měsíců). Při studiu musím zvládnout

1. docházet do laboratoře (4× týdně na cca 3h) + napsat diplomovou práci
  2. dodělat 4 povinné předměty - docházky by neměla být problém, zkouškové bohužel náročnější
  3. udělat na jaře (Anežka roka půl) státnice

Nejhorší bude samotné studium, prarodiče mi nabízí přes den hlídání. Anežka se v půl roce stále budí 5× za noc (kojím). Mám tedy strach jak bych vše zvládla. Hlavně se naučit na státnice.

Moje mamka má na to jasný názor - školu nikdy nedodělám a budu uklizet záchody (velice podporující)
Kamarádky - ať dopíšu diplomovou práci (pokud mi udělí vstup do laboratoře) a pak se až přihlásím další rok do semestru a státníce udělám až bude Anežka větší (2,5 roku).

Máte některá podobnou zkušenost, zvládly jste prezenční studium na VŠ, nebo raději pár let počkaly?

Díky moc :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
28874
6.6.18 11:26

Ahoj, pokud budeš mít hlídání, tak to zkus :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
393
6.6.18 11:32

Zdravím :) já jsem studovala od 2. ročníku na pedagogické fakultě prezenčně s miminkem (asi ne tak náročné, jako vaše studium). Porodila jsem a hned po šestinedělí začala jezdit do školy. Nejprve na dva dny v týdnu (úterý hlídala babička, středa manžel - také v té době prezenční student, mlíčko vždy v mrazáku). Později to šlo už tak, že jsme si kočárek přendávali v tramvaji. Přes den pohoda, malý nijak netrpěl, byl spokojený, babičky spokojené, muž spokojený. V noci to však bylo mnohem horší. Potřeba se učit, spát a kojit malého… to byla hrůza, ale v roce se to změnilo a i tu bakalářku jsem napsala :D Ovšem babičky pomáhaly. Když mohly, vzali si na pár dní malého k sobě a já psala a učila se jak mourovatá. Teď studuju 1. rok magisterské, ale už kombi a čekám 3. mimi :D já prostě jinak studovat nedokážu :D

Příspěvek upraven 06.06.18 v 11:38

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
6.6.18 11:36

.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.6.18 11:37

Da se vsechno, zalezi na Tve odolnosti a zda se z toho nezcvoknes. Dite muze byt nemocne, ty nevyspala nebo taky nemocna, muzes byt permanentne nervozni, kdy budes mit cas si k tomu sednout. Ja studium dokoncila se dvema detmi, jednalo se o postgradual a bylo to hrozne narocne a to jsem nikam nechodila…
Byla jsem neustale v psychicke nepohode, studovala po nocich, manzel mi pomahal, jak mohl, ale pohoda doma nebyla.
 Petra

• Citovat
  • Upravit
26569
6.6.18 11:38

Mas za sebou jen jeden rok a chybi ti jen 4predmety?? :think:
Nejvetsi casozrout je samozrejme diplomka, ale zvladnout se to da, prece jen je to jedno dite a mas hlidani. U mne bylo hlidani dost dulezite, a ja uz potrebovala jenom dopsat dizertacku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2663
6.6.18 11:38

Možnosti hlídání máš super, věřím, že to doděláš, jediná otázka je jestli začít v září, nebo později. Jak dlouho chceš kojit? Nějaký kvalitní spánek by mozku jistě prospěl :lol: Trochu záleží, jak režim zvládáš teď? Jsi po nevyspání schopná nějaké intelektuální práce?

Když si to rozdělíš, jak radí kamarádky, budeš mít méně stresu a míň nahuštěné. Taky je varianta zkusit takhle zimní semestr a případně ještě na letní přerušit, pokud bys měla pocit, že to nezvládáš a potřebuješ víc času - umožňuje vaše škola přerušování po semestrech?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
6.6.18 11:39

@x.betty

Hlídání by právě taky nemělo být větší problém. Ale když si vzpomenu jak jsem se učila na méně náročné bakalářské státníce téměř měsíc v kuse, tak se mi teď celkem ježí chlupy na rukách.
Ale koukám, že to asi nebude nemožné :) Já právě musela přerušit studium hned jak jsem byla těhotná, nesměla jsem chodit do laboratoře, jinak bych ještě dva semestry zvládla.
Každopádně jste šikovná :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
6.6.18 11:42

@Lenka_Hal

Jojo některé předměty jsem udělala už v bakalářském studiu, a rok v magisterském jsem si naházela co nejvíc, ať se pak nemusím stresovat. No a pak přišlo mimčo :D Já právě musím jak udělat materiály k diplomce, tak napsat diplomku a pak ještě učení. Nevím no. Mám celkem strach..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
6.6.18 11:42
@Anonymní píše:
Da se vsechno, zalezi na Tve odolnosti a zda se z toho nezcvoknes. Dite muze byt nemocne, ty nevyspala nebo taky nemocna, muzes byt permanentne nervozni, kdy budes mit cas si k tomu sednout. Ja studium dokoncila se dvema detmi, jednalo se o postgradual a bylo to hrozne narocne a to jsem nikam nechodila…
Byla jsem neustale v psychicke nepohode, studovala po nocich, manzel mi pomahal, jak mohl, ale pohoda doma nebyla.
Petra

Bohužel toho se bojím, budu nervozní protivná a kdo ví jaký to bude mít dopad na rodinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
6.6.18 11:45

@entropy

Právě jsem dnes psala na studijní, zda je možné udělat jeden semestr a v případě problémů jíž opět na mateřskou dovolenou. Uvidím jak se vyjádří.
Ono to nespání je celkem náročné a někdy jsem tedy hrozně protivná, ale zvládám psát články do mikrobiologických časopisů (Ale to je tak vše).

Právě pokud to rozdělím bude vše víc v klidu, ale pokud bych to zvládla už teď, měla bych titul v kapse a větší pohodu.

Je to hrozný dilema :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
393
6.6.18 11:46

@evavontr Držím Vám palce, ať to zvládnete… není to lehké :) a u vašeho zaměření už úplně nelehké :D Jinak je možnost třeba ještě prodloužení, kdyby jste prostě nestíhala? Víte, že na některých školách si můžete nechat uznat dobu rodičovství a roky studia se vám nezapočítávají? Chápu, že byste to strašně ráda měla za sebou (já taky) :) ale říkám si, že když stíhat nebudu, prostě si to trochu natáhnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
6.6.18 11:48

Tak státnice a diplomku teoreticky nemusíš dělat už na jaře ne??
Můžeš udělat jen ty předměty, co ti chybí, a potom studium přerušit a chysta diplomku. Alespoň u nás to takhel šlo. Nvm, jak to máte vy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2663
6.6.18 11:48

Ještě mě napadá, pokud to nějak při tvém typu studia jde, si udělat „fóra“ - tedy třeba začít s přípravou už přes léto (anebo, pokud nenastoupíš už v září, tak třeba až od podzimu) - studium literatury, rešerše - vše, co by Ti pomohlo rozložit zátěž. A taky tím poznáš, jak intenzivně zvládáš pracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2663
6.6.18 11:55

@evavontr U nás rozdělení po semestrech problém není, tak doufám, že to máte taky tak, to se mi zdá jako nejvýhodnější varianta. Pokud máš ty předměty třeba jen v zimním semestru a na letní už zbývá jen diplomka, tak v zásadě nevidím důvod, proč by to nemělo jít… :think:

Osobně bych si to rozložila na delší čas, aby to bylo s míň stresem, ale pracovala na tom po kouskách celou dobu, aby člověk nevypadl z tempa a nekoukal pak jak „tele na nový vrata“ :mrgreen: Taky záleží, jak velkou potřebu máš užívat si miminka, je fakt, že do těch cca 2,5 let je asi víc závislé na mamince a její pozornosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí