Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj maminky,
mám dotaz ohledně studia VŠ. Mám za sebou rok Mgr. studia oboru mikrobiologie (žádná flákačka). V září bych chtěla nastoupit opět do studia (naše Anežka by měla 10 měsíců). Při studiu musím zvládnout
Nejhorší bude samotné studium, prarodiče mi nabízí přes den hlídání. Anežka se v půl roce stále budí 5× za noc (kojím). Mám tedy strach jak bych vše zvládla. Hlavně se naučit na státnice.
Moje mamka má na to jasný názor - školu nikdy nedodělám a budu uklizet záchody (velice podporující)
Kamarádky - ať dopíšu diplomovou práci (pokud mi udělí vstup do laboratoře) a pak se až přihlásím další rok do semestru a státníce udělám až bude Anežka větší (2,5 roku).
Máte některá podobnou zkušenost, zvládly jste prezenční studium na VŠ, nebo raději pár let počkaly?
Díky moc ![]()
Zdravím
já jsem studovala od 2. ročníku na pedagogické fakultě prezenčně s miminkem (asi ne tak náročné, jako vaše studium). Porodila jsem a hned po šestinedělí začala jezdit do školy. Nejprve na dva dny v týdnu (úterý hlídala babička, středa manžel - také v té době prezenční student, mlíčko vždy v mrazáku). Později to šlo už tak, že jsme si kočárek přendávali v tramvaji. Přes den pohoda, malý nijak netrpěl, byl spokojený, babičky spokojené, muž spokojený. V noci to však bylo mnohem horší. Potřeba se učit, spát a kojit malého… to byla hrůza, ale v roce se to změnilo a i tu bakalářku jsem napsala
Ovšem babičky pomáhaly. Když mohly, vzali si na pár dní malého k sobě a já psala a učila se jak mourovatá. Teď studuju 1. rok magisterské, ale už kombi a čekám 3. mimi
já prostě jinak studovat nedokážu ![]()
Příspěvek upraven 06.06.18 v 11:38
Da se vsechno, zalezi na Tve odolnosti a zda se z toho nezcvoknes. Dite muze byt nemocne, ty nevyspala nebo taky nemocna, muzes byt permanentne nervozni, kdy budes mit cas si k tomu sednout. Ja studium dokoncila se dvema detmi, jednalo se o postgradual a bylo to hrozne narocne a to jsem nikam nechodila…
Byla jsem neustale v psychicke nepohode, studovala po nocich, manzel mi pomahal, jak mohl, ale pohoda doma nebyla.
Petra
Mas za sebou jen jeden rok a chybi ti jen 4predmety?? ![]()
Nejvetsi casozrout je samozrejme diplomka, ale zvladnout se to da, prece jen je to jedno dite a mas hlidani. U mne bylo hlidani dost dulezite, a ja uz potrebovala jenom dopsat dizertacku.
Možnosti hlídání máš super, věřím, že to doděláš, jediná otázka je jestli začít v září, nebo později. Jak dlouho chceš kojit? Nějaký kvalitní spánek by mozku jistě prospěl
Trochu záleží, jak režim zvládáš teď? Jsi po nevyspání schopná nějaké intelektuální práce?
Když si to rozdělíš, jak radí kamarádky, budeš mít méně stresu a míň nahuštěné. Taky je varianta zkusit takhle zimní semestr a případně ještě na letní přerušit, pokud bys měla pocit, že to nezvládáš a potřebuješ víc času - umožňuje vaše škola přerušování po semestrech?
Hlídání by právě taky nemělo být větší problém. Ale když si vzpomenu jak jsem se učila na méně náročné bakalářské státníce téměř měsíc v kuse, tak se mi teď celkem ježí chlupy na rukách.
Ale koukám, že to asi nebude nemožné
Já právě musela přerušit studium hned jak jsem byla těhotná, nesměla jsem chodit do laboratoře, jinak bych ještě dva semestry zvládla.
Každopádně jste šikovná ![]()
Jojo některé předměty jsem udělala už v bakalářském studiu, a rok v magisterském jsem si naházela co nejvíc, ať se pak nemusím stresovat. No a pak přišlo mimčo
Já právě musím jak udělat materiály k diplomce, tak napsat diplomku a pak ještě učení. Nevím no. Mám celkem strach..
@Anonymní píše:
Da se vsechno, zalezi na Tve odolnosti a zda se z toho nezcvoknes. Dite muze byt nemocne, ty nevyspala nebo taky nemocna, muzes byt permanentne nervozni, kdy budes mit cas si k tomu sednout. Ja studium dokoncila se dvema detmi, jednalo se o postgradual a bylo to hrozne narocne a to jsem nikam nechodila…
Byla jsem neustale v psychicke nepohode, studovala po nocich, manzel mi pomahal, jak mohl, ale pohoda doma nebyla.
Petra
Bohužel toho se bojím, budu nervozní protivná a kdo ví jaký to bude mít dopad na rodinu.
Právě jsem dnes psala na studijní, zda je možné udělat jeden semestr a v případě problémů jíž opět na mateřskou dovolenou. Uvidím jak se vyjádří.
Ono to nespání je celkem náročné a někdy jsem tedy hrozně protivná, ale zvládám psát články do mikrobiologických časopisů (Ale to je tak vše).
Právě pokud to rozdělím bude vše víc v klidu, ale pokud bych to zvládla už teď, měla bych titul v kapse a větší pohodu.
Je to hrozný dilema ![]()
@evavontr Držím Vám palce, ať to zvládnete… není to lehké
a u vašeho zaměření už úplně nelehké
Jinak je možnost třeba ještě prodloužení, kdyby jste prostě nestíhala? Víte, že na některých školách si můžete nechat uznat dobu rodičovství a roky studia se vám nezapočítávají? Chápu, že byste to strašně ráda měla za sebou (já taky)
ale říkám si, že když stíhat nebudu, prostě si to trochu natáhnu.
Tak státnice a diplomku teoreticky nemusíš dělat už na jaře ne??
Můžeš udělat jen ty předměty, co ti chybí, a potom studium přerušit a chysta diplomku. Alespoň u nás to takhel šlo. Nvm, jak to máte vy.
Ještě mě napadá, pokud to nějak při tvém typu studia jde, si udělat „fóra“ - tedy třeba začít s přípravou už přes léto (anebo, pokud nenastoupíš už v září, tak třeba až od podzimu) - studium literatury, rešerše - vše, co by Ti pomohlo rozložit zátěž. A taky tím poznáš, jak intenzivně zvládáš pracovat.
@evavontr U nás rozdělení po semestrech problém není, tak doufám, že to máte taky tak, to se mi zdá jako nejvýhodnější varianta. Pokud máš ty předměty třeba jen v zimním semestru a na letní už zbývá jen diplomka, tak v zásadě nevidím důvod, proč by to nemělo jít… ![]()
Osobně bych si to rozložila na delší čas, aby to bylo s míň stresem, ale pracovala na tom po kouskách celou dobu, aby člověk nevypadl z tempa a nekoukal pak jak „tele na nový vrata“
Taky záleží, jak velkou potřebu máš užívat si miminka, je fakt, že do těch cca 2,5 let je asi víc závislé na mamince a její pozornosti.