Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj ženy. Chci se zeptat. Chtěla ybch dát syna o půl roku dříve do školky a jít do práce.
Mám rodičák na 3 roky původně. Sociálku ale nezajímá, na jak dlouho ho máte, ne? Vy si s tou částkou můžete hýbat jak potřebujete. Takže pokud budu vědět, že mi syna od příštího května vezmou do školky a mě do práce, tak si teoreticky tu částku můžu navýšit a o toho půl roku zkrátit. Až vyberu těch 220 000 kč. Rozumím tomu dobře? ![]()
Nebo můžete pobírat rodicak a i plat normálně, od dvou let věku dítěte není omezeno kolik času může strávit ve školce a ani není omezen výdělek při rodicaku. Taky jsem mela skoro pul roku plat i rodicak a malému nebylo ani dva roky, hlídala babička a od ledna chodí do školky
No mně jde spíš o to, že moc nevycházím, takže by se mi spíš hodilo, kdybych ho si už ted mohla navýšit;-).
Pozor, není pravda, že to nikdo neřeší, já si chci naopak rodičák prodloužit na 4 roky a na zdravotní pojišťovně, kde jsem se na to informovala s dvouletým předstihem, my paní teď řekla, že dítě na které je rodičák uváděn, může chodit do školky pouze na 4 hod denně. Že to sice nekontrolují, ale pokud bych nastoupila někam do práce, tak na to mají právo, si vyžádat potvrzení od školky
Taky jsem se domnívala, že změnou zákona asi před 4 roky padlo toto omezení. Prej padlo pouze pro pracák, který teď je vyplatitelem rodičáků, ale pro zdravotní pojišťovnu je vše při starém.
@alisekR píše:
Pozor, není pravda, že to nikdo neřeší, já si chci naopak rodičák prodloužit na 4 roky a na zdravotní pojišťovně, kde jsem se na to informovala s dvouletým předstihem, my paní teď řekla, že dítě na které je rodičák uváděn, může chodit do školky pouze na 4 hod denně. Že to sice nekontrolují, ale pokud bych nastoupila někam do práce, tak na to mají právo, si vyžádat potvrzení od školkyTaky jsem se domnívala, že změnou zákona asi před 4 roky padlo toto omezení. Prej padlo pouze pro pracák, který teď je vyplatitelem rodičáků, ale pro zdravotní pojišťovnu je vše při starém.
to jako opravdu?? To si fakt dělaj už prdelky snad ne…
@budgielady píše:
Ahoj ženy. Chci se zeptat. Chtěla ybch dát syna o půl roku dříve do školky a jít do práce.
Mám rodičák na 3 roky původně. Sociálku ale nezajímá, na jak dlouho ho máte, ne? Vy si s tou částkou můžete hýbat jak potřebujete. Takže pokud budu vědět, že mi syna od příštího května vezmou do školky a mě do práce, tak si teoreticky tu částku můžu navýšit a o toho půl roku zkrátit. Až vyberu těch 220 000 kč. Rozumím tomu dobře?
jj, rodičovský příspěvek můžeš vybrat, jak chceš.. nebo můžeš chodit do práce a pobírat ho při ní.
@alisekR To ti ale paní tvrdila něco jiného než je uváděno.
Podmínkou nároku na rodičovský příspěvek je, že dítě mladší 2 let navštěvuje jesle, mateřskou školu nebo jiné zařízení pro děti předškolního věku v rozsahu nepřevyšujícím 46 hodin v kalendářním měsíci. Dítě může navštěvovat léčebně rehabilitační zařízení nebo jesle, mateřskou školu nebo obdobné zařízení pro zdravotně postižené předškolní děti v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně. Dítě zdravotně postižené může navštěvovat jesle, mateřskou školu nebo obdobné zařízení pro děti předškolního věku v rozsahu nepřevyšujícím 6 hodin denně. Dítě, jehož osamělý rodič nebo oba rodiče jsou závislí na pomoci jiné osoby ve stupni III nebo IV, může navštěvovat jesle, mateřskou školu nebo obdobné zařízení pro děti předškolního věku v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně. „U dítěte, které dovršilo 2 roky věku, není docházka do zařízení omezena. " .{color:red}“
@alisekR se mi to rozleželo, není to nějaká blbost
osobně u dítěte nad 2 roky mi přijde že ano, protože tam jde o to, aby nepřišla o ten příspěvek jako takový, nicméně pokud si bude přivydělávat na smlouvu DPČ, tak nad 2500,– ti vždycky strhnou zdravotní i sociální, zdravotní pojišťovně je šumák kdo jí to pojistné zaplatí a vyplácí ti ten příspěvek pracák, ne zdravotní pojišťovna, takže bych o tom cos napsala i pochybovala
![]()
@alisekR ano, při péči o dítě pro pojišťovnu nesmí dítě do školky na víc než ne 4 hodiny. Na tom není nic divného, když chci za peníze státu doma pečovat o dítě.
@medunka23 píše:
![]()
![]()
to jako opravdu?? To si fakt dělaj už prdelky snad ne…
Neval oči, pochybuji, že paní za přepážkou ví, o čem mluví. Takže klídek.
@MisaHanuska musíme rozlišovat péči o dítě do sedmi let vůči pojišťovně a pobírání rodičovského příspěvku. Jsou to dve odlisne situace, které nemohou nastat současně. Koresponduje to bez problémů.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.