Rodičovský příspěvek - co a jak?

1382
11.10.12 16:35

Rodičovsky prispevek - co a jak

Ahojky, chtela bych se zeptat, kde a do kolika dni po porodu (a kalendarnich nebo pracovnich?) se zada o RP (nemam narok na materskou), co vsechno je k tomu potreba a jestli tam musim jit osobne nebo staci vyslat manzela. A jeste rodny list miminka mi prijde postou, nebo se nekde vyzvedava (kde? staci vyslat manzela? do kolika dni?).
Dekuju :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1492
11.10.12 16:57

@Carmen6 dojdes si na matriku pro rodny list.kdy tam mas dojit ti reknou v porodnici, pak zajdes na pracak(odbor socialnich veci nebo jak se tomu nadava :D ) tam podas zadost i s tim rodnym listem tam musis, a na vyrizeni maji 30 dnu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1382
11.10.12 17:03
@Janam20 píše:
@Carmen6 dojdes si na matriku pro rodny list.kdy tam mas dojit ti reknou v porodnici, pak zajdes na pracak(odbor socialnich veci nebo jak se tomu nadava :D ) tam podas zadost i s tim rodnym listem tam musis, a na vyrizeni maji 30 dnu

Moc diky :) A na matriku v miste bydliste nebo v miste porodnice? A musim to vsechno obehat osobne, nestaci manzel? Ten RP asi jo, ale ten rodny list by mohl vyzvednout i on, ne? ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
275
11.10.12 17:09

Já jsem se šla ptát jen informativně na správu sociálního zabezpečení a rovnou mě slečna zavalila haldou papírů, ať si to stihnu všechno vyřídit. Pokud nemáš nárok na mateřskou, tak stejně musíš poslat ten papír od gynekologa na OSSZ nebo si tam zajít pokud to máš blízko a oni ti to musí schválit, že fakt nemáš nárok. Každopádně je určitě si lepší vyzvednout všechny papíry už předem, protože je toho víc než by člověk čekal. Chtějí potvrzení o denní vyměřovacím základu, doklad o výši ročního příjmu (to je k žádosti na příspěvek na dítě), pokud budeš žádat o porodný, tak doklad o výši čtvrtletního příjmu…a pokud si budeš vyřizovat rodičovskou přes partnera jako já (protože jsem studentka, tak bych musela jinak na 4 roky) tak dostaneš ještě nějaký další papíry pro muže, který si potvrdí v práci. Hlavně nezapomeň vyřídit tu mateřskou, i když na ni nemáš nárok - mě by to vůbec nenapadlo, že se to musí ještě někam posílat :/ nj, to se jim asi zdálo, že je toho na nás před porodem málo :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101700
11.10.12 17:09

@Carmen6 RL v místě porodnice a stačí manžel, jinak o rodičák se dá žádat až 3 měsíce zpětně, takže v klidu… jo a itam to může vyřídit manžel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1382
11.10.12 17:17

@kacka_kk ted jsi me teda slusne vydesila, netusila jsem, ze je toho tolik potreba 8o Prosim te a jaky papir od gynekologa? Dr. se me jenom ptala, jestli budu mit narok na materskou a kdyz jsem rekla, ze ne, tak mi nic nedala… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
275
11.10.12 17:33

Mně vypsala v ordinaci sestřička „Žádost o pěněžitou pomoc v mateřství“…tak jí říkám, že nemusí, že na ni stejně nemám nárok. A ona na to, ať si ji vezmu, že ji budu určitě potřebovat. A pak jsem se jen náhodou dozvěděla, že úřady chtějí při žádosti o rodičák i potvrzení, že jsi neměla nárok na mateřskou. Ale je dost možný, že si to každej úřad vykládá po svém a ne všude to třeba vyžadují. Mně dala slečna na úřadě papír „Potvrzení o nároku na dávky (náhrady) ovlivňující nárok a výši rodičovského příspěvku“ a řekla ať to pošlu na OSSZ do Žďáru. Už si nepamatuju, jesi k tomu mám přiložit i ten papír od doktora, takže nakonec možná ani potřeba není (je dost možný, že je určenej jen pro zaměstnavatele a úřady ho už nepotřebují) Každopádně ten papír „potvrzení o nároku…“ musím určitě poslat. Sice se jmenuje jako o rodičovském příspěvku, ale pak se všude píše jen o mateřský, takže je ten název trošku zavádějící.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1382
11.10.12 17:39

@kacka_kk ted me napadlo, jestli ten papir tam nemas poslat kvuli tomu, ze si beres rodicak na manzela… :think: Kazdopadne to slysim poprve :think: Mno, asi zkusim pockat na ten rodny list a prinejhorsim me pak z pracaku poslou jeste pro neco

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
275
11.10.12 17:52

@Carmen6 Nn, Jsem se to dozvěděla taky z nějaký diskuse. Přišlo mi to divný, a tak jsem se na to šla radši zeptat. Našla jsem na netu ten formulář http://www.google.com/url?…

prej mi tam dopíšou 0kč a pošlou mi to zpátky. Jestli je to kvůli tomu, že si beru rodičák na partnera - to si nejsem úplně jistá. Jestli máš čas, tak se na to určitě zeptej na úřadě. Já jsem chtěla hlavně co nejmíň vyřizování po porodu, protože teď na to mám ještě spoustu času, tak se snažím vyzjistit a vyřešit co se dá. A určitě ti doporučím si zajít vyzvednout všechny papíry atd už předem (a zároveň se zeptat co a jak), pač to potvrzování příjmů atd určitě nějakej čas zabere a dá se to zařídit dopředu. Pak třeba jen pošleš muže, aby to odevzdal :) Jo a ještě upozornění, prý se musí do 8 dnů nahlásit dítě pojišťovně. COž mi příjde taky dost zvrhlý, protože se to musí udělat už s rodným listem a u toho může trvat vyřízení i týden…a pak u nás na pobočce pojišťovny jsou třeba jen jeden den v týdnu :/ tak jim budu asi muset volat nebo nvm, jak si to představují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
275
11.10.12 18:28

Tak jsem našla diskusi, kde to slečna baaruunkaa zmiňuje: https://www.emimino.cz/…rodem-99342/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.6.15 22:39

Ahoj nevím jestli už to tady někdo nepsal ale bydlím daleko od svého trvalého bydliště a chci si vyřídit rodičovský příspěvěk. opravdu musím až tam na uřad práce?
slyšela jsem že se to dá vyřídit i v místě kde ted bydlím.. máte někdo zkušenost?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.6.15 18:39

Ahoj jsem po porodu a chtela bych si zazadat o rodicak co musim vse vyridit a budu k tomu potrebovat

• Citovat
  • Upravit
1
3.7.15 23:08

nemeco prispevky

@Janam20 Ahojky,mám takový problé :D m. Stěhují se s malou do Německá a potřebovala bych vědět kolik dostanu třeba příspěvek na bydlení a nebo, kolik, když jsem s malou sama. Dekuji moc za pomoc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
16.11.15 11:14

Přechod z rodičovské na druhou

Ahojky, potřebují se zeptat, zda nějaká nevíte, co vše je potřeba, když jsem nyní na rodičovské se synem a do toho se mi narodila holčička. Mezitím jsem se rozvedla. Nyní ziji s přítelem se kterým mám právě výše zmíněnou holčičku. V rodnem liste je ale uveden bývalý manžel :-( Potřebují si vyřídit novou zadost o rodicak. Nevím jestli budu potřebovat podpis nebo něco od exmanzela nebo jen od pritele. Chci jít na 4 roky a ani ja ani přítel nemáme narok na to si délku rodicakuvzvolit. Co vše tedy budu potrebovat? Musím mít i nějaký ten denní vyměřovací základ? Panibnabsocialce mivpo telefonu říkala že stačí papír od gynekologa. Všem moc dekuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101700
16.11.15 12:03

@mamkamarta A se synem si nárok na mateřskou měla nebo ne? Jinak budeš potřebovat podpis exmanžela, protože ofiko je do soudního vyřešení otcem on, přítel je zatím z pohledu úřadů cizí pán.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat