Rodičovský příspěvek - prosím poraďte

12134
4.10.13 09:27

Rodičovský příspěvek - prosím poraďte

Ahoj holky, prosím potřebuji se zeptat na pár věcí, zda s tím nemáte osobní zkušenost. V březnu mi končí rodičák na tři roky a teď řeším co dál. Syna mi do státní školky nevzali, chceme druhé dítě, které se nedaří (bohužel po IVF), mam ještě nějaké mrazáčky, ale ted si musím dát pauzu, chtěla jsem navázat rodičák, což mi bohužel nevyjde. Tak mne napadlo si prodloužit rodičák o půl roku, což by vyřešilo školu, jenže mi bylo řečeno, že změnou rodičáku přijdu o 16 tisíc, prý to během mého rodičáku zase zkrouhli, pak je druhá možnost dobrat dávky a stát by za mne po ukončení platil zdravotní poj, aniž bych musela na pracák do 4 let věku, mam možnost přivýdělku a jesle na 4 hodiny denně za docela dobré peníze, na celý den by to bylo přes deset tisíc a nebo nastoupit do práce na plný úvazek a vydělávat na školku. A ohledně toho prodloužení musím požádat zaměstnavatele, zda na to přistoupí, protože přijít o práci s dítětem je taky na nic. Fakt nevím, co z toho. Jak jste to zvládali po nástupu do práce s celkovým chodem domácnosti? Díky moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1394
1.7.14 11:03

Obnovuji diskuzi, ptám se kamarádce. má dvouletého chlapečka, rodičák má do 3 let, bere 7600, v době těhotenství ji v práci skončila smlouva, její manžel nastoupil do práce dva měsíce před tím než šla na ppm. V lednu čekají druhé, může si to nějak navýšit? Aby to vyčerpala? Výplatu brala kolem 8tisíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
1.7.14 11:06

Pres nej ne a pres sebe asi taky tezko. Na to mela mocc malou vyplatu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1394
1.7.14 11:07

Takže ji to propadne?!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
myšák1187
1.7.14 11:11

@smudlik.esta max do výše tý PPM, ta nemůže být větší než rodičák. Pokud měla výplatu 8tis, předpokládám že si nemohla volit délku rodičáku na 2 roky a musela rovnou na 3roky, takže si to vlastně navýšit nemůže

• Citovat
  • Upravit
69235
1.7.14 11:18

Nemůže pobírat rodičák vyšší než byla PPM, nebo dokonce vyšší, než plat, to omezení je tam právě z toho důvodu, aby lidi se mzdou nižší nepobíraly vyšší rodičák, než byl jejich plat. Je to dávka a takto je to nastaveno. Je to nasatveno velmi benevolentně, protože rodičák se dá volit i přes otce, takže to není nijak přísné. Zbytek nevyčerpaného rodičáku nijak nedostane, skutečně propadne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí