Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, mám velkou prosbu. Jsem už několik let v invalidním důchodu a teď konečně čekáme miminko a nevím jak to budu mít s rodičovským příspěvkem. Vím, že nárok na mateřskou nemám, jelikož jsem nepracovala x měsíců před otěhotněním, ale opravdu netuším, jestli mi někdo něco dá. Důchod mám docela mizerný, jen částečný, tak nevím, jak by jsme vyšli. A zdá se mi, že by to bylo hodně nespravedlivé, kdyby zákony na nás nemocné maminky nemysleli, vždyť přece za to nemůžeme, že jsme nemocné
. Nikde se nic nemůžu dočíst a přece s tím musí mít někdo zkušenost. Prosím poraďte. A kde a jak se případný příspěvek dá vyřídit, teda jestli vůbec něco bude. Předem díky moc všem.
Rodičovský příspěvek není vázán na žádné jiné příjmy, takže od narození miminka máš nárok na rodičovský příspěvek v délce 4 let,pokud otec dítěte pracuje a splňuje podmínky na přiznání peněžité pomoci v mateřství, můžete zvolit i tříletou variantu. O RP se žádá na úřadu práce.
Díky moc. Spadl mi kámen ze srdce. A prosím, víš ještě, jestli se to vyřizuje před nebo po porodu?
Vyřizuje se po porodu, je k tomu potřeba rodný list miminka.
Máš ID částečný - dnes 1. nebo 2. stupeň, ten většinou není přiznáván trvale, ale na dobu určitou - tak předpokládám, že to máš taky tak..
Ano, sice podle zákonů můžeš brát vše dohromady, ale moc se neraduj - všude se šetří, určitě všude čteš, jak jsou ID masově odebírány a zkacovány - a první je odebírají matkám na RD, které nepracují a mají ID 1. stupně.
Pokud budeš mít kontrolu LPS během rodičáku, počítej se vším..Ne, že bych Ti to přála, nepřeji, ale je to tak..
Ahojky,díky holky za rady. Mám ID stupeň dvě snížený už ze trojky, takže se zas až tak neobávám. Pro nic za nic jsem 8 let neměla plný invalidní důchod. Stav se mi vůbec nezlepšil, jen zákony se zpřísnili, takže ta dvojka už je to nejkrajnější řešení. A s tolika prášky co užívám já by to byl maras. No uvidíme. Každopádně díky moc ještě jednou.