Rodičovský příspěvek v invalidním důchodu

799
15.9.11 21:37

Rodičovský příspěvek v invalidním důchodu

Ahoj holky, mám velkou prosbu. Jsem už několik let v invalidním důchodu a teď konečně čekáme miminko a nevím jak to budu mít s rodičovským příspěvkem. Vím, že nárok na mateřskou nemám, jelikož jsem nepracovala x měsíců před otěhotněním, ale opravdu netuším, jestli mi někdo něco dá. Důchod mám docela mizerný, jen částečný, tak nevím, jak by jsme vyšli. A zdá se mi, že by to bylo hodně nespravedlivé, kdyby zákony na nás nemocné maminky nemysleli, vždyť přece za to nemůžeme, že jsme nemocné :(. Nikde se nic nemůžu dočíst a přece s tím musí mít někdo zkušenost. Prosím poraďte. A kde a jak se případný příspěvek dá vyřídit, teda jestli vůbec něco bude. Předem díky moc všem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
mag
12862
15.9.11 21:46

Rodičovský příspěvek není vázán na žádné jiné příjmy, takže od narození miminka máš nárok na rodičovský příspěvek v délce 4 let,pokud otec dítěte pracuje a splňuje podmínky na přiznání peněžité pomoci v mateřství, můžete zvolit i tříletou variantu. O RP se žádá na úřadu práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
799
15.9.11 22:06

:)

Díky moc. Spadl mi kámen ze srdce. A prosím, víš ještě, jestli se to vyřizuje před nebo po porodu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101633
16.9.11 00:00

Vyřizuje se po porodu, je k tomu potřeba rodný list miminka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
16.9.11 05:58

Máš ID částečný - dnes 1. nebo 2. stupeň, ten většinou není přiznáván trvale, ale na dobu určitou - tak předpokládám, že to máš taky tak..

Ano, sice podle zákonů můžeš brát vše dohromady, ale moc se neraduj - všude se šetří, určitě všude čteš, jak jsou ID masově odebírány a zkacovány - a první je odebírají matkám na RD, které nepracují a mají ID 1. stupně.

Pokud budeš mít kontrolu LPS během rodičáku, počítej se vším..Ne, že bych Ti to přála, nepřeji, ale je to tak..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
799
16.9.11 11:42

:(

Ahojky,díky holky za rady. Mám ID stupeň dvě snížený už ze trojky, takže se zas až tak neobávám. Pro nic za nic jsem 8 let neměla plný invalidní důchod. Stav se mi vůbec nezlepšil, jen zákony se zpřísnili, takže ta dvojka už je to nejkrajnější řešení. A s tolika prášky co užívám já by to byl maras. No uvidíme. Každopádně díky moc ještě jednou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí