Rodičovský příspěvek - výše

224
5.10.12 11:47

Rodičovský příspěvek - výše

Ráda bych se zeptala na výši rodičovského příspěvku. Měla jsem za to, že když chci být s dítětem doma 3 roky, budu rodičák pobírat ve výši 7100 Kč. Dnes mi ale došlo rozhodnutí, kde je uvedeno 7100 - 374 Kč, a přiznávají mi jen 6726. Co je ta částka, o kterou je to poníženo? Nerozumím tomu. V rozhodnutí je psáno - Výše poskytovaného příspěvku se stanovuje jako rozdíl mezi přiznanou částkou dávku a částkou peněžité pomoci v mateřství, peněžité pomoci nebo nemocenské poskytované v souvislosti s porodem nebo náhradu mzdy po dobbu prvních 21 dn dočasné prac. neschopnosti. 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
93
5.10.12 11:51

374,– je částka z PPM, která ti je ještě přiznána za tento měsíc, a tím je pokrácen rodičovský příspěvek. Na konci rodičáku ti ta částka ještě příjde. Mají to tak udělané, protože nemáš nárok na tak vysoký příspěvek za jeden měsíc. Doufám že jsem to napsala srozumitelně. Mám to taky tak.
 Lucka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
224
5.10.12 11:54

Takže za říjen dostanu tu nižší a potom od listopadu tu vyšší? Nebo tomu mám rozumět, že po celou dobu rodičáku budu mít těch 6726 a na konci (za 3 roky) mi ten rozdíl doplatí? :?:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
93
5.10.12 12:03

V říjnu dostaneš tu poníženou částku (6726,–) + PPM (374,–) (dohromady to dá těch 7100,–) a za listopad už těch 7100,–. Taky jsem z toho byla vyjukaná, ale je to logické.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
5.10.12 12:31

Ahoj, kdy ti skončila mateřská? Vypadá to, že těch 374,– je za jeden den, takže ti končila asi 1., že? a od druhého máš rodičák. Já si volila také 3. letou, MD mi končila 21.9., takže jsem měla částku vyšší než 7100,– a tím pádem mám nárok na RP až od 1.10. Neboj, v dalších měsících ti přijde už celá částka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
224
5.10.12 15:03

:kytka: děkuji za vysvětlení

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.9.16 10:23

Dobry den, chci se zeptat. Nemam odpracovane mesice a proto mi urady dali RP na 4roky, beru tedy 7600 a od pristiho mesice uz polivinu, 3800. Chtela jsem se zeptat, nechci byt doma cele 4 roky, mohla bych zajit na urady a dat si ten RP jen na 2 roky a tim by se mi ta mesicni castka zvysila? Dekuji

• Citovat
  • Upravit
2852
6.9.16 10:27
@Anonymní píše:
Dobry den, chci se zeptat. Nemam odpracovane mesice a proto mi urady dali RP na 4roky, beru tedy 7600 a od pristiho mesice uz polivinu, 3800. Chtela jsem se zeptat, nechci byt doma cele 4 roky, mohla bych zajit na urady a dat si ten RP jen na 2 roky a tim by se mi ta mesicni castka zvysila? Dekuji

výšku a délku příspěvku si mohou zvolit pouze ti, co splňují požadavky úřadu- mají dostatečně vysoké příjmy před nástupem na MD, nebo toto splnuje otec dítěte. POkud to nesplňujete, dostanete automaticky 4 letou variantu a nelze s tím dělat nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15160
6.9.16 10:27

Ne nemůžeš. Ale klidně můžeš jít pracovat a zároveň pobírat rodičák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2064
6.9.16 10:30
@Anonymní píše:
Dobry den, chci se zeptat. Nemam odpracovane mesice a proto mi urady dali RP na 4roky, beru tedy 7600 a od pristiho mesice uz polivinu, 3800. Chtela jsem se zeptat, nechci byt doma cele 4 roky, mohla bych zajit na urady a dat si ten RP jen na 2 roky a tim by se mi ta mesicni castka zvysila? Dekuji

V tuto chvíli nelze. Od ledna by měly ale platit změny ve vyplacení RP. Pak už to tuším půjde i u těchto nízkopříjmových RP. Ověřit si to ale musíš na konci roku - zda byl vládou schválen tento nový navrh ministerstva soc. věcí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Padme93
6.9.16 10:32
@Anonymní píše:

nemůžeš. Ale zase si můžeš přivydělat bez omezení.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
6.9.16 11:02

Dekuji, nem bohuzel hlidani pro maleho, jinak bych si praci rada nasla :) dekuji za odpovedi, podivam se na to tedy na konci roku :)

• Citovat
  • Upravit
2064
6.9.16 11:25
@Anonymní píše:
Dekuji, nem bohuzel hlidani pro maleho, jinak bych si praci rada nasla :) dekuji za odpovedi, podivam se na to tedy na konci roku :)

Tak to vypadá, že již bylo vládou schváleno, viz:
 http://www.joka-audit.cz/…at-rychleji/

Každopádně teď to ještě musí projít posledním schvalovacím řízením. U 4letých variant bude možné RP zvednout až na 7600,– Kč. Pohlidej si to v tom lednu a zavolej na ÚP, určitě ti tam řeknou, jak si to máš změnit podle těch novych podmínek. Good luck! :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1004
6.9.16 19:41

Ahoj,
poradíte? podávám žádost o rodičák. přečetla jsem co vše je třeba, ale nevím jestli se musí dávat i formulář který se jmenuje volba výše rod. př? když i v samotné žádosti o rodičák je kolonka volba výše dávky??? chci ho na ty dva roky.
a ještě dotaz: potvrzení o denním vyměř. základu ovlivnujicím výši příspěvku- to vyplním- u nás to bude na přítele- má vyšší plat- ale na sociálce když jsme to tam dávali nám dali jiný papír a to :Příloha k žádosti o ppm, toto nám nepotvrdili…Tak já tomu nerozumím???… :zed: přitom na úp chtějí potvrzení o denním vym. základu…poradíte: díky :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat