Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, chcu se zeptat, jak je to s rodičákem.
Syn se narodil 5.9. a 11.9. jsem si musela vyřídit tu S-kartu a teď 11.10. mi ji dali a aktivovali.
Když sem se ptala jak to bude teď s penězma tak mi řekli že za 10 a 11 měsíc mi to příjde až v 11měsíci.
Když jsem se zeptala jak to bude s tím devátým měsícem, řekli mi že buď mám čekat okolo 15tého složenku (jak sem měla domluveno) a nebo až v tom 11měsíci na učtu.
Složenka nikde
i když všichni ostatní ji už dostali
a dneska se koukám na učet a přišlo mi 8100 (což odpovídá rodičáku 7600 a přispěvku 500)…
ALe jak je to vlastně s tím prvním měsícem? To nedostanu celou dávku že? A není to trošku bordel to co mi řekly ty milé uřednice… člověk kdyby neměl partnera ať snad umře podle nich
![]()
RP se vyplácí vždy celá měsíční částka a nijak se to nerozpočítává. Takže i za září dostaneš celou částku ![]()
Mě se malý narodil 15.8. a v září jsem dostala normálně 7600
Já myslím, žes dostala teď celé září. Poměrná část se dostává, kdybys měla mateřskou v tom měsíci, cos rodila, třeba jen 3.600,– by ti vyšla, tak bys dostala poměrnou část rodičáku 4.000,– (dorovnání do 7.600,–), ale tys mateřskou pravděpodobně neměla, když máš rodičák od porodu, čili září je celé a říjnovou dávku dostaneš v listopadu ![]()
@tezi Tak děkuji, a jdu střílet ty naše uřednice.
Jasně se jí ptám:
„Jak to bude za to září? Malý se narodil 5tého“
dostala jsem odpověď:
„To se vám vypočítá dávka za dobu určitou a buď vám příjde složenkou na vaší adresu jak máte zažádano nebo vám příjde až v 11měsíci na účet“
Děkují ![]()
Naše malá se narodila 27.7. a za červenec jsem nedostala ani korunu
…dali mi až 7600 za srpen.Tak tedy nevím, jak to dělají ![]()
@Najarka píše:
Naše malá se narodila 27.7. a za červenec jsem nedostala ani korunu…dali mi až 7600 za srpen.Tak tedy nevím, jak to dělají
RP jako všecko ostatní se vyplácí měsíc zpětně, takže to máš dobře. Za leden dostaneš v únoru, za únor v březnu atp.
@Najarka ale RP chodí za předchozí měsíc, takže teď v říjnu chodí za září. Takže pokud ti RP přišel v srpnu, tak to bylo za červenec
@Anonymka sisi pokud pobíráš rovnou RP tak dostáváš vždy za celý měsíc a ne žádnou poměrnou část
@Anonymka sisi Dávky se vyplácí měsíc zpětně, takže teď v říjnu bys měla dostat RP za září. Já teda měla mateřskou, ale malý se taky narodil 5. a když mi končil RP, tak jsem dostala za celý měsíc. RP není mateřská a tudíž se nekrátí, takže si paní úřednice nejspíš popletla pojmy. A RP ti za září ještě může dorazit.
@tezi tak jsi mi nasadila brouka do hlavy
malá se narodila vloni, tak nevím jestli najdu výpis, ale myslím, že mi přišlo v září 15200,což jsou dva rodičovské příspěvky a podle toho, co mi píšeš jsem tedy dostala tuto sumu za červenec a srpen???Tak to jsem to celé popletla ![]()
Holky maly se narodil 16.rijna. Ted mu byli 3 roky a skoncila mi 3leta RD. 11.rijna mi prisel rodicak 7600 Kc. Bylo to tedy za zari a za rijen mi jeste prijde v listopadu dalsich 7600 Kc? dekuji
Najarko v září pokud ti přišli dva RP najednou, tak jsou určitě za srpen a za červenec ![]()
reny 14 tobě přijdou peníze ještě v listopadu ![]()
@Anonymka sisi píše:
Složenka nikdei když všichni ostatní ji už dostali
a dneska se koukám na učet a přišlo mi 8100 (což odpovídá rodičáku 7600 a přispěvku 500)…
No, jelikož je aktuálně říjen, tak to nemůže být nic jiného než dávka za září… takže ta ti v pořádku přišla a dávka za říjen dorazí normálně v listopadu.
Pokud rodičák (7.600,–) přichází po mateřské:
Pokud rodičák nenavazuje na výplatu mateřské:
@emocuc.polymorf píše:
- vyplácí se celý i v měsíci, kdy jeho výplata končí, byť by to byl první den kalendářního měsíce.
(např. 1.11. má dítě narozky, tj. končí rodičák - v prosinci dostanu ještě výplatu za celý listopad)
No, tohle už u nového rodičáku pravda není, neb poslední měsíc se vyplácí to co zbývá do 220 000,– takže částka bývá jiná a nemusí to ani být v měsíci, kdy dítko má narozeniny.