Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, za chvilku přijde manžel z práce, tak jsem si řekla, že trochu poklidím, aby mi zase neřekl, co jsem celý den dělala.
Postup byl následující:
sesbírám pastelky ze země - narovnám knížky na hromádku - jdu opláchnout nádobí - posbírám pastelky ze země - narovnám knížky na hromádku - posbírám kostičky v kuchyni - posbírám pastelky ze země…
A pak se nám diví, co celý den děláme.
Taky máte doma takové pomocníčky, kteří po vás „opravují“ váš úklid.
Taky taky…příklad, mladší si jde dát dvacet, rychle poklidim hračky v pokoji, uložím, vyženu dcerku do kuchyně si hrát, aby se mohl prospat, během 5minut kuchyn vypadá jak po nájezdu tanku
odpoledne na to prdim, neuklízim, jen si poklidim nádobí od oběda a jde se ven, připravim dcerce večeři, jdu se koupat a uspat půlročního, dcerka se jde koupat, opět uklízim pokojík a když jí chci vyndat z vany musim se nejdřív přebrodit vodou a kachničkama na zemi ![]()
Děkuju, teď jsem se opravdu zasmála
Já taky chodim furt dokola a sbírám, do toho odvézt psa na stříhání, sehnat botičky, vynést koš, sesbírat gumičky, vyndat myčku, pračku, zamést chodbu, zalepit si paty, osmažit filé, ohřát kaši, posbírat nádobí, naskládat do myčky, posbírat hadry, zavolat kamarádce a mámě, poklidit kuchyni, to vše za stálé asistence dvouletky, čeknout emimino, no a je pět… Večer padnu v deset do postele, kde na mě zamrká manžel a já vylítnu, že pes nebyl venku, než se vrátím, chrápe, už to vidim. A co tady prosimtě celý dny děláte
Ale to beru, ale jestli ho napadne zeptat se, proč ještě nemám návrh zahrady a proč nemám doplněné domácí účto, tak dostane studenej párek ![]()
Starý, ale pravdivý ![]()
Otec se vrací z práce a vidí jak jeho děti sedí v pyžamech před domem a hrají si v blátě s prázdnými krabičkami od pizzy a číny, které jsou rozházené po celé zahradě. Vrátka na ulici jsou otevřená dokořán, zrovna tak dveře od auta, uvnitř leží pes čerstvě vyválený v blátě a nikde ani stopa po druhém psu. Muž vešel do domu a uviděl ještě větší nepořádek: Lampa převrácená a běhoun skrčený u zdi. Uprostřed pokoje hlasitě hrála televize a jídelna byla zaházena hračkami a různými díly šatníku. V kuchyni to nevypadalo lépe. Ve dřezu stála hromada nádobí, rádio hrálo na plné kolo, zbytky snídaně rozházené po stole, navrchu na prostírkách leží kočka. Lednice otevřená, psí žrádlo na podlaze, rozbitá sklenička pod stolem a u zadních dveří uplácaná hromádka písku.
Muž rychle vyběhl schody, stoupajíc na další hračky a šlapajíc po oblečení. Ale nehleděl na to, jen hledal svou manželku. Bál se, že je nemocná,
nebo se jí něco vážného stalo. Viděl jak dveřmi koupelny prosakuje voda. Nakoukl tam a uviděl mokré ručníky na podlaze, rozlité mýdlo v hromadě špinavého prádla a mezi vším další rozházené hračky. Kilometry toaletního papíru se vinuly mezi tím vším a zrcadlo a stěny byly pomalované zubní pastou. Rychle se otočil a spěchal do ložnice, kde našel svou manželku, ležící v posteli a čtoucí knihu. Podívala se na něj, usmála se a zeptala se ho jak se měl celý den.
Podíval se na ni nedůvěřivě a zeptal se: „Co se tu dnes stalo?“
Usmála se znovu a odpověděla: „Pamatuješ se, drahý, že každý den, když se vracíš z práce, ptáš se mně: "Co jsi, do prdele, dělala celý den?“
„Ano,“ odpověděl muž nejistě.
„Tak dnes… jsem nedělala nic!“
Tak muj den vypada takhle :
Rano se vzbudim v 5.30, protoze manzel odchazi do prace. Pak polehavam a valim se do pul osmy mezi tim se probudej prckove a udelam snidani. Rano poklidim - deti mezi tim co uklizim koupelnu roztahaji hracky. Dopoledne odchazime ven ( uklidim hracky) prijdem z venku deti rozhazi hracky a delam obed. Po obede jdou deti spat uklidim hracky a cely byt vyluxuju. Deti se probudi vyhazi hracky. Prijede manzel domu kolem 16-17 hod (nekdy pozdejc) a zavladne tu totalni chaos ze si obcas rikam - proc ja tu vubec uklizim
V sedm se jdou decka koupat - pak do postylek a koukaji na pohadku. Jdu uklidit koupelnu a rozhazene hracky. Navecerime se s manzelem a ten se jde vykoupat - jdu znova uklidit koupelnu a tak cely dokola.
:- D
No jasně s různou obměnou to vypadá stejně. vyluxuju křupky z koberce, uklidím kapesníčky ze stolu, dám nádobí do myčky, vyluxuju kapesník co mi předtím upadl na zem a syn ho mezitím zpracoval na molekuly, uklidím vysavač, vyndám vysavač, posbírám křupky, kterých se mezitím zmocnil, vysaju drobky z koberce, umyju rozpatlané křupky z dítěte, převléknu ho, položím na zem, dám prádlo do pračky, vytáhnu dítě z poza televize kde montuje kabely, utřu stůl, vyndám dítě z pod televize, vypláchnu houbičku co jsem s ní utřela stůl, vytánu dítě z pod televize, dojdu si na záchod, 10 minut se snažím zapojit kabely do televize, které synáček vytrhal, po těch 10 minutách si jdu vyfénovat mobil do kterého mezitím stihl naslintat…a pak padnu rezignovaně na gauč. v tu chvíli přichází domů manžel se slovy no proboha proč jsou tu všude drobky z křupek a rozcupovaný kapesníky? usedá vedle mě na gauč bere do ruky ovladač na televizi, snaží se jí pustit, ale kabely jsou nějak záhadně pomotané…
Ráno vstáváme cca kolem osmé, běžím se psem ven, malá zatím vyháže všechny hračky z postýlky i kolem postýlky
přebalím a převléknu malou, nasnídáme se, sadím malou k pohádce, mezitím vysaju a vytřu, jdeme bud ven nebo si hrajeme doma, ve 12 jde malá spát, já pouklizím vše rozházené, vítám manžela z práce, krmím malou, nákup, procházka, písek, večeře, večerní koupání ve 20:00 malá zalehá, půl hodiny dávám do kupy byt a od půl deváté se věnuju manželovi a seriálům
uklízet pořád dokola co vyháže jsem už vzdala, udělám to za den jen dvakrát a stačí, radši to překročím, jinak bych se musela zbláznit ![]()
Máme to podobně. Zametu. Zavřu všechny skříňky v kuchyni. Vynesu koš. Zavřu všechny skříňky a zametu strouhanku. Zavřu všechny skříňky a umyju dítě od mouky. Vytřu, protože sliny s moukou vytvořily těstíčko. Sundám dítě z gauče. Zavřu dveře do kuchyně. Umyju dítě od Sudocremu, který si shodilo z přebalováku (netuším jak)…
PS: O pojistky na skříňky si marně říkám už 4 měsíce ![]()
Před několika lety jsem se strašně smála manželovu kolegovi, který vyprávěl, jak se snažil uklidit obývák od nánosu hraček a odsunout je do dětského pokoje. Po cca půl hodině práce, kdy hraček neubývalo, spíš naopak, se mu začalo zdát, že uklízí stále tytéž hračky. Až když mu potřetí přišel pod ruku žlutý traktor, tak pochopil, proč není možné jejich průchozí obývák uklidit - co odnesl do dětského pokoje, to mu jeho akční čtyřletý synek druhýma dveřma nenápadně nosil zpátky. ![]()
Jenže tehdy jsem byla bezdětná. Teď se moji bezdětní kamarádi smějou mě, když vyprávím podobné storky z naší domácnosti.
NO ENVÍÉM, JA MAMM TŘILETAČKU, ALE DEN VYPADÁ ASI TAKTO.
Vstáváme až v 9 hodin, vylízám z postele a na to mě následuje malýá a začně kramařit vytáhne všechny plyšaky rozsyoe je po zemi, a když netozsype začne si hrát s kostičkama a paak chce křupky dám křupky a pak je to rozdrolený všude po zemi za trest!!! a pak jde za mnou maminko maminko pojd zpívat, ne miláčku, hraj si chvilku sama, no a začně ještě naštvaněji maminko zakříčí: pec nam spadla, a ja na ní
í zpívej prosím si chvilinku sama, ja budu poslouchat jo?? Ona odpoví:neee, tak reziknuju a už jdu radši se jí věnovat chvilku zpíváme a hrajeme si ze zvířatky(umělými) a pak jdu dělat oběda, ale z oěbda se stáva horor malá na všechno
upozornuje, dělá brodel, miloučký oběd si musí hodit šlofíka a já jdu s malou hrát a tak furt dokola a pak jdeme na chviliččku ven, pak se podívá na ty svý pajdulaký viz teletubies, šmoulové, červený traktůrek… a o pul mdevaty nenejvejš v edevet už je tuhá
Ted hlídá chvilku přítel a já uklidím až večer, jinak to nemá stejně cenu
Ja jsem si zrovna dnes vzpomnela na vsechny ty komedie o rodinach s malymi detmi, kde lidi padaji pres hracky…driv jsem si myslela, ze je to nadsazka
Haha, kazdopadne skobrtame o hracky, nachazime nase veci (mobil, klice, tuzky) na prapodivnych mistech a synovi hracky jsem naposledy nasla v kosi na spinave pradlo. Syn proste uklizi po svem ![]()