Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
@BohunkaP s partnerem
Tím je celkem jasné, proč se to děje ![]()
Těžko můžeš očekávat, že se k Tobě Tví rodiče budou chovat jako k dospělé resp. jako k matce dítěte, když s partnerem bydlíte v jejich bytě (/zázemí).
Teprve až Vás otec dítěte uživí natolik, že si najdete vlastní - na rodičích nezávislé a s nimi nesouvisející - bydlení, budete pro rodiče rovnocennými partnery. Do té doby holt budeš muset bojovat a řešit věci typu “oni si vzali mimino bez dovolení”. Bodejť by si ho nevzali, však ho berou v podstatě za své, dítě jejich (dosud nesamostatného) dítěte ![]()
Stanov rodičům pravidla. Ty jsi taky rodič, tak dělej to, co je pro tvé dítě důležité a ne to, co je důležité pro tvé rodiče. Připomeň jim, že už nejsi dítě, že jsi taky matka. Že je důležitý klepat a hlavně se zeptat, jestli si můžou miminko vzít.
No a další varianta je, že se odstěhujete..
@Anonymní píše:
@Jana206 bydlíme normálně v jednom bytě 3+1 i s partnerem, no to oni jako teda vůbec neklepou proste si vletí do pokoje a neřeší kolikrát i že malá spi a pak mi ji probudí 😅O
Rodiče se chovají neomaleně a tobě nezbývá nic jiného, než se osamostatnit a žít si svůj život, nezávisle na rodičich.
@Anonymní píše:
Ono to není příjemné pro mě ani určitě pro ni a často se stává i to když jdeme na chatu třeba, že si ji vezme mamka a pak když už nemůže zeptá se tety jestli ji nevezme na chvíli z toho vážně nemůžu místo toho aby řekla mně řekne tetě nebo jiným co jsou zrovna tam 😂
A ty na to koukáš a děláš co?
A řeklas jim to? Nebo třeba, že bys byla ráda, kdyby zaklepali a chodili potichu, aby ji nevzbudili, nechali vám třeba soukromí atd.? Ohledy musí brát obě strany. Nejde to brát tak, že oni ti umožňují u nich bydlet, a proto bude vše podle nich a ty se musíš podřídit. To není ok. Pokud to má být zdravý vztah a v pohodě bydlení, musí být ty vztahy rovnocenné a hlavně se musí KOMUNIKOVAT.
@BohunkaP píše:
Tím je celkem jasné, proč se to děje![]()
Těžko můžeš očekávat, že se k Tobě Tví rodiče budou chovat jako k dospělé resp. jako k matce dítěte, když s partnerem bydlíte v jejich bytě (/zázemí).
Teprve až Vás otec dítěte uživí natolik, že si najdete vlastní - na rodičích nezávislé a s nimi nesouvisející - bydlení, budete pro rodiče rovnocennými partnery. Do té doby holt budeš muset bojovat a řešit věci typu “oni si vzali mimino bez dovolení”. Bodejť by si ho nevzali, však ho berou v podstatě za své, dítě jejich (dosud nesamostatného) dítěte
Chápu to správně, že chceš říct, že rovnocennost ve vztahu dítě-rodič vznikne tak, si potomek se svým partnerem zařídí vlastní bydlení? S tím vůbec nesouhlasím. Možná je to ale důsledek toho, že se rodič chová autoritativně a pohlíží tudíž na své dítě jak na podřízeného.
@pet p píše:
Chápu to správně, že chceš říct, že rovnocennost ve vztahu dítě-rodič vznikne tak, si potomek se svým partnerem zařídí vlastní bydlení? S tím vůbec nesouhlasím.
Souhlasit nemusíš - sto lidi, sto názorů
Za mne, jestliže někdo využívá výhodného bydlení v domácnosti svých rodičů, pak pro ně z principu těžko může být rovnocenným partnerem…
@BohunkaP Pokud se podílejí finančně i pracemi na domácnosti, nevidím v tom žádné využívání výhodného bydlení. Je to prostě spolubydlení a jak si dohodnou pravidla, tak budou. Rodiče mají blízko vnoučka a mohou si ho užívat a trávit s ním čas od mala. Ty se na to díváš tak, jakoby z toho mladí vyloženě profitovali a rodiče z toho žádné výhody neměli.
@pet p píše:
@BohunkaP Pokud se podílejí finančně i pracemi na domácnosti, nevidím v tom žádné využívání výhodného bydlení. Je to prostě spolubydlení a jak si dohodnou pravidla, tak budou. Rodiče mají blízko vnoučka a mohou si ho užívat a trávit s ním čas od mala. Ty se na to díváš tak, jakoby z toho mladí vyloženě profitovali a rodiče z toho žádné výhody neměli.
Ano, přesně tak to se na to dívám. Neznám totiž žádný případ, kde by to fungovalo tak ideálně, jak to maluješ - ostatně mnohé ukázky lze najít i v nejrůznějších zdejších diskusích na téma bydlení s rodiči. Teorie je sice krásná věc, ale v praxi toto většinou nefunguje.
Zakladatelka nicméně nenapsala žádné informace, jak to mají nastaveno u nich a další rozebírání její situace tím pádem nemá smysl.
Zakladatelka je asi hodne mlada a partner studuje. Jinak nevim, jak by mohl vydrzet bydlet s rodici pritelkyne a navic v bytě!!?
Já jsem žila s malým u mamky do asi jeho 10 měsíců ještě tam bydlí sestra a švagr v noci jsme vstávala k němu jenom já přes den byla mamka i ostatní v práci takže jsme měli celý den pro sebe a když přišla cca okolo 5 hodiny domu máma já jsem byla ráda že si můžu dát v klidu vanu v klidu se najíst že se postará malej ji od miminka miluje byla jsem vděčná a neměla jsem s tím problém já jsem ji ho pak na ty tři hodiny dávala automaticky ráda ho koupala a dala mu večeři uspavala jsem já pak jsme se odstěhovali na druhý konec republiky a jezdíme tak jednou za měsíc na víkend a to vždy oba obrečí
jsem ráda že ví že má babičku a že jí prostě má rád každopádně dlouhodobě jsem to neviděla ani já na pobyt u rodičů na roky to by jsem neměla syna ale rozmazlence strašného ![]()
@K. Rocánková píše:
Zakladatelka je asi hodne mlada a partner studuje. Jinak nevim, jak by mohl vydrzet bydlet s rodici pritelkyne a navic v bytě!!?
Ale prosím tě moje sestra bydlí s manželem v bytě s mojí mámou už 7 let teď staví barák a budou se stehovat do svého ale měli plán vydělávali ušetřili na hypotéku a nastartovali si finanční rezervu a podobně sice nemají ještě děti ale taky to přežili
místo toho aby platili někde nájem a žili od výplaty k výplatě někdo prostě ma nějaký životní plán
@Shari81 píše:
Stanov rodičům pravidla. Ty jsi taky rodič, tak dělej to, co je pro tvé dítě důležité a ne to, co je důležité pro tvé rodiče. Připomeň jim, že už nejsi dítě, že jsi taky matka. Že je důležitý klepat a hlavně se zeptat, jestli si můžou miminko vzít.
No a další varianta je, že se odstěhujete..
Ona je rodic, ale bydli v 3+1 u rodicu. Takze v tom je problem.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, zajímá mě nejdřív je tu někdo kdo bydlí u rodičů a má dítě / miminko. Jde o to máme 7 měsíční holčičku a fakt mě někdy překvapuje jak si přijdou do pokoje malou vezmou nic neřeknou a jdou si třeba do obýváku. Tak mě zajímá jestli je to v pohodě nebo moc to hrotím.
A ty se v tom 3+1 schovavas kde, ze si nevsimnes, ze si dite vzali a ze jim nic nereknes?
Jinak holky děkuji, budu proste muset začít šetřit a něco si najít