Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nauč se říkat NE. Tvůj a život s tvým přítelem bude mnohem lepší.
No, rodina se určitě nezmenila ze dne na den, tak nechápu, proc vy se presouvate bliz k ní.
A ad půjčení cehokoliv, pujcuj jen to, co prezijes nedostat zpět…
Kolik rodičům je? Naším je skoro 70 a jsou naprosto svéprávní a samostatní, stavuji se tam téměř denně po chvilkách…zvládají se starat o velký dům a zahradu, poplatí energie a hodně ještě ušetří a rádi to dávají vnoučatům. A hlavně se vnoučatům věnují a pohlídají kdykoliv nebo mamka pomůže s logistikou…
“ poslední měsíce mam pocit že mě využívají a zachází se mnou hůře jak s hadrem.” - ale ty jim tohle SAMA dovoluješ. Nauč se prostě říkat ne. A neargumentuj pořad tím, že je to tvoje rodina a máte si pomáhat, protože sama vidíš, že se to tak z jejich strany neděje. Takže je na tobě zda si to necháš líbit a budeš ze sebe dobrovolně dělat oběť anebo se jasně vymezíš.
@Anonymní píše: VíceČím tento příspěvek pomůže zakladatelce a co je na něm tak choulostivého, že je anonymní?
Využijí tě jen do té míry, do jaké se necháš. Pokud peníze půjčuješ, musíš jasně a srozumitelně říct, do kdy je chceš vrátit. Totéž kosmetika nebo cokoli jiného. Nebo se připomenout, slušně, asertivně, důrazně. A pokud potřebuješ hlídání, řekni si o něj, nečekej, že se někdo nabídne. Pokud chtějí s něčím pomoc, zvaž, jak to ovlivní chod VAŠÍ rodiny a pokud víš, že hodně, omluv se, že máš jinou práci. Když se tohle nenaučíš, bude se jejich chování stupňovat. Teď, když vidíš, jací jsou, se můžeš bránit. Až zase příště něco budou chtít, řekni „ok, a rovnou mi vrátíte tu půjčku/kosmetiku“.
@Anonymní píše: Více
To je moc fajn, moc ti takové rodiče přeji a i jim spousti zdraví a energie. Bohužel to není samozřejmostí.
Ale co se týče zakladatelky, jistě to není o věku. Jsou to očividně vyčůránci a pijavice. Zašla bych tam max jednou měsíčně a jinak bych s nimi v kontaktu nebyla. Rodina nerodina. Zcela jistě bych jim nepůjčovala žádné peníze, nekupovala hodnotné dárky apod. Tvoje rodina kazí tvůj vztah s partnerem. Zamysli si nad tím, zda chceš být raději s ním a nebo s nimi. On to taky nemusí vydržet věčně.
toto je tady pořád dokola
řešení je na tobě, jen a pouze na tobě, oni se nezmění, necháváš ze sebe dělat hadru, tak si z tebe dělají hadru,
choď tam jednou za měsíc nebo jednou za rok a vymez se,
a nenechej ze sebe dělat hadru, máš vlastní rodinu - dítě, přítele, to je tvoje primární rodina, jsi dospělá
Víš, jací jsou a necháš si to líbit. Neboj se vymezit, nepůjčit a nepomáhat vždy a se vším.
I když je to rodina, tak opravdu nemusíš vše odkývat. Klidně omez na chvíli kontakt, ať si to sama v sobě zpracuješ. Uvidíš, že se ti o dost uleví.
Je to na tobě. Taky se může stát, že ti rodina rozbije vztah. Stojí za to?
Oni jiní a lepší nebudou. Je nezměníš, ale můžeš změnit svoje chování k nim. Utnula bych kontakt na minimum.
Maji vas jako kasicku a tebe jako sluzku.
Proc jste se stehovali bliz k nim?
Zdravím, potřebuji se vypsat z toho, co v sobě dusím a střádám. Jde o mojí rodinu, od té doby co bydlím poblíž mé rodiny něco málo přes rok na vše doplácím jen já a moje nová rodina. Občas jsme měli mezi sebou konflikty ale poslední kapka byla, když neměli peníze, chtěla jsem jim pomoct když se máme lepe ale jde o princip. Půjčili jsme jim peníze, za cely měsíc neměli ani trochu slušnosti, že by řekli, že nám peníze vrátit nemůžou. Peníze máme ale jde o princip toho, že na ty peníze by jsme nespěchali, jen stačilo říct, že nám to nemají z čeho vratit. Poté kdy šli do hospody se přítel naštval a začal to řešit, že peníze na hospodu mají ale že by vrátili dluh to ne. Představte si, kdyby jsme peníze neměli, z čeho by jsme zaplatili nájem nebo výdaje. Jde opravdu jen o princip slušnosti. Na to se začalo řešit že jsem údajně řekla, že je to srovnané a peníze vracet nemusí ale nakonec z toho vyšlo to, že poslouchali za oknem když jsme se kvůli nim hádali s přítelem a šlo úplně o něco jiného, takže podle toho si odvodili, že je vlastně věc uzavřená a peníze vracet nemusí.
ja uz jsem opravdu zoufala, jsou to jen maličkosti ale stačí trochu slušnosti a úcty, poslední měsíce mam pocit že mě využívají a zachází se mnou hůře jak s hadrem.
Samozřejmě i díky mé rodině mame s přítelem spory protože se občas objeví i jiné konflikty které vyvolá ma rodina. Do té doby kdy jsme bydleli jinde jsem mela klid ale mam pocit že se to stale stupňuje. Často po mně chtějí pomáhat, přítel je v práci a ja jsem na celou domácnost sama, úklid, vaření, trávení čas s dítětem. Za celou dobu se nenabídli, že by si vnuka vzali at si moji odpočinout nebo že by se zeptali, jestli nechci s něčím pomoct. Kdyz k nim přijdeme tak po mně chtějí pomáhat, někdy mě to až naštve protože je toho na mě dost když jediné k čemu mě mají je pomoct když zrovna není nikdo jiný kdo by jim pomohl. Několikrát jsem to s nimi řešila, co mi vadí ale nic se nezměnilo. Je to stále stejné nebo horší. Kolikrát k tomu přijdou i výčitky podobně. Cítím se špatně když je to moje rodina a chovají se ke mně takhle 
Na Vánoce jsem dostala drahou kosmetiku od sestry. Jeji kosmetika jí došla a tak mě požádala zda by si mohla půjčit tu mojí. Jsem na rodičovské takže mi to nevadilo když ji půjčím svoji než si koupí tu její. Uběhli tři měsíce a nic se neděje, takže v závěru jsem nedostala na Vánoce od ni žádný dárek kdyz mi dala to co si zpět vzala