Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@ugluk píše:
Cukrovka nevím - těhotenská určitě důvod pro sekci není, klasická netuším, neslyšela jsem, asi by měl zhodnotit diabetolog. Léčba se štítnou žlázou taky není důvod pro sekci. Já měla těhotenskou cukrovku a se šž se léčím roky a o sekci ani jeden z mnoha doktorů nikdy neuvažoval, dokonce mě nechali přenášet. Předchozí císař, byl-li z důvodu KP už dneska pro druhý taky není automatický důvod, znám několik lidí, kteř pak podruhé rodili přirozeně a bez problémů. Takže pokud byses rozhodla rodit přirozeně a doktoři v porodnici ti to odkývali, vůbec bych se toho nebála. Pokud by měli porodníci pochyby (nejspíš kvůli stavu dělohy, velikosti nebo natočení dítěte…) a císaře by doporučili, dala bych na jejich slova. Za mě teda pokud by to šlo, určitě bych chtěla rodit přirozeně, byl to nádhernej zážitek. Pokud by to nešlo, byla bych vděčná za možnosti moderní medicíny, jak dospět ke zdravému dítěti.
Nejsem sice doktor, ale pokud vím, tak cukrovka rozhodne JE indikací k císaři a to ze dvou důvodů:
@Pinkie píše:
Ahoj,
je dokázáno, že pro dítě je jednoznačně nejbezpečnější císařský řez a to je i pro mě rozhodující.Mám těhu cukrovku, astma a kdeesi-cosi, teoreticky se taky můžu rozhodnout, jestli normál nebo císař a půjdu do císaře. A kecy typu že po normálním porodu máš k dítěti lepší vztah, to je k zblití. To, že když si někdo porod protrpí tím, že si u toho natrhne pipku neznamená, že budeš mít dítě radši. To máš přece v sobě!
Při vší úctě k dámám výše, nenechala bych se ovlivnit příběhy typu, že „porod je v pohodě, já to měla za 2 hodiny za sebou“, protože přece nikdy nemůžeš mít jistotu, že u tebe to bude stejný.
Já bych dala na radu doktorů, pokud ti hrozí nějaké komplikace. Já rodila přirozeně, porod až tak strašný nebyl ale… dítě jsem viděla asi tak 3 vteřiny než ho odnesli. Pak jsem za ní docházela na JIP a mohla jsem se jen koukat. Žádný pochování, přiložení nic. Nanejveš pohladit na ruce, hlavičce. Dali mi jí až 4. den a stejně jsme skončili hned na UM. Malá už prostě nechtěla prso. Ať se rozhodneš jakkoliv přeju hlavně zdravé miminko a ať je vše v pořádku ![]()
Kolik je prvnímu dítku? Sestřenice prvního rodila SC z důvodu KP. U druhého to dr. nechal na ní, ale když se rozhodla znvou pro sekci, řekl jí, že dělá dobře, že riziko prasknutí dělohy je dost vysoké a to má děti po 5.5 letech.
Já rodila první přirozeně a druhé z důvodu KP sekcí, oboje nějakým způsobem bolelo a na druhou stranu bylo oboje v něčem krásný.
a ke kojení - byla jsem v celkové narkoze, takže mi malou přiložily až za x hodin (už bohužel přesně nevím), ale přisála se v pohodě a kojím už 11 měsíců.
Příspěvek upraven 13.07.12 v 11:48
Neptej se laiků, co ženská to názor a ind. zkušenost. Svoji situaci a zdr. stav řeš výhradně s lékaři. Rozumí tomu lépe než na emiminu.
Já mám první císařem, byl akutní pro hypoxii plodu - začala se dusit v půlce porodu. Když jsem čekala druhý, chtěla jsem rodit přirozeně, ale hrozně jsem se bála, že zase budou komplikace a všechno honem honem a já znovu přijdu o ten zažitek, vidět svoje dítě ihned po porodu. Vyřešilo se to samo.Ve 32tt zjištěna hypotrofie, ve 38tt doporučen císař, protože se doktoři bály, aby malá porod zvládla. Šla jsem do epiduralu. Hroznej zážitek. Všechno jsem cítila, hrozná bolest.Bylo mi řečeno, že jsem jedna z 1000ců. Dostala jsem oblbovák. Dcerku jsem po porodu viděla ihned, ale pamatuju si jen to, že mi jí ukázali, ale vůbec ne na to, jak vypadala (díky tomu oblbováku).A závěr? První císař zachránil dcerce život a druhý pomohl předejít možným komplikacím.
To je má zkušenost. Rozhodnout se ale musíš sama.
@Pinkie byla jsem v péči těhotenského diabetologického centra a docházela jsem pravidelně do poradny v jedné z nejspecializovanějších pražských porodnic, kde mě sledovali. Mluvím teda o těhotenské cukrovce, jak píšu, klasická asi bude něco jiného a netroufám si soudit. Ale bylo mi z několika stran řečeno, že těhotenská cukrovka, je-li sledovaná, správně kompenzovaná dietou a není ve stádiu, kdy by byl nutný inzulín, sama o sobě sice je riziková, ale je-li vše v pořádku, nemusí být indikací k dalšímu zvláštnímu zacházení. Při prvním náznaku komplikací samozřejmě ano. Ale vzhledem k tomu, že všechny mé kontroly probíhaly bez problémů, cukr se mi při pravidelném měření držel předpisově a nebyl ani náznak jakýchkoliv komplikací nebo pětikilového miminka, ani ve 40+0 mě doktor (ani na diabetologii) neplašil okamžitým vyvoláním nebo císařem ![]()
@Burj Chalifa píše:
Neptej se laiků, co ženská to názor a ind. zkušenost. Svoji situaci a zdr. stav řeš výhradně s lékaři. Rozumí tomu lépe než na emiminu.
tak doktor bude vědět co je nejlepší o tom žádná!
Ale tady na emiminu musím, říct, že je dost zkušených ženských a vždy někdo dobře poradí. Já neočekávám ani to nejde radu dle mého stavu, ale názor těch co to třeba rozhodování sami zažily jaké to bylo a proč se tak či onak rozhodly.
JINAK SAMOZŘEJMĚ, ŽE DÁM NA DOPORUČENÍ LÉKAŘE!
Já rodila malého sekcí z důvodu polohy KP a jelikož jsem z porodu prd měla, protože jsem ho nakonec bohužel prospala (epidural mi nezabral)
, tak bych si přála jednou druhé rodit normálně, i když vím, že budu mít velký strach z prasknutí dělohy. Ovšem ve tvém případě bych nejspíš dala přednost radám doktora a zvolila sekci… Ať už se rozhodneš jakkoli, tak hlavně přeji krásný porod bez komplikací!
![]()
@ugluk
No, vidš, já jsem taky v péči diabetologů a ti mi zase říkali to, co jsem popsala výše. A tvářili se u toho děsně vážně.
![]()
@Pinkie no a pak tady zakladatelce radíme, ať se spolehne na názor doktorů ![]()
Já bych fakt dala na to, jak zhodnotí její porodníci její konkrétní situaci. Pokud s klidným svědomím odkývou přirozený pokus, nebála bych se ho, pokud se budou klonit k císaři, nediskutovala bych o tom.
Mé tajné přání aby zustal prdelkou dolu a já to řešit nemusela nevyšlo. Nicméně zdravé mimi je pro mne moc duležité, že jsem asi nakloněná více císaři je to pro mimino bezpečnější. a co bude po to se holt uvidí. každopádně pevné rozhodnutí udělám až po konzlutaci s odborníkem v porodnici.
Všem moc děkuji za vaše rady a zkušenosti. ![]()
Rodila jsem prirozene i sekci. Porod sekci byl o dost snazsi. Bolesti jsem temer nemela. Ono je jedno jestli boli bricho nebo siti dole. Po sekci alespon neni problem se sezenim.