Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky..,je tu někdo, kdo si vyrábí doma rostlinná mléka? Pokud ano, chtěla bych se zeptat, jestli nějak využíváte po „výrobě“ sojového ze soji to co zbyde. Přijde mi škoda to vyhodit.
Díky ![]()
Rozvařit tu sečku, osmahnout cibulku, udělat jíšku, papriku, smetanu + tu soju a udělat sojovou omáčku na smetaně
@Tiger-lily Díky…,ale potřebovala bych něco nemléčného, čili i bez smetany. Nešlo by to to co zbyde třeba usušit a mít něco jako sojovou mouku nebo právě tímhle zahušťovat? Mám hodně výkonný mixér a to co zbyde po přecezení (dělám to přes plenu) je úplně hladká hmota.
@klafina123 píše:
@Tiger-lily Díky…,ale potřebovala bych něco nemléčného, čili i bez smetany. Nešlo by to to co zbyde třeba usušit a mít něco jako sojovou mouku nebo právě tímhle zahušťovat? Mám hodně výkonný mixér a to co zbyde po přecezení (dělám to přes plenu) je úplně hladká hmota.
@klafina123 ahoj, jak děláš sojové mléko? Já jsem zatím začátečník a zkoušela jsem kokosové (to je výborné) a dnes konopné (to je chuťově dobré, ale teda „vůně“ jak ponožky..
)
@NoFear ahoj..dám do mísy s vodou a přes noc nechám do rána. Pak sliju tekutinu a přidám novou, přibližně litr…dělám od oka…a rozmixuju a přecedím přes plenu. Scezené dám do hrnce a vařím ho asi čtvrt hoďky. Pak nechat vychladnout, dát do sklenic-mám skleněné od mléka kravského- a do lednice.
Pak ještě děláme poměrně často makové. To se nevaří. Mák přes noc namočit (jedno, jestli mletý nebo ne),rozmixovat, přecedit a hotovo. Dochutit každý podle svého. Čím méně vody dáš, tím je to pak hustotou jako smetana.
@klafina123 super! Díky moc! O makovém jsem taky přemýšlela. Jaký dáváš cca poměr surovin? Já zhruba 1:10..
@NoFear Od oka…aby voda byla přiměřeně trochu nad to, co zrovna namáčím a pak případně doleju