Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
sturnus_vulgaris píše:
Nezlobte se, ale ta hlavni otazka prece znela uplne jinak. Ta pani se ptala, zda bude u jeji zdravotni pojistovny nejaka akce na vakcinu Rotarix, nikoli, zda ma ockovat nebo ne.
My bohuzel u teto pojistovny nejsme, pokud vim, vyraznejsi slevu mela pouze VZP. Bez slevy vychazi ockovani zhruba na 4000-4500 Kc.
no sleva byla u vzp ale jen do konce roku 2010.. my jsme očkovali první dávku myslím leden-únor a i když byl syn v tu dobu ještě u vzp tak už jsme na tom žádnou úlevu neměli.. stálo to myslím 4200,–
sturnus_vulgaris píše:
Nezlobte se, ale ta hlavni otazka prece znela uplne jinak. Ta pani se ptala, zda bude u jeji zdravotni pojistovny nejaka akce na vakcinu Rotarix, nikoli, zda ma ockovat nebo ne.
My bohuzel u teto pojistovny nejsme, pokud vim, vyraznejsi slevu mela pouze VZP. Bez slevy vychazi ockovani zhruba na 4000-4500 Kc.
Nechápu, proč se hned čertíš…
Tady jí to stejně asi nikdo neřekne, musela by napsat přímo do pojišťovny a zeptat se (a tam jí s největší pravděpodobností řeknou, že preventivní programy pro rok 2012 zveřejní až po novým roce…
)
Z toho, co bylo napsaný v úvodním příspěvku se asi hodně lidem zdálo, že ona sama by Rotarix neočkovala, ale že jí to doktorka v podstatě „nařídila“, tak řeší, že to prckovi „musí dát“, tak se spousta vyjádřila k tomu, co si o tom očkování jako takovým myslí… ![]()
ještě edit:
Navíc se zakladatelka v úvodním příspěvku ptá, „Jste pro očkování?“, takže ty názory na to očkování byly naprosto na místě.
Spíš ty bys to napřed mohla pořádně přečíst, než začneš moralizovat… ![]()
sturnus_vulgaris - Schválně pro tebe ještě citace úvodního příspěvku ![]()
mysage píše:
Ahojky,nevíte někdo náhodou jestli i v roce 2012 bude od Metalky sleva na rotarix?A na kolik to vyjde celkem? Jste pro očkování,doktorka mi to skoro nařídila,tak nevím…
Takže většina lidí (celkem logicky
) přispěla tím, co věděla jistě. Na první otázku jí odpověď nejspíš nikdo dát nemohl, na druhou jen ti, co rotarix dávali
a na třetí můžou snad odpovědět všichni
(byť za ní teda chybí otazník…) Netušila jsem, že každej, kdo přispěje do diskuze musí odpovědět na VŠECHNY, položený otázky. V tom případě se nezlob ty, protožes jí taky na všechno neodpověděla…
Stejně tak jako je zbytečný jí říkat, že výraznější akci měla jen VZP (na to se přece taky neptala a hlavně, aby mohla změnit pojišťovnu k 1. lednu, musela by se k ní přehlásit do konce listopadu)
Takže pokud po ostatních chceš, aby se striktně drželi tématu, zkus to taky… ![]()
naprostý souhlas s kate. zakladatelka se PTALA,jestli jsme pro očkování.
takže já odpovídám, nevím, zdali má pojištovna akci a já rotarix neočkovala. a to upozornuju nejsem žádný odpůrce očkování nspíš naopak.
OK Kate, nechci se hadat. Jen abych vysvetlila. Moje reakce je dusledkem toho, ze tady je opravdu tezke se dobrat jakekoli informace o ockovani, protoze je tu x diskuzi, ktere se nakonec redukuji na prestrelku, zda ockovani ano nebo ne, byt hlavni otazka je uplne jina (napr. „Melo vase dite reakci na to a to ockovani?“). Kdyz tady vidim tu citaci s tim vytucnenym textem, tak teda ano, kdyz to takhle rozpitvam, tak souhlasim, ze puvodni otazka v sobe zahrnuje dotaz, zda ockovat, ale pro me v kontextu te cele otazky byla tato „podotazka“ celkem podruzna, mj. proto, ze predpokladam, ze ji to ockovani doktorka nevnucuje jen tak, ze asi se o tech duvodech, proc ano, bavily. Tazatelka vsak o nich nic blizsiho nepise, tudiz tezko se k nim vyjadrit.
Kazdopadne mam-li tedy odpovedet na vsechny otazky, jak me nabadas. Moje mladsi dite je ockovane Rotateqem, na ktery (aspon, co je mi znamo), akce nebyvaji, vyslo to celkem asi na 4500 Kc (jsou to tri davky po cca 1500 Kc, Rotarix je myslim dvoudavkovy a ty jednotlive davky jsou malinko drazsi). Vim urcite o te akci na Rotarix u VZP, ale tot vse. Resp. abych reagovala na to narceni, ze se vyjadruju k akci jine pojistovny, tak nas doktor vyslovene rekl, ze pouze VZP na to ma nejake akce, ale nemam to overene a jednalo se o stav v roce 2011.
U nekterych pojistoven se ale obecne na vice ockovani da vyuzit program typu rocni prispevek pro pojistence. Ten je limitovany urcitou castkou na rok a lze ho pouzit na vic veci, aspon takhle to ma OZP, u ktere jsme my. Kazdopadne dotaz urcite zodpovi na informacni lince dane pojistovny.
Pokud jde o nazor, zda ockovat nebo ne, myslim si, ze ockovani proti rotavirum neni nezbytne. My k nemu pristoupili proto, ze syn pujde ve dvou letech pravdepodobne do jesli, kde, jak mi rekl nas lekar, je riziko nakazy podstatne vyssi. Pro me hraje roli moje souvisejici absence v zamestnani, kterou bych rada redukovala na minimum, protoze uz tak je mi jasne, co provede s detma „skolkovy mor“.
Rozhodovani, zda ano nebo ne, nebylo uplne lehke, je to v podstate pokus, ktery nejde zopakovat (tj. nikdy se nedozvime, jak by to s tim nasim ditetem dopadlo, kdybychom ho neockovali/ockovali). V mem okoli navic ockovane deti nemely zadnou reakci a ockovani zvladly bez problemu, syn tak uplne bez problemu nebyl. Samozrejme kdyz uz jsem ty penize obetovala, tak doufam, ze to nebyla zbytecna investice a ze snad ho aspon nejaka ta rotavirova nakaza mine.
Dcera zrejme tuto nakazu prodelala v cca 1,5 roce, nastesti v mirne forme. V baraku totiz bylo vic deti se stejnymi priznaky, u nekterych z nich byla nakaza rotaviry potvrzena. Odnesly to vsak podstatne hur. Samozrejme vsechny tyhle blici a sraci virozy jsou neprijemne u tak maleho ditete, nejenom kvuli hrozici dehydrataci (prinutit nasi holku, aby pila, bylo takrka nemozne), ale tak nejak obecne proto, ze kdyz tak male dite zvraci, neni schopne vas upozornit, ze to na nej jde… ![]()
sturnus_vulgaris píše:
Nezlob se ty, ale pokud umím číst (jako že jsem přesvědčená, že ano
), tak paní se ptala na obojí, podívej:
rotarix 2012
Ahojky,nevíte někdo náhodou jestli i v roce 2012 bude od Metalky sleva na rotarix?A na kolik to vyjde celkem? Jste pro očkování,doktorka mi to skoro nařídila,tak nevím…
Uz jsem se k tomu vyjadrila vyse, jestli sis nevsimla. Omlouvam se tedy za narceni z offtopicovani.
Pokud by bylo moje dite kojene, v zadnem pripade ne. Pokud by kojene nebylo, taky bych nedala. V kazdem pripade bych se soustredila na podporovani imunity, vcetne kvalitnich probiotik. Jak je to s prispivanim pojistovny, to bohuzel netusim. Lekar by nemel rodice do niceho nutit.
Příspěvek upraven 22.12.11 v 16:18