Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, chtěla bych se zeptat - děti měly na přelomu jara a léta - bylo to náorčných 14 dní a pak měsíc rekonvalescence. Teďka máme rotav. v okolí, sice děti nenechávám s nakaženými, ale hlodá mě to.
Je možné mít rotav. opakovaně? Máte s tím někdo zkušenosti?
I když teoreticky je mi jasný, že ano. Díky
Příspěvek upraven 27.08.13 v 12:55
Vnuk od zdejší prodavačky byl s rotavirama v nemocnici už 2×, takže opakovaně se to chytit bohužel nejspíš dá ![]()
Ano, bohužel dá. Měly jsme ten hnus už 2×!!! Očkované dítě není. U známých je a taky to mělo 2×…
Holky, díky - dr. mi neuměla odpovědět a já zase nevím jestli má cenu očkovat i po prodělané infekci, ale přiznám se, bylo to šílený!!
Určitě onemocnět opakovaně mohou, prodělané onemocnění nezanechává dlouhodobou imunitu. Většinu „střevních chřipek“ způsobují viry (rotaviry, adenoviry, noroviry…).
Tím, že děti nevystavuješ kontaktu s nemocnými rotavirovou infekcí děláš maximum. Ale stejně nikdy nevíš, jestli nemá průjem zrovna někdo jiný nebo se mu za hodinu nerozjede.
@Alichi píše:
@Navli Očkují se jen miminka. Teda proti rotavirům.
U dcery i syna /3a1 rok / mi bylo řečeno, že můžem dočkovat.
Holky, děkuju všem za názory a zkušenost. Jsem za ně ráda, mějte pohodový den.
No do očkování nejdu, takže jediný co mě může utěšovat, že vím jak na to ![]()
@Navli Nevím, jakého máte pediatra, ale příbalový leták jasně praví, že obě dávky musí být podány do 24. týdne věku dítěte, nejlépe do 16. ![]()
(Nechci z toho dělat protiočkovací diskuzi, základní očkování jsme nechali dát, jen bys to možná měla vědět. Třeba ti to pediatr zdůvodní. Možné komplikace u starších dětí by mi za to nestály, navíc si dítko při průjmu hlídám/š, takže riziko dehydratace minimalizuješ.)
Tak ať vás všechny viry míjí.
edit: Teď jsem dočetla, že do očkování nejdeš.
@Alichi JJ, nejdu, taky nejsem očkovací maniak:-)A něco načteného mám, jen jsem psala co mi řekla dr.
@Navli píše:
@Alichi JJ, nejdu, taky nejsem očkovací maniak:-)A něco načteného mám, jen jsem psala co mi řekla dr.
No nejsi maniak…ale tohle jste asi nemuseli s detmi prozit kdyby ockovane byly… ![]()
@kaspluc píše:
No nejsi maniak…ale tohle jste asi nemuseli s detmi prozit kdyby ockovane byly…
Jenže bohužel vzhledem k tomu kolik je druhů virů není vůbec jistý jestli by to očkování zapůsobilo. Mám ve svém okolí dost dětí co očkované jsou a stejně je měly. ![]()