Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Syn mi minulí pátek začal 15 krát zvracet a do toho šílený prujem,byl dehydrovaný a proto jsme museli do nemocnice.V ponděli nás pustili domu prujem má stále dnes se mi znovu pozvracel.Nevíte jak dlouho ta nemoc trvá?
Já s tím osobní zkušenost nemám, ale švagrová byla s 2 letým synkem v nemocnici asi 5 dní a srovnávali se s tím ještě asi 14 dní
,ale každý dítko je jiný.
Juj teda 14 dní si to ani nedokážu představit už jen to jak je bez nálady pořád se chce nosit,vše poblinkané pokakané už to nemám ani kde sušit.A z 11kg váží 9kg a to už taky možná mín ![]()
Sem na emimi chodí maminka, která byla se svojí holčičkou taky nedávno v nemocnici kvůli rotavirům a když už to vypadalo, že je nemoc pryč, přišla druhá vlna, prý je to normální, snad se ozve a napíše víc.
Nám obvykle trvá max. 5 dní. TO, že třeba po dvou týdnech přijde 2. vlna, to už je věc jiná
My jsme si to prožili s naším mimčem minulý týden
Tak ať se toho brzy zbavíte a malý je fit! Je to děs ![]()
my jsme měli rotaviry a taky týden v nemocnici, pak už dobré, ale říkali nám, že většinou to dítě to chytne od rodičů, kterým se to neprojeví…
Toto bych řekla, že se vám to vrací, já bych si radši zavolala, jestli je to normální, a budeš v klidu..
My jsme to měli jako mimčo, takže měl stolici řídkou, takže jsem to moc nepoznala, až pak a nám se objevila až krev v plence… takže radím raději se zeptam, budeš v klidu
Tak je to dneškem 7 dní tak ještě počkám do zítra.A jak jste u tak malých dětí postupovali s jídlem?čekali jste až si řekne nebo jste pomalu zkoušeli dávat?A co mléko?
Malý měl rotaviry v listopadu, nakazil se v nemocnici. Jeden den zvracel, pak šílený průjem asi čtyři dny. Pak se pomalounku zlepšoval, ale trvalo měsíc, než se mi zdál v pořádku. Neudělali jste nějakou dietní chybu? Ty střeva a žaludek jsou pak dost zatížené, byli jsme upozornění na opatrné stravování, hlavně ne mlíko. Probiotika dáváš? Pije dost? Já bych radši zašla ještě na kontrolu, hodně zhubnul.
no jak to tak čtu tak jsem ráda že jsme nechali očkovat
jinak holky at se vám prtata brzo uzdraví ![]()
Dcera prodělala rotavirovou infekci loni v dubnu. Měla rok a dva měsíce. V nemocnici jsme byly čtyři dny. Doktor nám doporučil laktobacily pro malé děti a to malou spravilo
.
Malá prodělala rotaviry si před měsícem - protahovaný průběh, ve 2 vlnách. Na kapačkách byla celkem 8 dní.První dny zvracela měla horečky. Pátý den byla půl dne odpojená, už to vypadalo, že to máme za sebou a přišla druhá vlna - znovu jedna vodová stolička za druhou.
Dr. říkali, že průběh ve 2 vlnách se prostě někdy stává.
A vzpamatovávala se z toho ještě další 2 týdny - byla pobledlá, neměla chuť k jídlu, nařízenou bezmléčnou dietu.
Mléko jsem jí prostě nedávala. Já jsem ji shodou okolností v souvislosti s tím přestala kojit, dr. říkali, že mléko ne, ale asi týden po návratu domů jsem začala dávat bílý jogurt, jeden denně. Myslím, že ta absence mléčných výrobků nemůže dítě ohrozit. Mléčné výrobky nemocné střevo zatěžují a dráždí.
Jinak já jsem to v nemocnici chytla od ní, ale jen s dvoudenním průběhem - průjem a návaly na zvracení.
Přeju, ať jste brzy fit.
P.S. jsme ten případ, který zmiňovla Romik ![]()
A ještě mi nedá nedodat - podle dr. v naší nemocnici očkování moc účinné není. Často mívají hospitalizované i očkované děti.
A ještě jsem zapomněla dodat, že dcera dostávala do stravy i Smectu, jeden sáček denně, rozdělený, ráno a večer. Míchal jsem jí to do oslazeného černého čaje.
Lukymaty, už jsem ti psala u nás v diskusi, ale nevím, jestli tam ještě půjdeš.
Když měl vojta rotaviri, byli jsme tam týden, vojta tři dny na kapačkách. Pak jsem je dostala já, tak si nás tam nechali, kdyby se zase vojta zhoršil. Celou dobu v nemocnci měl dietu. jen černý sladký čaj a piškoty. Pak myslím, že kulíška.
Ještě min. týden po návratu domů jsme měli oba dietu. Takže k pití jen čaj, k jídlu piškoty, dávala jsem mu i suchou housku nebo rohlík. Pak jsme začali přidávat rýži s mrkví a pak polévky. Mlíko jsme nedávali minimálně těcvh 14 dní. Nahrazovala jsem čajem (na doporučení dr. slazeným, že je lepší kvůli tomu zvracení)
Já jsem malé dávala přesnídávky a rýžové nebo kukuřičné plátky. Ty jsou podle našich dr. vhodnější než neustálé žmoulání rohlíku a chleba.